Toxicity, antioxidant activity and phytochemical characterization of Coccoloba mollis roots and leaves.

Toxicity, antioxidant activity and phytochemical characterization of Coccoloba mollis roots and leaves.

Authors

  • Iuri Bezerra de Barros Universidade Estadual de Londrina
  • Queli Cristina Fidelis Universidade Estadual de Londrina
  • Juliana Feijo de Souza Daniel Universidade Estadual de Londrina
  • Jurandir Pereira Pinto Universidade Estadual de Londrina
  • Audrey Alesandra Stinhen Garcia Lonni Universidade Estadual de Londrina Londrina
  • Gideão Silva Ribeiro Universidade Estadual de Londrina Londrina
  • Raimundo Braz- Filho Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Norton Resende de Araújo Farmácia Homeopática Dr Meton
  • Dalva Trevisan Ferreira Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0375.2010v31n2p101

Keywords:

Toxicity, Antioxidant activity, Artemia salina, Phytochemical, Coccoloba mollis.

Abstract

Coccoloba mollis is a plant that is used in medicine in Londrina, Brazil. The root extract showed stronger activity against A. salina (68.5 microg/mL) than did the leaf extract (1342 microg mL), and demonstrated good activity when compared with the positive control (16.24 microg /mL). The antioxidant potential (Diphenylpicrylhydrazyl - DPPH) of root and leaf extracts was comparable to that of commonly used BHT (butylated hydroxytoluene). In the chemical characterization the compounds identified were a mixture of long chain hydrocarbons, carboxyl esters and 3-taraxerone from leaf ethanolic extract and two anthraquinones (emodin and physcion) from the root one. Phytochemical screening using pharmacognostic methodology revealed the presence of flavonoids and tannins in leaves and roots. Anthraquinones only in the roots. While this analysis resulted negative for alkaloids, coumarins, saponins and simple phenolics.  We conclude that the identified emodin and physcion in roots extract, corroborate with the anti-stress action and the use for memory loss attributed by popular use of this medicinal plant in the Londrina region.

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Author Biographies

Iuri Bezerra de Barros, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Química - Química Orgânica.

Queli Cristina Fidelis, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Química -

Química Orgânica.

Juliana Feijo de Souza Daniel, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Química -

Química Orgânica.

Jurandir Pereira Pinto, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Química -

Química Orgânica

Audrey Alesandra Stinhen Garcia Lonni, Universidade Estadual de Londrina Londrina

Departamento de Ciências Farmacêuticas, Centro de Ciências da Saúde.

Gideão Silva Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina Londrina

Departamento de Ciências Farmacêuticas, Centro de Ciências da Saúde.

Raimundo Braz- Filho, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro

Departamento de Química -  Química Orgânica.

Norton Resende de Araújo, Farmácia Homeopática Dr Meton

Farmácia Homeopática Dr Meton.

Dalva Trevisan Ferreira, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Química - Laboratório de Moléculas Bioativas, Química Orgânica.

Published

2010-12-15

How to Cite

de Barros, I. B., Fidelis, Q. C., Daniel, J. F. de S., Pinto, J. P., Lonni, A. A. S. G., Ribeiro, G. S., … Ferreira, D. T. (2010). Toxicity, antioxidant activity and phytochemical characterization of Coccoloba mollis roots and leaves. Semina: Ciências Exatas E Tecnológicas, 31(2), 101–106. https://doi.org/10.5433/1679-0375.2010v31n2p101

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