Study of alcoholic fermentation of an aqueous extract of butiá palm (Butia eriospatha (Martius) Beccari) pulp: Optimization by response surface methodology

Study of alcoholic fermentation of an aqueous extract of butiá palm (Butia eriospatha (Martius) Beccari) pulp: Optimization by response surface methodology

Authors

  • Caroline de Souza Cardoso Universidade Estadual de Londrina
  • Kelly Roberta Spacino Universidade Estadual de Londrina
  • Elisângela Tavares da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Cezar Henrique Furtoso Rodrigues cezarhfrodrigues@hotmail.com
  • Karina Gomes Angilelli Universidade Estadual de Londrina
  • Ivanira Moreira Universidade Estadual de Londrina
  • Dionisio Borsato Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0375.2015v36n1p3

Keywords:

Butiá, Box-Behnken design, ethanol.

Abstract

The fermentation conditions were established and an incomplete Box-Behnken factorial design was applied. The independent variables used were yeast extract, yeast and NH4H2PO4, and the alcohol yield obtained was optimized. The validity of the model for predictive purposes was confirmed by analysis of variance; being significant at the 5% level with a coefficient of determination (R2) of 0.82 and non-significant lack of fit (p = 0.0715). The optimization indicated a formulation containing 3.0 g L-1 yeast extract, 6.0 g L-1 yeast and 0.30 g L-1 NH4H2PO4 for an optimum ethanol yield of 77.95%. To validate the predictive equation the experiment was repeated in triplicate under optimum conditions, resulting in an average yield of 78.00%.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Caroline de Souza Cardoso, Universidade Estadual de Londrina

Mestre em Bioenergia, Universidade Estadual de  Londrina

Kelly Roberta Spacino, Universidade Estadual de Londrina

Mestranda em Bioenergia, Universidade Estadual de  Londrina

Elisângela Tavares da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Mestranda em Bioenergia, Universidade Estadual de  Londrina

Cezar Henrique Furtoso Rodrigues, cezarhfrodrigues@hotmail.com

Aluno de graduação em Química, Universidade Estadual de  Londrina

Karina Gomes Angilelli, Universidade Estadual de Londrina

Mestre e doutoranda em Quimica, Universidade Estadual de  Londrina

Ivanira Moreira, Universidade Estadual de Londrina

Doutora em Quimica, Universidade Estadual de  Londrina

Dionisio Borsato, Universidade Estadual de Londrina

Docente do departamento de Química, Universidade Estadual de  Londrina

Downloads

Published

2015-05-19

How to Cite

Cardoso, C. de S., Spacino, K. R., da Silva, E. T., Rodrigues, C. H. F., Angilelli, K. G., Moreira, I., & Borsato, D. (2015). Study of alcoholic fermentation of an aqueous extract of butiá palm (Butia eriospatha (Martius) Beccari) pulp: Optimization by response surface methodology. Semina: Ciências Exatas E Tecnológicas, 36(1), 3–10. https://doi.org/10.5433/1679-0375.2015v36n1p3

Issue

Section

Original Article

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.

Loading...