Influence of NaCl and NaCO2 on the Lactic Acid Fermentation of Lactobacillus curvatus Grown in MRS Medium

Influence of NaCl and NaCO2 on the Lactic Acid Fermentation of Lactobacillus curvatus Grown in MRS Medium

Authors

  • Maria Célia de Oliveira Hauly Universidade Estadual de Londrina
  • Rosicler Balduino Nogueira Universidade Estadual de Londrina
  • Antonio Sérgio Oliveira

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0375.2001v22n1p37

Keywords:

Lactic acid bacteria, NaCl, NaCO2, Starter culture.

Abstract

Lactic acid bacteria are microorganisms of major importance in food industry, mainly for its lactic acid production which contributes for food preservation and organoleptic properties. In the case of meat products, these bacteria are useful because they reduce nitrates and nitrites. The reduction of nitrites decreases formation of carcinogenics compounds as the nitrosamines. The objective of this work was to evaluate the use of NaCl and NaNO2 as suplementation of the MRS medium (Man-Rogosa-Sharpe), in order to improve the lactic fermentation by Lactobacillus curvatus. The optimization of the concentration of these salts in the medium was obtained by the response surface methodology with fatorial design 32. The cultures were developed during 48h at 37ºC and initial pH of 6.2 in MRS liquid medium. The lactic acid was measured by spectrophotometry at 425 nm. Better acid lactic production, 3.3%, was obtained using 0.87 % (w/v) of NaCl and 156ppm of NaNO2. It was observed that levels of NaCl up to 4 % (w/v) and NaNO2 up to 300ppm, recommended in the meat preservation, did not significantly affected the lactic acid production at the 5% level, which demonstrates the possibility of using L. curvatus as starter culture in meat products.

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Author Biographies

Maria Célia de Oliveira Hauly, Universidade Estadual de Londrina

Graduação em Farmácia Bioquímica pela Universidade Estadual de Londrina (1974), mestrado em Ciências de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina (1979) e doutorado em Ciências (Bioquímica) pela Universidade Federal do Paraná (1991). Docente da Universidade Estadual de Londrina (UEL) de 1975 a 2005 . Atuou como professora associada C no Departamento de Bioquímica e Biotecnologia da UEL até dezembro de 2005. Foi Coordenadora do Programa de Mestrado em Biotecnologia 2002 /2003 na UEL.Tem experiência na área de Bioquímica, com ênfase em Biotecnologia, atuando principalmente nos seguintes temas: polissacarídeos (dextrana , inulina, celulose , hemicelulose ,etc) fermentação, bactérias láticas e xilitol.

Rosicler Balduino Nogueira, Universidade Estadual de Londrina

Possui graduação em Farmácia e Bioquímica pela Universidade Estadual de Londrina (1994), Especialização em Bioquímica Aplicada (UEL, 1997), mestrado em Ciências de Alimentos (UEL,1998), doutorado em Ciências de Alimentos também pela UEL em 2004, tendo desenvolvido principalmente os seguintes temas: cultura iniciadoras em produtos cárneos; e atividade de fitase e teor de ácido fítico de germe de milho. Sua mais recente atuação foi como Coordenadora de Estágios e do Núcleo de Pesquisa e Extensão das Faculdades Integradas de Ariquemes - RO.

Published

2004-07-15

How to Cite

Hauly, M. C. de O., Nogueira, R. B., & Oliveira, A. S. (2004). Influence of NaCl and NaCO2 on the Lactic Acid Fermentation of Lactobacillus curvatus Grown in MRS Medium. Semina: Ciências Exatas E Tecnológicas, 22(1), 37–41. https://doi.org/10.5433/1679-0375.2001v22n1p37

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