Identification of sorghum hybrids for silage production in the semiarid (BSh) region of northeastern Brazil

Autores/as

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n6p2803

Palabras clave:

Chemical characteristics, Nutritional value, Productivity, Semiarid, Sorghum bicolor.

Resumen

The objective of this study was to identify the hybrids of sorghum most suitable for the production of silage in the semiarid regions of northeastern Brazil. Twenty-three hybrids were evaluated in a randomized block design with three replicates. The dry mass yield; dry mass of leaf, stem, panicle, grains, and senescent matter; and chemical composition of the plant were evaluated. The pH, ammoniacal nitrogen (N-NH3), and chemical composition of the silage were also assessed. The hybrids 947252, FEPAGRO 18, 12F042226, and SF 11 performed best in terms of morphological characteristics, with the highest mass of leaves and grains. The hybrid FEPAGRO 19 had the highest dry matter value (443.3 ± 17.0 g kg-1), whereas the hybrid 12F042496 had the lowest value (271.3 ± 17.0 g kg-1). The dry matter (DM) content of the other hybrids was within the recommended values for silage production (280 to 400 g kg-1). High levels of crude protein were observed in the grouped hybrids 12F042496, 947254, and 12F042422. The hybrid 12F042496 had the highest neutral detergent fiber content. The hybrids 9929036, 9929030, 9929012, 947254, 947072, PROG 134 IPA, 12F042226, 12F042422, and BRS 506 had pH values ranging between 3.8 and 4.2, indicating good quality silage. Overall, the sorghum hybrids 9929030, 12F042224, 12F042150, FEPAGRO19, and FEPAGRO11 had the best growth and production characteristics, and plant and silage chemical composition, and are thus recommended for the production of silage in the semiarid of northeastern Brazil.

Biografía del autor/a

Romilda Rodrigues do Nascimento, Universidade Federal do Piauí

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, PPGCA, UFPI, Teresina, PI, Brasil.

Ricardo Loiola Edvan, Universidade Federal do Piauí

Prof., Universidade Federal do Piauí, UFPI, Departamento de Zootecnia, Bom Jesus, PI, Brasil.

José Morais Pereira Filho, Universidade Federal de Campina Grande

Prof., Universidade Federal de Campina Grande, UFCG, Centro de Saúde e Tecnologia Rural, Patos, PB, Brasil.

José Avelino Santos Rodrigues, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisador, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA Milho e Sorgo, Sete Lagoas, MG, Brasil.

Marcos Jácome de Araújo, Universidade Federal do Piauí

Prof., Universidade Federal do Piauí, UFPI, Departamento de Zootecnia, Bom Jesus, PI, Brasil.

Alex Lopes da Silva, Universidade Federal da Paraíba

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Doutorado Integrado em Zootecnia, Universidade Federal da Paraíba, UFPB, Departamento de Zootecnia, Areia, PB. Brasil.

Keuven dos Santos Nascimento, Universidade Federal do Piauí

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia Tropical, PPGZT, UFPI, Bom Jesus, PI, Brasil.

Caio Oliveira Santos, Universidade Federal do Piauí

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, CBZ, UFPI, Bom Jesus, PI, Brasil.

Citas

Albuquerque, C. J. B., Jardim, R. R., Alves, D. D., Guimarães, A. D. S., & Porto, E. M. V. (2013). Características agronômicas e bromatológicas dos componentes vegetativos de híbridos de sorgo forrageiro em Minas Gerais. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 12(2), 164-182. doi: 10.18512/1980-6477/rbms.v12n2p164-182.

Albuquerque, C. J. B., Pinho, R. G. V., Rodrigues, J. A. S., & Brant, R. D. S. (2011). Espaçamento entre fileiras e densidade de semeadura do sorgo forrageiro para a região norte de Minas Gerais. Ciência e Agrotecnologia, 35(3), 494-501. doi: 10.1590/S1413-70542011000300009

Alves, A. R., Pascoal, L. A. F., Cambuí, G. B., Trajano, J. S., Silva, C. M., & Gois, G. C. (2016). Fibra para ruminantes: aspecto nutricional, metodológico e funcional. PUBVET, 10(7), 568-579. doi: 0.1590/1142 e0e16dd9d3280d9ab0508c86149

Association of Official Analitycal Chemists (1990). Official methods of analysis (15th ed.). Washington D.C. ed. Arlington: AOAC International

Bolsen, K. K., Lin, C., Brent, C. R., Feyerherm, A., Murban, J. E., & Aimutis, W. R. (1992). Effect of silage additives on the microbial succession and fermentation process of alfalfa and corn silages. Journal of Dairy Science, 75(11), 3066-3083. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(92)78070-9.

Cappelle, E. R., Valadares, S. D. C., Fº., Silva, J. D., & Cecon, P. R. (2001). Estimativas do valor energético a partir de características químicas e bromatológicas dos alimentos. Revista Brasileira de Zootecnia, 30(6), 1837-1856. doi: 10.1590/S1516-35982001000700022

Ferreira, D. F. (2011). Sisvar: computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35(6), 1039-1042. doi: 10.1590/S1413-70542011000600001

Instituto Nacional de Meteorologia (2014). Banco de dados meteorológicos para ensino e pesquisa - BDMEP. Brasília: INMET. Recuperado de http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=bdmep/ bdmep

Jobim, C. C., Nussio, L. G., Reis, R. A., & Schmidt, P. (2007). Avanços metodológicos na avaliação da qualidade da forragem conservada. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(0), 101-119. doi: 10.1590/ S1516-35982007001000013.

Köppen, W., & Geiger, R. (1928). Klimate der Erde. Gotha: Verlag Justus Perthes.

Mabelebele, M., Siwela, M., Gous, R. M., & Iji, P. A. (2015). Chemical composition and nutritive value of South African sorghum varieties as feed for broiler chickens. South African Journal Animal Science, 45(2), 206-213. doi: 10.4314/sajas.v45i2.12.

Machado, L. A. Z., & Valle, C. B. (2012). Desempenho agronômico de híbridos de capim-braquiária em sucessão à soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 46(11), 1454-1462. doi: 10.1590/S0100-204X2011 001100006.

Medeiros, R. M., Santos, D. C., Sousa, F. A. S., & Gomes, M. F., Fº. (2013). Análise climatológica, classificação climática e variabilidade do balanço hídrico climatológico na Bacia do Rio Uruçui Preto, PI. Revista Brasileira de Geografia e Física, 6(4), 652-664. doi: 10.7127/RBAI.V6N300088

Mizubuti, I. Y., Pinto, A. P., Pereira, E. S., & Ramos, B. M. O. (2009). Métodos laboratoriais de avaliação de alimentos para animais. Londrina: EDUEL.

Monteiro, I. J. G., Abreu, J. G., Cabral, L. S., Ribeiro, M. D., & Reis, R. H. P. (2011). Elephant grass silage additives with alternative products. Acta Scientiarum, Animal Sciences, 33(4), 347˗352. doi: 10.4025/ actascianimsci.v33i4.12629.

Moraes, S. D. D., Jobim, C. C., Silva, M. S. D., & Marquardt, F. I. (2013). Production and chemical composition of hybrid sorghum and corn for silage. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 14(4), 624-634. doi: https://doi.org/10.1590/S1519-99402013000400002 .

Moura, M. M. A., Pires, D. A. D. A., Costa, R. F., Tolentino, D. C., Rigueira, J. P. S., & Sales, E. C. J. D. (2017). Nutritional value of sorghum silages. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 39(2), 137-142. doi: 10.4025/actascianimsci.v39i1.32677.

Oliveira, R. D. P., França, A. F. D. S., Miyagi, E. S., Silva, A. G. D., Carvalho, E. R. D., & Perón, H. J. M. C. (2010). Production and composition of anatomical fractions of four sorghum hybrids under nitrogen dosages. Revista Brasileira de Saúde e produção Animal, 11(3), 570-580. Recuperado de http:// revistas.ufba.br/index.php/rbspa/article/viewArticle/1621

Perazzo, A. F., Santos, E. M., Pinho, R. M. A., Campos, F. S., Ramos, J. P. D. F., Aquino M. M. D., & Bezerra, H. F. C. (2013). Características agronômicas e eficiência do uso da chuva em cultivares de sorgo no semiárido. Ciência Rural, 43(10), 1771-1776. doi: 10.1590/S0103-84782013001000007

Raij, B. V. (1991). Fertilidade do solo e adubação. Piracicaba: Ceres.

Rodrigues, J. A. S., Tomich, T. R., Gonçalves, L. C., Albuquerque, C. J. B., Guimaraes, A. D. S., Fernandes, L. D. O., & Paes, J. M. V. (2014). Sorgo forrageiro para silagem, corte e pastejo. Informe Agropecuário, 35(278), 50-6. Recuperado de http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/102290/1/Sorgo-forrageiro.pdf

Santos, R. D. D., Pereira, L. G. R., Neves, A. L. A., Rodrigues, J. A. S., Costa, C. T. F., & Oliveira, G. F. D. (2013). Agronomic characteristics of forage sorghum cultivars for silage production in the lower middle San Francisco Valley. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 35(1), 13-19. doi: 10.4025/actascianimsci. v35i1.13072

Sher, A., Hassan, F. U., Ali, H., Hussain, M., & Sattar, A. (2017). Enhancing forage quality through appropriate nitrogen dose, seed rate and harvest stage, in sorghum cultivars grown in Pakistan. Grassland Science, 63(1), 15-22. doi: 10.1111/grs.12137

Silva, A. L., Edvan, R. L., Bezerra, L. R., Ratke, R. F., Rodrigues, J. A. S., Amorim, D. S., & Araújo, M. J. (2019). Chemical composition and in situ degradability of silages from dual-purpose sorghum hybrids. Semina: Ciências Agrárias, 40(4), 1565-1576. doi: 10.5433/1679-0359.2019v40n4p1565

Silva, A. L., Edvan, R. L., Bezerra, L. R., Araújo, M. J., Costa, J. H., Fº., Costa Torreão, J. N., & Nascimento, R. R. (2020). Caracterização agronômica e composição química de híbridos de sorgo para silagem em condições de sequeiro. Semina: Ciências Agrárias, 41(2), 407-420. doi: 10.5433/1679-0359.2020v41n2p407

Silva, D. J., & Queiroz, A. C. (2002). Análise de alimentos (métodos químicos e biológicos (3a ed.). Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa.

Silva, R., Santos, A., Tabosa, J. N., Gomes, F., & Almeida, C. (2012). Avaliação de diferentes híbridos de sorgo para forragem e silagem. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 11(6), 225-233. doi: 10.1590/S 1516-35982001000800020

Sousa, D. M. G., & Lobato, E. (2004). Cerrado: correção do solo e adubação (2a ed.). Planaltina: EMBRAPA Cerrados.

Tazoe, Y., Sazuka, T., Yamaguchi, M., Saito, C., Ikeuchi, M., Kanno, K., Kojima, S., Hirano, K....Makino, A. (2016). Growth properties and biomass production in the hybrid C4 crop Sorghum bicolor. Plant Cell Physiology, 57(5), 944-952. doi: 10.1093/pcp/pcv158.

Tolentino, D. C., Rodrigues, J. Á. S., Pires, D., Veriato, F. T., Lima, L. O. B., & Moura, M. M. A. (2016). The quality of silage of different sorghum genotypes. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 38(2), 143-149. doi: 10.4025/actascianimsci.v38i2.29030

Tyrolová, Y., Bartoň, L., & Loučka, R. (2017). Effects of biological and chemical additives on fermentation progress in maize silage. Czech Journal of Animal Science, 62(7), 306˗312. doi: 10.17221/67/2016-CJAS

Van Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10), 3583- 3597. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2

Veriato, F. T., Pires, D. A. D. A., Tolentino, D., Alves, D. D., Jayme, D. G., & Moura, M. M. A. (2018). Fermentation characteristics and nutritive values of sorghum silages. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 40(1), 3-8. doi: 10.4025/actascianimsci.v40i1.34458

Descargas

Publicado

2020-09-19

Cómo citar

Nascimento, R. R. do, Edvan, R. L., Pereira Filho, J. M., Rodrigues, J. A. S., Araújo, M. J. de, Silva, A. L. da, … Santos, C. O. (2020). Identification of sorghum hybrids for silage production in the semiarid (BSh) region of northeastern Brazil. Semina: Ciências Agrárias, 41(6), 2803–2814. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n6p2803

Número

Sección

Artigos

Artículos más leídos del mismo autor/a

<< < 1 2 

Artículos similares

También puede {advancedSearchLink} para este artículo.