Carcass characteristics and meat quality of finishing gilts fed diets with different levels of SID methionine + cystine and vitamin B6 supplementation

Autores/as

  • Cleiton Pagliari Sangali Centro Universitário Integrado
  • Eliane Gasparino Universidade Estadual de Maringá
  • Vinícius Ricardo Cambito de Paula Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Silvia Letícia Ferreira Universidade Estadual de Maringá
  • Bruno Campos Universidade Estadual de Maringá
  • Natália Galoro Leite Universidade Estadual de Maringá
  • Antonio Cláudio Furlan Universidade Estadual de Maringá
  • Paulo Cesar Pozza Universidade Estadual de Maringá

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n1p373

Palabras clave:

Sulphur amino acids, Meat colour, Backfat thickness, Cooking loss, Lean yield.

Resumen

This study was carried out to evaluate the effects of different levels of standardized ileal digestible (SID) methionine + cystine (Met + Cys) and vitamin B6 supplementation on the carcass characteristics and longissimus lumborum (LL) quality in gilts from 75 to 100 kg. Fifty-six gilts were used (Talent x Topigs 20), with an initial average body weight of 75.06 ± 1.68 kg, allotted in a completely randomized block design arranged in a 2×4 factorial scheme, composed of two vitamin B6 supplementation levels (1.58 and 3.58 mg/kg) and four levels of SID Met + Cys (0.370, 0.470, 0.570, and 0.670%), with seven replicates and one animal per experimental unit. No interactions (P > 0.05) between vitamin B6 supplementation and SID Met + Cys levels were observed. The levels of SID Met + Cys and vitamin B6 supplementation did not affect the carcass characteristics. Thawing loss increased linearly, and a quadratic effect was observed for cooking loss and shear force of the LL when dietary SID Met + Cys levels increased. The highest cooking loss (27.29%) and shear force (21.58 N) were estimated at 0.528 and 0.539% SID Met + Cys levels, respectively. The dietary SID Met + Cys requirement for gilts (75–100 kg) did not exceed 10.60 g/day (0.37%), based on carcass characteristics and meat quality parameters, and was not affected by vitamin B6 supplementation.

Biografía del autor/a

Cleiton Pagliari Sangali, Centro Universitário Integrado

Prof., Centro de Ciências Agrárias, Centro Universitário Integrado, Campo Mourão, PR, Brasil.

Eliane Gasparino, Universidade Estadual de Maringá

Profa, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Vinícius Ricardo Cambito de Paula, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

M.e em Zootecnia, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, PPZ, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Silvia Letícia Ferreira, Universidade Estadual de Maringá

Mestre em Zootecnia, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, PPZ, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Bruno Campos, Universidade Estadual de Maringá

Mestre em Zootecnia, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, PPZ, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Natália Galoro Leite, Universidade Estadual de Maringá

Zootecnista, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Antonio Cláudio Furlan, Universidade Estadual de Maringá

Prof., Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Paulo Cesar Pozza, Universidade Estadual de Maringá

Prof., Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Descargas

Publicado

2018-02-16

Cómo citar

Sangali, C. P., Gasparino, E., Paula, V. R. C. de, Ferreira, S. L., Campos, B., Leite, N. G., … Pozza, P. C. (2018). Carcass characteristics and meat quality of finishing gilts fed diets with different levels of SID methionine + cystine and vitamin B6 supplementation. Semina: Ciências Agrárias, 39(1), 373–382. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n1p373

Número

Sección

Artigos

Artículos más leídos del mismo autor/a

<< < 1 2 3 > >> 

Artículos similares

También puede {advancedSearchLink} para este artículo.