Physiological quality of seeds of bean cultivars in terms of population densities

Authors

  • Hugo Tiago Ribeiro Amaro Universidade Federal de Viçosa
  • Andréia Márcia Santos de Souza David Universidade Estadual de Montes Claros
  • Abner José de Carvalho Universidade Estadual de Montes Claros
  • Neiva Maria Batista Vieira Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais
  • Ignacio Aspiazú Universidade Estadual de Montes Claros
  • Miquéias de Oliveira Assis Universidade Estadual de Montes Claros

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1241

Keywords:

Phaseolus vulgaris L., Plant populations, Germination, Seeds force.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the physiological quality of seeds of different cultivars of beans in terms of densities. The experiment was conducted at the Experimental Farm Unimontes in Janaúba, MG, with sowing in March 2011. The experimental design was a randomized block in factorial 4 x 5 with four replications. The treatments consisted of four bean cultivars of different growth habits (Ouro Vermelho, Ouro Negro, BRSMG Madrepérola and Manteigão Vermelho) and five densities (100, 200, 300, 400 and 500 000 plants ha-1). The seeds were evaluated for water content, germination and vigor tests (seedling emergence, speed of emergence index and accelerated aging). Cultivars Ouro Vermelho, Ouro Negro e BRSMG Madrepérola produce better quality seed physiological, relative to cultivate Manteigão Vermelhão. Increasing the seeding rate did not affect the physiological quality of seeds of bean cultivars, with the exception of Madrepérola, where the population density up to 290 000 plants ha-1 is suitable for production of quality seeds under the conditions studied.

 

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Author Biographies

Hugo Tiago Ribeiro Amaro, Universidade Federal de Viçosa

Engº Agrº, Discente de Doutorado em Fitotecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG.

Andréia Márcia Santos de Souza David, Universidade Estadual de Montes Claros

Engo Agro, Prof. Dr. do Deptº de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Janaúba, MG.

Abner José de Carvalho, Universidade Estadual de Montes Claros

Engo Agro, Prof. Dr. do Deptº de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Janaúba, MG.

Neiva Maria Batista Vieira, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais

Engª Agrª, Profª Drª do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais, IFET, Machado, MG.

Ignacio Aspiazú, Universidade Estadual de Montes Claros

Engo Agro, Prof. Dr. do Deptº de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Janaúba, MG.

Miquéias de Oliveira Assis, Universidade Estadual de Montes Claros

Discente do curso de Agronomia, UNIMONTES, Janaúba, MG.

Published

2014-06-23

How to Cite

Amaro, H. T. R., David, A. M. S. de S., Carvalho, A. J. de, Vieira, N. M. B., Aspiazú, I., & Assis, M. de O. (2014). Physiological quality of seeds of bean cultivars in terms of population densities. Semina: Ciências Agrárias, 35(3), 1241–1248. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1241

Issue

Section

Communication

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