Effect of utilization of raw pigeon pea ground (Cajanus cajan (L.)Millsp) on hens performance.

Authors

  • Nilva Aparecida Nicolao Fonseca Universidade Estadual de Londrina
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • João Waine Pinheiro Universidade Estadual de Londrina
  • Carlos Armênio Khatounian Instituto Agronômico do Paraná
  • Alessandra Laffranchi Universidade Estadual de Londrina
  • Roberto Yutaka Sato Universidade Estadual de Londrina
  • André Ostrensky Universidade Estadual de Londrina
  • George Daniellides Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.1995v16n1p115

Keywords:

Eggs, Hens, Pigeon pea, Rations.

Abstract

An experiment was carried out at Universidade Estadual de Londrina, Paraná, Brazil, with the objective of evaluating the utilization of crude pigeon pea meal (RPPG) on hens feeding. 33 week - old 240 hens were used in as experiment with 5 treatments in randomized blocks, repeated four times, and the experimental units were composed by 12 hens. The treatments consisted of four different experimental rations, containing 10% (T1), 20% (T2), 30% (T3) and 40% (T4) of RPPG and a control ration (TO) composed of corn and soybean ration. The rations were balanced to contain 14,5% of crude protein (CP) and 2900 Kcal of ME/kg. The characteristics such as: number of eggs (NE), mean weight of eggs (MWE), egg mass (EM), ration consumption (RC) and feeding efficiency (DFE=egg mass/ration consumption; IFE1 = egg mass/mean body weight and IFE2 = egg mass/(mean body weight) 0.75 were evaluated during the experimental period of 8 weeks. A quadratic effect of the treatments (P<0.01) was observed on NE, EM, DFE, IFE1 and IFE2, with the best efficiency average for T1. MWE and RC were not significantly affected by the differences among the treatments. The results show that RPPG can be used up to the level of 10% in ration composition.

 

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Nilva Aparecida Nicolao Fonseca, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia / Centro de Ciências Agrárias / Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, Londrina, PR., Brasil, CEP 86051-970.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia / Centro de Ciências Agrárias / Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, Londrina, PR., Brasil, CEP 86051-970.

João Waine Pinheiro, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia / Centro de Ciências Agrárias / Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, Londrina, PR., Brasil, CEP 86051-970.

Carlos Armênio Khatounian, Instituto Agronômico do Paraná

Instituto Agronômico do Paraná, Londrina, PR.

Alessandra Laffranchi, Universidade Estadual de Londrina

Aluna de graduação do Curso de Medicina Veterinária da Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, Londrina, PR, Brasil, CEP 86051-970.

Roberto Yutaka Sato, Universidade Estadual de Londrina

Aluno de graduação do Curso de Medicina Veterinária da Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, Londrina, PR, Brasil, CEP 86051-970.

André Ostrensky, Universidade Estadual de Londrina

 

Aluno de graduação do Curso de Medicina Veterinária da Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, Londrina, PR, Brasil, CEP 86051-970.

George Daniellides, Universidade Estadual de Londrina

 

Aluno de graduação do Curso de Medicina Veterinária da Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, Londrina, PR, Brasil, CEP 86051-970.

Published

1995-01-25

How to Cite

Fonseca, N. A. N., Mizubuti, I. Y., Pinheiro, J. W., Khatounian, C. A., Laffranchi, A., Sato, R. Y., Ostrensky, A., & Daniellides, G. (1995). Effect of utilization of raw pigeon pea ground (Cajanus cajan (L.)Millsp) on hens performance. Semina: Ciências Agrárias, 16(1), 115–121. https://doi.org/10.5433/1679-0359.1995v16n1p115

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >>