Carcass traits and meat quality of steers on pasture submitted to different dietary supplementation

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6p2693

Keywords:

Beef cattle, Carcass composition, Commercial cuts, Longissimus dorsi.

Abstract

This study aimed at evaluating carcass traits and meat quality of Nellore steers on pasture submitted to different dietary supplementation strategies. The 32 Nellore animals tested (8 ± 0.6 months) were raised under rotational grazing on Brachiaria brizantha cv. Piatã (syn. Urochloa brizantha cv. Piatã) pasture and distributed in four treatments: supply of mineral salt ad libitum in the growth and finishing phases (MSGF); concentrate supplementation only during the growth phase (CG); concentrate supplementation only during the finishing phase (CF) and concentrate supplementation the growth and finishing phases (CGF). The concentrated supplement was supplied at 0.5% of body weight and mineral ad libitum. The steers were slaughtered when more than 50% of the lot of each treatment reached 450 kg body weight. The mean the hot and cold carcass weight and subcutaneous fat thickness did not differ between treatments (P > 0.05). The calves the treatment CF and CGF showed a larger rib-eye area and higher ether extract levels in the Longissimus dorsi muscle than in MSGF and CG (P < 0.05). Mean shearing force was similar between treatments (P > 0.05). The use of feeding strategies on pasture with concentrate supplementation in the growth and finishing phases of Nellore cattle anticipates slaughter in 92 days and produces carcasses and meat with satisfactory traits.

Author Biographies

Bruna Biava de Menezes, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso de Sul, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Henrique Jorge Fernandes, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, UEMS, Aquidauana, MS, Brasil.

Maria da Graça Morais, Universidade Federal de Mato Grosso de Sul

Profa. Dra., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Edneia Pereira Rosa, Universidade Federal de Mato Grosso de Sul

Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Andrea Roberto Duarte Lopes Souza, Universidade Federal de Mato Grosso de Sul

Pesquisadora, Programa de Desenvolvimento Científico Regional, DCR/CNPq/FUNDECT, Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Gelson Luis Dias Feijó, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisador, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA Gado de Corte, Campo Grande, MS, Brasil.

Gumercindo Loriano Franco, Universidade Federal de Mato Grosso de Sul

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

References

AMERICAN MEAT SCIENCE ASSOCIATION - AMSA. Research guidelines for cookery sensory and instrumental tenderness measurement of fresh meat. Chicago, 1995. 48 p.

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTRY - AOAC. Official Methods of Analysis. 16th ed. Arlington: AOAC International, 1995. 1025p.

BARIONI, C. E. S.; LANA, R. P.; MANCIO, A. B.; QUEIROZ, A. C.; SVERZUT, C. B.; MENDONÇA, B. P. C. Desempenho de novilhos suplementados e terminados em pasto na seca e avaliação do pasto. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Viçosa, MG, v. 62, n. 2, p. 373-381, 2010.DOI: 10.1590/S0102-09352010000200018.

BRASIL. Portaria nº. 612, de 5 de Outubro de 1989. Sistema nacional de tipificação de carcaças bovinas. Brasília: Ministério da Agricultura, 1989. 112 p.

CASAGRANDE, D. R.; AZENHA, M. V.; VIEIRA, B. R.; RESENDE, F. D.; FARIA, M. H.; BERCHIELLI, T. T.; RUGGIERI, A. C.; REIS, R. A. Performance and carcass quality of feedlot- or pasture-finished Nellore heifers according to feeding managements in the post weaning phase. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 42, n. 12, p. 899-908, 2013.DOI: 10.1590/S1516-35982013001200010.

HANKINS, O. G.; HOWE, P. E. Estimation of the composition of beef carcasses and cuts. Washington:United States Department of Agriculture, 1946. 926 p. (Technical Bulletin).

LOMBARDI-BOCCIA, G.; LANZI, S.; AGUZZI, A. Aspects of meat quality: trace elements and B vitamins in raw and cooked meats. Journal of Food Composition and Analysis, San Diego, v. 18, n. 1, p. 39-46, 2005.DOI: 10.1016/j.jfca.2003.10.007.

LUCHIARI FILHO, A. Pecuária da carne bovina. São Paulo: A. Luchiari Filho, 2000. 134 p.

MACHADO, P. A. S.; VALADARES FILHO, S. C.; VALADARES, R. F. D.; PAULINHO, M. F.; PAULINHO, P. V. R.; MARCONDES, M. I. Desempenho e exigências de energia e proteína de bovinos de corte em pasto suplementados. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Viçosa, MG, v. 64, n. 3, p. 683-692, 2012.DOI: 10.1590/S0102-09352012000300021.

MOREIRA, P. S. A.; BERBER, R. C. A.; LOURENÇO, F. J.; BELUFI, P. R.; KONRAD, M. Efeito do sexo e da maturidade sobre o peso de carcaça quente, acabamento e conformação de bovinos em Sinop-MT. Comunicata Scientiae, Teresina, v.3, n.4, p.292-298, 2012.DOI: 10.14295/cs.v3i4.

MULLER, L. Normas para avaliação de carcaças e concurso de carcaças de novilhos. 2. ed. Santa Maria: Universidade Federal de Santa Maria, 1987. 31p.

NUTRIENT REQUERIMENTS COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of beef cattle. 7thed.Washinton: National Academy of Sciences, 2000. 242p.

OWENS, F. N.; DUBESKI, P.; HANSON, C. F. Factors that the growth and development of ruminants. Journal of Animal Science, Savoy, v. 71, n. 11, p. 3138-3150, 1993.DOI: 10.2527/1993.71113138x.

PEREIRA, P. M. R. C.; PINTO, M. F.; ABREU, U. G. P.; LARA, J. A. F. Características de carcaça e qualidade de carne de novilhos super precoces de três grupos genéticos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.44, n.11, p.1520-1527, 2009. DOI: 10.1590/s0100-204x2009001100021.

POLIZEL NETO, A.; JORGE, A. M.; MOREIRA, P. S. A.; GOMES, H. F. B.; PINHEIRO, R. S. R. Desempenho e qualidade da carne de bovinos Nelore e F1 Brangus × Nelore recebendo suplemento com cromo complexado à molécula orgânica na terminação a pasto. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 4, p. 737-745, 2009.DOI: 10.1590/s1516-35982009000400021 .

RAMOS, E. M.; GOMIDE, L. A. M. Avaliação da qualidade de carnes: fundamentos e metodologias. Viçosa, MG: Editora UFV, 2009.

ROSA, E. P. Estratégias de suplementação alimentas para produção de bovinos de corte em pastejo. 2016. Dissertação (Mestrado em Ciência Animal) - Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Mato Grosso do Sul, Aquidauana.

SALES, M. F. L.; PAULINO, M. F.; VALADARES FILHO, S. C.; FIGUEIREDO, D. M.; PORTO, M. O.; DETMANN, E. Supplementation levels for growing beef cattle grazing in the dry-rainy transition season. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 40, n. 4, p. 904-911, 2011.DOI: 10.1590/s1516-35982011000400027 .

SAÑUDO, C.; ENSER, M. E.; CAMPO, M. M.; NUTE, G. R.; MARÍA, G.; SIERRA, I.; WOOD, J. D. Fatty acid composition and fatty acid characteristics of lamb carcass from Britain and Spain. Meat Science, Barking, v. 54, n. 4, p. 339-346, 2000.DOI: 10.1016/s0309-1740(99)00108-4.

SILVA, J. J.; SILVA, C. G. M.; SOUSA, D. P.; PAULA, N. F.; CARVALHO, A. P. S.; MACEDO, B. G.; COSTA JÚNIOR, W. S.; BIANCHI-ZANETTE, I. E.; COSTA, R. V.; TEOBALDO, R. W. Supplementation strategies for dairy cows kept in tropical Grass pastures. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 38, n. 1, p. 401-406, 2017.DOI: 10.5433/1679-0359.2017v38n1p401.

STATISTICAL ANALYSIS SYSTEM INSTITUTE - SAS Institute. Statistical Analysis System.SAS versão 9.2. Cary: SAS Inst. Inc.,2009.

UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE - USDA. Official United States Standards for grades of carcass beef. Washington: Agriculture Marketing Services - United States Department of Agriculture, 1997.

Downloads

Published

2019-08-29

How to Cite

Menezes, B. B. de, Fernandes, H. J., Morais, M. da G., Rosa, E. P., Souza, A. R. D. L., Feijó, G. L. D., & Franco, G. L. (2019). Carcass traits and meat quality of steers on pasture submitted to different dietary supplementation. Semina: Ciências Agrárias, 40(6), 2693–2704. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6p2693

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.