Effect of replacement of soybean meal with protected or common urea on the carcass and meat characteristics of confined steers

Authors

  • Gilmar dos Santos Cardoso Universidade Federal de Santa Maria
  • Leonel da Silva Rodrigues Universidade Federal de Santa Maria
  • Diego Soares Machado Universidade Federal de Santa Maria
  • Camille Carijo Domingues Universidade Federal de Santa Maria
  • Mauren Burin da Silva Universidade Federal de Santa Maria
  • Patrícia Machado Martini Universidade Federal de Santa Maria
  • Sander Martinho Adams Universidade Federal de Santa Maria
  • Daniele Borchate Universidade Federal de Santa Maria
  • Ivan Luiz Brondani Universidade Federal de Santa Maria
  • Dari Celestino Alves Filho Universidade Federal de Santa Maria

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p353

Keywords:

Compactness, Primary cuts, Fat thickness, Marbling, Texture.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the effect of crude protein substitution of soybean meal with urea (slow-release or otherwise) on the carcass and the meat characteristics of finished steers in confinement. Twenty-seven castrated, purebred and Charolais-Nelore crossbred steers with a mean age of 20 ± 1,5 months and initial mean live weight of 293 ± 31 kg, were distributed in three treatments: Protected Urea (concentrate containing slow degradation urea ); Soybean meal (concentrate containing soybean meal) and Urea Common (concentrate containing common urea). A randomized block experimental design (racial predominance) was used, with three treatments and nine replications, with the animal as the experimental unit. Feeding treatments did not influence the hot and cold carcass weight and yield. The fat thickness that covered the carcass was not altered, according to the diets studied, being on average 3.97 ± 0.94 mm. The measurements and the carcass compactness were not altered by the diets, presenting average values of 127.55; 74.86; 39.86; 38.84 and 25.72 cm for carcass length, leg and arm, arm perimeter and cushion thickness, respectively. A significant difference was observed in marbling, and the meat of the animals treated with soybean meal were higher than those treated with protected urea (3.72 vs 2.28 points).

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Author Biographies

Gilmar dos Santos Cardoso, Universidade Federal de Santa Maria

Discente de Doutorado, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Santa Maria, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Leonel da Silva Rodrigues, Universidade Federal de Santa Maria

Discente de Doutorado, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Santa Maria, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Diego Soares Machado, Universidade Federal de Santa Maria

Discente de Doutorado, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Santa Maria, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Camille Carijo Domingues, Universidade Federal de Santa Maria

Discente de Doutorado, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Santa Maria, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Mauren Burin da Silva, Universidade Federal de Santa Maria

Discente de Doutorado, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Santa Maria, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Patrícia Machado Martini, Universidade Federal de Santa Maria

Discente de Mestrado, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Sander Martinho Adams, Universidade Federal de Santa Maria

Discente de Mestrado, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Daniele Borchate, Universidade Federal de Santa Maria

Discente de Mestrado, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Ivan Luiz Brondani, Universidade Federal de Santa Maria

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Dari Celestino Alves Filho, Universidade Federal de Santa Maria

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

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2019-02-15

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Cardoso, G. dos S., Rodrigues, L. da S., Machado, D. S., Domingues, C. C., Silva, M. B. da, Martini, P. M., Adams, S. M., Borchate, D., Brondani, I. L., & Alves Filho, D. C. (2019). Effect of replacement of soybean meal with protected or common urea on the carcass and meat characteristics of confined steers. Semina: Ciências Agrárias, 40(1), 353–364. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p353

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