Utilization of horse plasma in coagulase test for Staphylococci isolated from raw milk

Authors

  • Luiz Henrique Cabral da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Alexandre Amorim Monteiro Universidade Estadual de Londrina
  • Vanerli Beloti Universidade Estadual de Londrina
  • Márcia de Aguiar Ferreira Barros Universidade Estadual de Londrina
  • Luís Augusto Nero Universidade de São Paulo
  • Elsa Helena Walter de Santana Universidade Estadual de Londrina
  • Luciane Bilia de Moraes Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2005v26n3p381

Keywords:

Milk, Staphylococci, Coagulase test, Methodology.

Abstract

Staphylococci are frequently related to food poisoning outbreaks that are caused by their enterotoxins. The enterotoxins production is highly correlated to coagulase production, which one is detected in identification of pathogenic strains. Usually the coagulase test is conducted using lyophilized rabbit plasma, or even fresh rabbit blood, separated by sedimentation. The lyophilized plasma has high costs and the fresh material is obtained in small volumes from the animals, what made it unpractical. The objective of this work was evaluating the utilization of an alternative material to rabbit plasma, in this case the horse plasma, in coagulase test for staphylococci isolated from raw milk. So, 410 typical and atypical staphylococci colonies were tested for coagulase production using both plasmas. The results showed 284 (69.26%) positives for coagulase production and 126 (30.73%) negatives, with 100% of concordance between both plasmas. These results indicate the viability in using horse plasma in coagulase test for staphylococci isolated from raw milk, and complementary studies are necessary with strains from different types of food.

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Author Biographies

Luiz Henrique Cabral da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Aluno de Graduação de Medicina Veterinária, UEL, Londrina PR.

Alexandre Amorim Monteiro, Universidade Estadual de Londrina

Aluno de Graduação de Medicina Veterinária, UEL, Londrina PR.

Vanerli Beloti, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, UEL, Londrina PR.

Autor para correspondência: Beloti, V. Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Depto. de Medicina Veterinária Preventiva, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, CEP 86051 990, Londrina PR Brasil. Telefone: 43 3371 4708 – Fax: 43 3371 4714.

Márcia de Aguiar Ferreira Barros, Universidade Estadual de Londrina

Médica Veterinária, responsável pelo Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, DMVP, CCA, UEL, Londrina PR. Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, DMVP, CCA, UEL, Londrina PR.

Luís Augusto Nero, Universidade de São Paulo

Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos, FCF, USP, São Paulo SP.

Elsa Helena Walter de Santana, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, DMVP, CCA, UEL, Londrina PR.

Luciane Bilia de Moraes, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, DMVP, CCA, UEL, Londrina PR.

Published

2005-06-30

How to Cite

Silva, L. H. C. da, Monteiro, A. A., Beloti, V., Barros, M. de A. F., Nero, L. A., Santana, E. H. W. de, & Moraes, L. B. de. (2005). Utilization of horse plasma in coagulase test for Staphylococci isolated from raw milk. Semina: Ciências Agrárias, 26(3), 381–386. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2005v26n3p381

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