Influence of storage on the chemical composition of Stylosanthes hays for equine feeding

Authors

  • Maria Lindomárcia Leonardo da Costa Universidade Federal da Paraíba
  • Adalgiza Souza Carneiro de Rezende Universidade Federal de Minas Gerais
  • Ângela Maria Quintão Lana Universidade Federal de Minas Gerais
  • Juliano Martins Santiago Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Eloísa de Oliveira Simões Saliba Universidade Federal de Minas Gerais
  • Vinícius Pimentel Silva Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Vany Perpétua Ferraz Universidade Federal de Minas Gerais
  • Dalton Colares de Araújo Moreira Universidade Federal de Minas Gerais

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n2p903

Keywords:

Beta-carotene, Chemical composition, Equus caballus.

Abstract

During dry seasons, equines are traditionally fed hay. However, if not prepared under favorable climatic conditions and if not properly stored, hay does not preserve its nutritional value. The aim of this research was to evaluate the chemical composition in Stylosanthes guianensis cv. Mineirão and Estilosantes Campo Grande hay varieties, used to feed equines over 225 days of storage. Treatments consisted of Stylosanthes guianensis cv. Mineirão and Estilosantes Campo Grande hay varieties, assessed at six moments of storage: 0, 45, 90, 135, 180, and 225 days. The experiment followed a completely randomized split-plot design. In the comparison between varieties, differences (P0.05) over the 225 days of storage. The storage period had little impact on the nutritional quality of the assessed hays. The Stylosanthes guianensis cv. Mineirão and, mainly, Estilosantes Campo Grande hay varieties have potential to be used in equine diet.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Maria Lindomárcia Leonardo da Costa, Universidade Federal da Paraíba

Profª Drª, Departamento de Zootecnia, Universidade Federal da Paraíba, UFPB, Areia, PB, Brasil. 

Adalgiza Souza Carneiro de Rezende, Universidade Federal de Minas Gerais

Profª Drª, Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG, Brasil. 

Ângela Maria Quintão Lana, Universidade Federal de Minas Gerais

Profª Drª, Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG, Brasil. 

Juliano Martins Santiago, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Prof. Dr., Universidade Federal Rural de Pernambuco, UFRPE, Serra Talhada, PE, Brasil. 

Eloísa de Oliveira Simões Saliba, Universidade Federal de Minas Gerais

Escola de Veterinária, departamento de Zootecnia

Vinícius Pimentel Silva, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Prof. Dr., Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, UFRRJ, Seropédica, RJ, Brasil. 

Vany Perpétua Ferraz, Universidade Federal de Minas Gerais

Química, Drª, Departamento de Química, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG, Brasil.

Dalton Colares de Araújo Moreira, Universidade Federal de Minas Gerais

Médico Veterinário, Montes Claros, MG, Brasil. 

Downloads

Published

2016-04-26

How to Cite

Costa, M. L. L. da, Rezende, A. S. C. de, Lana, Ângela M. Q., Santiago, J. M., Saliba, E. de O. S., Silva, V. P., … Moreira, D. C. de A. (2016). Influence of storage on the chemical composition of Stylosanthes hays for equine feeding. Semina: Ciências Agrárias, 37(2), 903–910. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n2p903

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.