Effects of phytase on the performance and broiler meat quality

Authors

  • Sandra Regina Brunelli Faculdade de Ciências Sociais e Agrárias de Itapeva
  • João Waine Pinheiro Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Maria Bridi Universidade Estadual de Londrina
  • Nilva Aparecida Nicolao Fonseca Universidade Estadual de Londrina
  • Caio Abércio Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Alexandre Oba Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3279

Keywords:

Alternative feed, Defatted corn germ meal, Enzyme, Phytic acid, TBA.

Abstract

The effects of phytase on the performance, carcass yield and on the meat quality (lipid oxidation of drumstick and breast muscle) were evaluated on broilers submitted to diets containing corn, soybean and defatted corn germ meal, an ingredient with high level of phytic acid. Three hundred male broilers, with 4 d of age, were distributed in a completely randomized design with three treatments (represented by three levels of phytase in the diet: 0; 750 e 1500 FTU/kg of ration), with ten replicates and ten broilers per experimental unit. The feeding program was divided in three periods, according the age, starting (4 to 21 d), growing (22 to 35 d) and finishing phases (36 to 42 d). There were no phytase´s effects on growth performance and carcass yield. There was an increasing the TBARS values to the refrigerated drumstick and the breast muscles, corresponding a negative effect on the lipid oxidation of meat.

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Author Biographies

Sandra Regina Brunelli, Faculdade de Ciências Sociais e Agrárias de Itapeva

Profª. Drª. do Curso de Medicina Veterinária, Faculdade de Ciências Sociais e Agrárias de Itapeva, FAIT, Itapeva, SP.

João Waine Pinheiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia. Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Ana Maria Bridi, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia. Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Nilva Aparecida Nicolao Fonseca, Universidade Estadual de Londrina

Profª. Drª Aposentada do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Caio Abércio Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia. Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Alexandre Oba, Universidade Estadual de Londrina

Pros. Dr. do Deptº de Zootecnia. Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Published

2013-02-28

How to Cite

Brunelli, S. R., Pinheiro, J. W., Bridi, A. M., Fonseca, N. A. N., Silva, C. A., & Oba, A. (2013). Effects of phytase on the performance and broiler meat quality. Semina: Ciências Agrárias, 33(6Supl2), 3279–3286. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3279

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