Diets for sheeps whit levels of residual frying oil consequences on ingestive behavior

Autores/as

  • Eduardo Lucas Terra Peixoto Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Elzânia Pereira Sales Universidade Federal do Ceará
  • Patrícia Guimarães Pimentel Universidade Federal do Ceará
  • Odimári Pricila Prado-Calixto Universidade Estadual de Londrina
  • Leandro das Dores Ferreira da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Mikael Neumann Universidade Estadual do Centro-Oeste
  • Edson Luiz de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Elizabeth dos Santos Moura Universidade Federal Rural da Amazônia
  • Fernando Luiz Massaro Júnior Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n1p383

Palabras clave:

Feeding, Idle, Lipids, Rumination, Ruminating chews.

Resumen

The objective of this study was to evaluate the ingestive behavior of lambs fed diets containing different levels of residual frying oil. Different residual frying oil concentrations (0, 20, 40, 60 and 80 g kg-1 dry matter base) in the diets of lambs were evaluated. The experimental diets were formulated to contain 12.8% crude protein (CP) with a 60:40 roughage:concentrate ratio. In each observation period, the following variables were measured: time spent eating, time spent ruminating, time spent idle, and number and time of ruminating chews per ruminated bolus. Animals were randomly allocated to treatment groups according to a Latin square design, with five treatments and five experimental periods. The average values were analyzed using regression analysis to 5%. There was no difference for the time spent feeding, ruminating and being idle. No differences in daily feeding number, total chewing time, number of rumination boluses, number of rumination chews per bolus, rumination chew time per bolus and feeding efficiency were observed. The efficiency of rumination for dry matter and neutral detergent fiber showed a decreased linear effect. It can be concluded that the inclusion of residual frying oil does not affect activities of feeding, rumination and being idle as well as the parameters of rumination chewing, but it does decrease the efficiency of rumination.

Biografía del autor/a

Eduardo Lucas Terra Peixoto, Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará

Prof. Dr., Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará, UNIFESSPA, Marabá, PA, Brasil.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profa Dra, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Elzânia Pereira Sales, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, UFC, CE, Brasil.

Patrícia Guimarães Pimentel, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, UFC, CE, Brasil.

Odimári Pricila Prado-Calixto, Universidade Estadual de Londrina

Profa Dra, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Leandro das Dores Ferreira da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr., Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Mikael Neumann, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, Saúde e Produção Animal Sustentável da Universidade Estadual do Centro-Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Edson Luiz de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr., Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Elizabeth dos Santos Moura, Universidade Federal Rural da Amazônia

Pós-Doutoranda, Programa de Pós-Graduação em Saúde e Produção Animal na Amazônia, Universidade Federal Rural da Amazônia, UFRA, Belém, PA, Brasil.

Fernando Luiz Massaro Júnior, Universidade Estadual de Londrina

Pesquisador, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Descargas

Publicado

2018-02-16

Cómo citar

Peixoto, E. L. T., Mizubuti, I. Y., Sales, E. P., Pimentel, P. G., Prado-Calixto, O. P., Silva, L. das D. F. da, … Massaro Júnior, F. L. (2018). Diets for sheeps whit levels of residual frying oil consequences on ingestive behavior. Semina: Ciências Agrárias, 39(1), 383–392. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n1p383

Número

Sección

Artigos

Artículos más leídos del mismo autor/a

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 > >>