Otimização das condições de fermentação na produção de etanol a partir da manga Palmer

Otimização das condições de fermentação na produção de etanol a partir da manga Palmer

Autores

  • Simone de Lima Côrtes Universidade Estadual de Londrina
  • Dionisio Borsato Universidade Estadual de Londrina
  • Marissa Kimura Universidade Estadual de Londrina
  • Ivanira Moreira Universidade Estadual de Londrina
  • Olívio Fernandes Galão Universidade Estadual de Londrina
  • Silvia Borba Costa Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0375.2018v39n1p34

Palavras-chave:

Fermentação alcoólica, Álcool etílico, Metodologia de Superfície de Resposta

Resumo

O objetivo deste trabalho foi analisar o potencial de produção e otimização do extrato aquoso da polpa da manga Palmer para a produção de etanol. Foi determinada a concentração de açúcares totais, na polpa pelo método do fenol sulfúrico e por cromatografia, sendo o valor obtido de açúcares totais de 83;33 gL-1 e 80,51 gL-1, respectivamente. Por meio de ensaios preliminares a 30°C, estabeleceu-se que o tempo de 10 horas apresentou o maior rendimento em etanol. Em seguida foi feita a fermentação, com 13 ensaios e duas repetições no ponto central, após, as amostras foram centrifugadas e o teor de álcool foi determinado. A otimização indicou uma formulação contendo 3,0 gL-1 de extrato de levedura, 8,0 gL-1 de levedura e 0,35 gL-1 de NH4H2PO4, para um teor de álcool de 34,4 gL-1 e rendimento de 88,27%. O caldo da cana-deaçúcar,
diluído nas mesmas condições, também foi fermentado e passou pelos mesmos procedimentos, mas o resultado do teor de álcool foi de 35,68 gL-1 com rendimento de 70,74% valor inferior ao apresentado quando se utilizou o extrato aquoso da manga Palmer.

Biografia do Autor

Simone de Lima Côrtes, Universidade Estadual de Londrina

Master's degree in Bioenergy from UEL (State University of Londrina / PR), a graduation in Biological Sciences from the University Center Jorge Amado (2008), she has a graduation in Pedagogy from the Evangelical Unified Center, a postgraduate degree in Environmental Management and Auditing from the School of Engineering and Surveying, in addition to psychopedagogy, studied subjects of the master's degree in Microbiology at UEL. In 2017, she studied two doctoral disciplines in Teaching Sciences and Mathematics Education as a special student at UEL. She teaches biology classes for high school and  UNOPAR. She worked as a teacher and supervisor in the Tssaleah Education Center for 17 years. She was a teacher for 4 years in a supplementary course.

Dionisio Borsato, Universidade Estadual de Londrina

Graduated in Chemical Engineering from the Federal University of Paraná (1974), a master's degree (1983) and doctorate (1996) in Food Science from the State University of Londrina. Associate Professor C of the Department of Chemistry of the State University of Londrina and supervisor in the master's and doctorate in chemistry and the master's degree in bioenergy. It has 114 published scientific articles presenting experience in the field of Industrial Chemistry, with emphasis on Technology, working mainly on the following topics: processes and systems optimization, modeling with response surface and mixture designs, multicomponent diffusion simulation with finite element method and application of Artificial Neural Networks.

 

Marissa Kimura, Universidade Estadual de Londrina

Master in Bioenergy of the postgraduate program in Bioenergy at State University of Londrina (UEL). Also by the same institution graduated in chemistry´s bachelor. Student of the course in Chemistry Graduation at UEL and she is associate of Laboratory of Research and Analysis of Fuel.

Ivanira Moreira, Universidade Estadual de Londrina

Graduation in Chemistry from the University of Northern Paraná (1998). Master's Degree in Natural Resource Chemistry from the State University of Londrina (2002) and doctorate in Chemistry (Analytical Chemistry) at the State University of Londrina (2013). She is currently a laboratory technician at the State University of Londrina. She has experience in Chemistry, with emphasis on Spectroscopy, working mainly on the following topics: detergents, diffusion, iron oxide, fuel and high school.

Olívio Fernandes Galão, Universidade Estadual de Londrina

Graduation in Mathematics by the State University of Londrina (1974), graduation in Chemistry from the State University of Londrina (1979) and master's degree in Chemistry from the State University of Maringá (1991). Doctorate´s degree in Chemistry from the State University of Maringá (2011). He is currently a professor at the State University of Londrina. He has experience in Chemistry with emphasis on Chemistry of Natural Products, working mainly in the following subjects: fuels, high school, education, detergents and soaps.

 

Silvia Borba Costa, Universidade Estadual de Londrina

Currently a laboratory technician at the State University of Londrina. She has experience in Biochemistry and Biotechnology working in fermentation processes and determination of alcohol content. She worked for 6 years in quality control in the distilled beverage industry.

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Publicado

2018-07-26

Como Citar

Côrtes, S. de L., Borsato, D., Kimura, M., Moreira, I., Galão, O. F., & Costa, S. B. (2018). Otimização das condições de fermentação na produção de etanol a partir da manga Palmer. Semina: Ciências Exatas E Tecnológicas, 39(1), 34–41. https://doi.org/10.5433/1679-0375.2018v39n1p34

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