Obtention of Free Fatty Acids of Macauba Oil (Acrocomia Aculeata) in Organic Solvent Free System

Obtention of Free Fatty Acids of Macauba Oil (Acrocomia Aculeata) in Organic Solvent Free System

Authors

  • Caroline Portilho Trentini Departamento de Tecnologia Universidade Estadual de Maringá
  • Djéssica Tatiane Raspe Departamento de Tecnologia Universidade Estadual de Maringá
  • Camila da Silva Departamento de Tecnologia Universidade Estadual de Maringá

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0375.2014v35n1p15

Keywords:

Hydrolysis, Macauba, Free fatty acids

Abstract

The present study aimed to investigate the enzymatic hydrolysis of oil Macaúba, to obtain a hydrolyzate rich in free fatty acids (FFA) for later use in step esterification. The effect of process variables (percentage of catalyst, temperature and water content) was evaluated in the FFA yield, using a factorial experimental design 23, where the positive and significant effect of the variables was observed. The results reported yields of 50.5% in FFA in 6 hours of reaction at 60ºC, water percentage of 15 wt% and catalyst percentage of 5 wt%.

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Author Biographies

Caroline Portilho Trentini, Departamento de Tecnologia Universidade Estadual de Maringá

Graduação em Tecnologia em Meio Ambiente; Mestranda em Bioenergia.

Djéssica Tatiane Raspe, Departamento de Tecnologia Universidade Estadual de Maringá

Graduação em Tecnologia em Alimentos; Mestranda em Bioenergia.

Camila da Silva, Departamento de Tecnologia Universidade Estadual de Maringá

Graduação em Engenharia Química; Mestrado em Engenharia de Alimentos; Doutorado em Engenharia Química.

Published

2014-05-05

How to Cite

Trentini, C. P., Raspe, D. T., & Silva, C. da. (2014). Obtention of Free Fatty Acids of Macauba Oil (Acrocomia Aculeata) in Organic Solvent Free System. Semina: Ciências Exatas E Tecnológicas, 35(1), 15–24. https://doi.org/10.5433/1679-0375.2014v35n1p15

Issue

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