The effect of exogenous enzymes on the performance and digestibility of nutrients in broiler

Autores/as

  • Thiago dos Santos Andrade Universidade Estadual do Oeste do Paraná http://orcid.org/0000-0002-4303-2059
  • Ricardo Vianna Nunes Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Lucas Wachholz Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Idiana Mara da Silva Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Dimitri Moreira de Freitas Produtos Nutricionais

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n2p711

Palabras clave:

Amylase, Soybean meal, Corn, Protease, Xylanase.

Resumen

Here we tested how feeding with exogenous enzymes affects the performance, carcass yield, and ileal digestibility in broilers from 21- to 42-days-old. The study included 1008 male broilers randomly distributed into six diets: positive control (PC), corn and soybean meal containing all the nutritional requirements; negative control (NC), with a 120 kcal.kg-1 reduction in metabolizable energy relative to the PC; enzyme complex one (NC + 100 ppm of endo-1,4-beta-xylanase); enzyme complex two (NC + 200 ppm of xylanase, amylase and protease); enzyme blend one (NC + 100 FXU kg-1 of xylanase and 200 FXU kg-1 of amylase); and enzyme blend two (NC + 100 FXU kg-1 of xylanase and 300 FXU kg-1 of amylase). The enzyme complex two (CN + 100 FXU.kg de xilanase e 300 FXU.kg de amilase) and enzyme blend two (NC + 100 FXU kg-1 of xylanase and 300 FXU kg-1 of amylase) had greater weight gain, feed conversion, carcass yield, and digestibility of nutrients than the NC (P < 0,05). We found that enzyme complex two and enzyme blend two valued their nutritional matrix promoting better performance and digestibility of broilers.

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Biografía del autor/a

Thiago dos Santos Andrade, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

M.e em Zootecnia, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Ricardo Vianna Nunes, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Lucas Wachholz, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Idiana Mara da Silva, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Dimitri Moreira de Freitas, Produtos Nutricionais

Pesquisador, Produtos Nutricionais, DSM, São Paulo, SP, Brasil.

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Publicado

2018-03-15

Cómo citar

Andrade, T. dos S., Nunes, R. V., Wachholz, L., Silva, I. M. da, & Freitas, D. M. de. (2018). The effect of exogenous enzymes on the performance and digestibility of nutrients in broiler. Semina: Ciências Agrárias, 39(2), 711–718. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n2p711

Número

Sección

Artigos

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