Non-carcass component yield of lambs finished in distinct production systems

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n3p1215

Keywords:

Aruana pasture, Crossbred Lambs, Feedlot, Silvopastural.

Abstract

Abstract: The aim was to assess the effect of the production system on the yield of non-carcass components of Dorper x Santa Inês crossbred lambs. The study was carried out at the teaching and research unit of sheep and goats of the Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campus Dois Vizinhos - PR using 24 uncastrated Dorper x Santa Inês crossbreed lambs (8 animals per treatment). The experimental design was completely randomized using three treatments with eight replicates. The treatments were: Panicum maximum cv. Aruana pasture, no shade, and no concentrate supplementation (PAss); Panicum maximum cv. Aruana pasture in the shade of Louro-Pardo Nativo trees (Cordia trichotoma) and with concentrate supplementation (PAcs); feedlot pens (COp). Carcass weight did not differ between treatments (p > 0.05). However, sheep in feedlot pens showed higher average daily weight gain. The non-carcass components differed significantly (p < 0.05), apart from the empty gastrointestinal tract, respiratory tract, and reproductive organs. Blood and external body components (head, skin, and limbs) showed higher weight in COp animals. The full gastrointestinal tract showed a significant difference between the treatments with the highest weight in sheep in the two pasture systems. Blood yield and weight of liver, kidneys, spleen, and heart were higher in COp animals. The production systems thus affected the total mass of non-carcass components in Dorper x Santa Inês crossbred lambs.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Daniel Gonçalves da Silva, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Discente, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, UTFPR, Dois Vizinhos, PR, Brasil.

Vicente de Paulo Macedo, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Prof., Coordenação do curso de Zootecnia, UTFPR, Dois Vizinhos, PR, Brasil.

Magali Floriano da Silveira, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Profa, Coordenação do curso de Zootecnia, UTFPR, Dois Vizinhos, PR, Brasil.

Ana Carolina Fluck, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Profa, Coordenação do curso de Zootecnia, UTFPR, Dois Vizinhos, PR, Brasil.

Olmar Antonio Denardin Costa, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Pós-Doutorando, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UTFPR, Dois Vizinhos, PR, Brasil.

Francisco Antônio Piran Filho, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Discente, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UTFPR, Dois Vizinhos, PR, Brasil.

Claudio Bortoluzzi, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Discente, Curso de Zootecnia, UTFPR, Dois Vizinhos, PR, Brasil.

Patricia Franzosi, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Discente, Curso de Zootecnia, UTFPR, Dois Vizinhos, PR, Brasil.

References

ANDRADE, M. B.; MACEDO, F. D. A. F.; JOBIM, C. C.; LOMBARDI, L.; MACEDO, F. G.; GASPARINO, E. Características da carcaça e da carne de cordeiros terminados com dietas contendo diferentes proporções de silagens de grãos de milho. Acta Scientiarum. Animal Sciences, Maringá-PR, v. 31, n. 2, p. 183-189, 2009. DOI: 10.4025/actascianimsci.v31i2.3451

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTRY - AOAC. Official methods of analysis. 16th ed. Washington: AOAC International, 1995. 1094 p.

BERNARDES, G. M. C.; CARVALHO, S.; PIRES, C. C.; MOTTA, J. H.; TEIXEIRA, W. S.; BORGES, L. I.; VENTURINI, R. S. Consumo, desempenho e análise econômica da alimentação de cordeiros terminados em confinamento com o uso de dietas de alto grão. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 67, n. 6, p. 1684-1692, 2015. DOI: 10.1590/1678-4162-7934

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal, n° 9. 013 de 29 março de 2017. (RIISPOA). Diário Oficial [da] União, Brasília, 29 mar. 2017. Edição 62, Seção 1, p. 3.

CARVALHO, S.; PIRES, C. C.; MACARI, S.; LOPES, J. F.; MORO, A. B.; VENTURINI, R. S.; TEIXEIRA, R. S. Características produtivas de cordeiros terminados em confinamento com dietas contendo diferentes teores de borra de soja. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 66, n. 1, p. 259-267, 2014. DOI: 10.1590/S0102-09352014000100035

CARVALHO, S.; VERGUEIRO, A.; KIELING, R.; TEIXEIRA, R. C.; PIVATO, J.; VIERO, R.; CRUZ, A. L. da. Avaliação da suplementação concentrada em pastagem de Tifton-85 sobre os componentes não carcaça de cordeiros. Ciência Rural, Santa Maria, v. 35, n. 2, p. 435-439, mar./abr. 2005. DOI: 10.1590/S0103-84782005000200030

CLEMENTINO, R. H.; SOUSA, W. H.; MEDEIROS, A. N.; CUNHA, M. D. G. G.; GONZAGA NETO, S.; CARVALHO, F. F. R. D. Influência dos níveis de concentrado sobre os cortes comerciais, os constituintes não-carcaça e os componentes da perna de cordeiros confinados. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 36, n. 3, p. 681-688, 2007. DOI: 10.1590/S1516-35982007000300023

COSTA, R. G.; SANTOS, N. M.; MEDEIROS, A. N.; MADRUGA, M. S.; QUEIROGA, R. C. R. E. Buchada Caprina: características físico-químicas e microbiológicas. Campina Grande: Editora Impressos Adilson, 2007. 93 p.

HUTCHISON, G. I.; NGA, H. H.; KUO, Y. L.; GREENFIELD, H. Composition of Australian foods, 36. Beef, lamb and veal offal. Food Technology Australian, Sydney, v. 39, n. 5, p. 223-227, 1987.

KOZLOSKI, G. V. Bioquímica dos ruminantes. 3. ed. rev. ampl. Santa Maria: Editora da Universidade Federal de Santa Maria, UFSM, 2016. 209 p.

LIMA, N. L. L.; SILVA SOBRINHO, A. G. D.; ALMEIDA, F. A. D.; ENDO, V.; ZEOLA, N. M. B. L.; ALMEIDA, A. K. D.; SAMPAIO, A. A. M. Quantitative and qualitative characteristics of the non-carcass components and the meat of lambs fed sunflower seeds and vitamin E. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 42, n. 1, p. 51-60, 2013. DOI: 10.1590/S1516-35982013000100008

MACEDO JÚNIOR, G. de L.; ZANINE, A. de M.; BORGES, I.; PÉREZ, J. R. O. Qualidade da fibra para a dieta de ruminantes. Ciência Animal, Santa Maria, v. 17, n. 1, p. 7-17, 2007.

POMPEU, R. C. F. F.; BESERRA, L. T.; CÂNDIDO, M. J. D.; BOMFIM, M. A. D.; VIEIRA, M. M. M.; ANDRADE, R. R. D. Características da carcaça e dos componentes não-carcaça de ovinos alimentados com dietas contendo casca de mamona. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 14, n. 3, p. 490-507, 2013. DOI: 10.1590/S1519-99402013000300011

ROBERTSON, J. B.; VAN SOEST, P. J. The detergent system of analysis. In: JAMES, W. P. T.; THEANDER, O. (Ed.) The analysis of dietary fibre in food. New York: Marcel Dekker, 1981. p. 123-158.

RODRIGUES, R. C. Avaliação químico-bromatológica de alimentos produzidos em terras baixas para nutrição animal. Pelotas: Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA, 2009. 31 p.

RUSSEL, A. J. F.; DONEY, J. M.; GUNN, R. G. Subjective assessment of body fat in live sheep. Journal Agricultural Science, Edinburgh, v. 72, n. 3, p. 451-454, 1969. DOI: 10.1017/S0021859600024874.

SANTOS, N. M.; COSTA, R. G.; MEDEIROS, A. N.; MADRUGA, M. S.; GONZAGA NETO, S. Caracterização dos componentes comestíveis não constituintes da carcaça de caprinos e ovinos. Agropecuária Técnica, Areia, v. 26, n. 2, p. 77-85, 2005.

SILVA SOBRINHO, A. G. Criação de ovinos. 3. ed. Jaboticabal: FUNEP, 2006. 302 p.

SILVA SOBRINHO, A. G.; OSÓRIO, J. C. S. Aspectos quantitativos da produção de carne ovina. In: SILVA SOBRINHO, A. G.; SAÑUDO, C.; OSÓRIO, J. C. S.; ARRIBAS, M. M. C.; OSÓRIO, M. T. M. Produção de carne ovina. Jaboticabal: FUNEP, 2008. p. 1-68.

WILM, H. G.; COSTELLO, D. F.; KLIPPLE, G. E. Estimating forage yield by the 11 double-sampling methods. Journal of American Society of Agronomy, Fort Collins, v. 36, n. 12, p. 194-203, 1944.

Downloads

Published

2019-05-21

How to Cite

Silva, D. G. da, Macedo, V. de P., Silveira, M. F. da, Fluck, A. C., Costa, O. A. D., Piran Filho, F. A., … Franzosi, P. (2019). Non-carcass component yield of lambs finished in distinct production systems. Semina: Ciências Agrárias, 40(3), 1215–1224. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n3p1215

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.