Decay of Mycobacterium bovis in whole milk submitted to pasteurization parameters

Authors

  • Leandro Ribeiro Universidade de São Paulo
  • Maurício Roberto Tosti Narciso Universidade de São Paulo
  • Tatiane Hoshida Felipe Universidade de São Paulo
  • Karina Ramirez Starikoff Universidade de São Paulo
  • Gisele Oliveira de Souza Universidade de São Paulo
  • José Soares Ferreira Neto Universidade de São Paulo
  • Fernando Ferreira Universidade de São Paulo
  • Marcos Amaku Universidade de São Paulo
  • Ricardo Augusto Dias Universidade de São Paulo
  • Vítor Salvador Picão Gonçalves Universidade de Brasília
  • Marcos Bryan Heinemann Universidade de São Paulo
  • José Henrique Hildebrand Grisi-Filho Universidade de São Paulo
  • Evelise Oliveira Telles Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n5Supl2p3727

Keywords:

Batch pasteurization, Bovine tuberculosis, Flow pasteurization, Mycobacterium bovis, Thermal death.

Abstract

Parameters for milk pasteurization were established a long time ago, considering the thermal resistance of Mycobacterium bovis, and the systematic adoption of this process has drastically reduced the incidence of human tuberculosis caused by this pathogen. However, more recently, molecular methods have allowed the identification of genetic variations in this bacterium that may lead to greater thermal resistance. The aim of this study was to investigate whether genetic variation leads to variation in the death pattern of this bacterium during the milk pasteurization process. Samples of UHT (ultra-high temperature)-treated whole milk were artificially contaminated with four different Mycobacterium bovis spoligotypes and were subjected to pasteurization by low-temperature long-time (LTLT) and high-temperature short-time (HTST) treatments. The M. bovis spoligotypes were quantified (Colony Forming Unit per milliliter of milk) before and during the thermal process. The decay of the pathogen was quantified by calculating the difference between the measurements at the beginning and at the end of the thermal treatment. The data demonstrated that the LTLT and HTST pasteurization processes considerably reduced the M. bovis load in the milk; however, the bacterium was not eliminated. There was no difference in the thermal resistance of the spoligotypes tested or in the efficiency of pasteurization processes (LTLT versus HTST). However, heating phase was more effective in reducing the M. bovis load than the target temperature maintenance phase.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Leandro Ribeiro, Universidade de São Paulo

Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Maurício Roberto Tosti Narciso, Universidade de São Paulo

Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Tatiane Hoshida Felipe, Universidade de São Paulo

Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Karina Ramirez Starikoff, Universidade de São Paulo

Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Gisele Oliveira de Souza, Universidade de São Paulo

Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

José Soares Ferreira Neto, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Fernando Ferreira, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Marcos Amaku, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Ricardo Augusto Dias, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Vítor Salvador Picão Gonçalves, Universidade de Brasília

Prof., Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Universidade de Brasília, UnB, Brasília/DF, Brasil.

Marcos Bryan Heinemann, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

José Henrique Hildebrand Grisi-Filho, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Evelise Oliveira Telles, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Downloads

Published

2016-11-09

How to Cite

Ribeiro, L., Narciso, M. R. T., Felipe, T. H., Starikoff, K. R., Souza, G. O. de, Ferreira Neto, J. S., … Telles, E. O. (2016). Decay of Mycobacterium bovis in whole milk submitted to pasteurization parameters. Semina: Ciências Agrárias, 37(5Supl2), 3727–3736. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n5Supl2p3727

Issue

Section

Articles