Corn: risk associated with contamination by F. Verticillioides and fumonisins

Authors

  • Edson Luiz Zangrando Figueira Universidade Estadual de Londrina
  • Alexandre Rodrigo Coelho Universidade Estadual de Londrina
  • Elisabete Yurie Sataque Ono Universidade Estadual de Londrina
  • Elisa Yoko Hirooka Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2003v24n2p359

Keywords:

Corn, Fusarium verticillioides, Fumonisin.

Abstract

The corn (Zea mays L.) is the main culture of food productive chain with annual production of 583 million tons, where Brazil accounts with approximately 7% of total. Concerning the nutritional properties, the corn is attacked by several predadors, with emphasis on fumonisin producing Fusarium verticillioides Sacc. Niremberg (F. moniliforme Sheldon), which predominate in corn micoflora. The deleterious effects extend from field to consumption stage worldwide, affecting every corn exporter countries. The overcoming of losses requires the domain on basic knowledges about infection/mycotoxicology, for further adequate preventive directions. The importance of corn, with emphasis on the impact of F. verticillioides/fumonisin contamination in food safety is reviewed.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Edson Luiz Zangrando Figueira, Universidade Estadual de Londrina

Farmacêutico bioquímico formado pela Universidade Estadual de Londrina, Mestre em Ciência de Alimentos da Universidade Estadual de Londrina, Doutor em Ciência de Alimentos da Universidade Estadual de Londrina. Tel: (043) 3371-4565 R. 203.

Alexandre Rodrigo Coelho, Universidade Estadual de Londrina

Doutorando do Curso de Ciência de Alimentos do Departamento de Tecnologia de Alimentos e Medicamentos da Universidade Estadual de Londrina.

Elisabete Yurie Sataque Ono, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Programa de Mestrado em Biotecnologia - Departamento de Bioquímica/CCE/UEL.

Elisa Yoko Hirooka, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Programa de Pós-graduação em Ciência de Alimentos - Departamento de Tecnologia de Alimentos e Medicamentos/ CCA/UEL.

Published

2003-05-10

How to Cite

Figueira, E. L. Z., Coelho, A. R., Ono, E. Y. S., & Hirooka, E. Y. (2003). Corn: risk associated with contamination by F. Verticillioides and fumonisins. Semina: Ciências Agrárias, 24(2), 359–378. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2003v24n2p359

Issue

Section

Review Article

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.