Intake, microbial protein synthesis, and nitrogen balance in lambs fed diets containing mulberry hay

Authors

  • Luis Gabriel Alves Cirne Universidade Federal de Roraima
  • Américo Garcia da Silva Sobrinho Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Fernanda Carvalho Basso Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Roque Takahashi Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Thiago Henrique Borghi Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Carlos Renato Viegas Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Gleidson Giordano Pinto de Carvalho Universidade Federal da Bahia
  • Nivea Maria Brancacci Lopes Zeola Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6Supl2p4413

Keywords:

Alternative feed, Feedlot, Metabolism, Sheep.

Abstract

The objective of this study was to evaluate intake, microbial protein synthesis, and nitrogen balance in lambs fed diets containing 0.00, 12.50, and 25.00% mulberry hay substituting the concentrate. Twentyfour Ile de France lambs at approximately 60 days of age, with a body weight of 15.48 ± 0.07 kg, were confined in individual stalls and slaughtered upon reaching 32 kg body weight. Only the intakes of ether extract and metabolizable energy decreased linearly (P<0.05) as the participation of mulberry hay in the concentrate was increased. Nitrogen in the feces, expressed in g day–1 and g kg0.75 day–1, increased linearly (P<0.05), whereas excretions (mmol day–1) of allantoin, total purines, and absorbed microbial purines, microbial production (g day–1) expressed in microbial nitrogen and microbial crude protein, and microbial efficiency expressed in g MN kg–1 RDOM–1 and g MP kg–1 of TDN decreased linearly as the level of hay in the diet was increased. Mulberry hay substituting the concentrate in diets for feedlot lambs reduces the microbial protein synthesis.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Luis Gabriel Alves Cirne, Universidade Federal de Roraima

Prof. e Pesquisador, Universidade Federal de Roraima, UFRR, Boa Vista, RR, Brasil. 

Américo Garcia da Silva Sobrinho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Prof. e Pesquisador, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

Fernanda Carvalho Basso, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente do curso de Doutorado, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

Roque Takahashi, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Prof. e Pesquisador, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

Thiago Henrique Borghi, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente do curso de Mestrado, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

Carlos Renato Viegas, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente do curso de Mestrado, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

Gleidson Giordano Pinto de Carvalho, Universidade Federal da Bahia

Prof. e Pesquisador, Universidade Federal da Bahia, UFBA, Salvador, BA, Brasil. 

Nivea Maria Brancacci Lopes Zeola, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Pesquisadora, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

Downloads

Published

2015-12-16

How to Cite

Cirne, L. G. A., Sobrinho, A. G. da S., Basso, F. C., Takahashi, R., Borghi, T. H., Viegas, C. R., Carvalho, G. G. P. de, & Zeola, N. M. B. L. (2015). Intake, microbial protein synthesis, and nitrogen balance in lambs fed diets containing mulberry hay. Semina: Ciências Agrárias, 36(6Supl2), 4413–4422. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6Supl2p4413

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4