Interference from high-grain diet on carcass and meat characteristics of Texel lambs

Authors

  • Lisiane Dorneles de Lima Embrapa Caprinos e Ovinos
  • Fabíola Cristine de Almeida Rêgo Universidade Norte do Paraná
  • Celso Koetz Junior Universidade Norte do Paraná
  • Edson Luis de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Camila Constantino Universidade Estadual de Londrina
  • Laís Belan Universidade Norte do Paraná
  • Marta Juliane Gasparine Universidade Norte do Paraná
  • Ana Flavia Sanchez Universidade Norte do Paraná
  • Marilice Zundt Universidade do Oeste Paulista

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl2p4053

Keywords:

Color, pH, Sheep, Shearing force, Sensory.

Abstract

This study aimed to investigate the effect of diets with different proportions of concentrate in finishing lambs Texel on carcass characteristics and meat sheep. Twelve Texel lambs with an initial weight of 20.1 ± 2.34 kg were used. The treatments consisted of three levels of concentrate in the total ration (60, 80 and 100%) and four replicates per treatment.As the values of loin eye area, finish and weight of rib and ham were higher (P <0.05) for animals receiving 80 and 100% concentrate diet compared to animals consuming 60%. Lambs receiving 100% of the diet with high grain had higher incomes, loin eye area and carcass finish, these characteristics relevant to the issue by providing animals most productive portion of edible meat and satisfactory quality to the consumer market. The levels of concentrate in the diet did not alter the qualitative parameters and sensory from lamb feedlot these characteristics that may ensure greater acceptance of the final product, so it is recommended the use of diets containing high concentrate to sheep.

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Author Biographies

Lisiane Dorneles de Lima, Embrapa Caprinos e Ovinos

Pesquisadora Drª da Embrapa Caprinos e Ovinos, Sobral, CE.

Fabíola Cristine de Almeida Rêgo, Universidade Norte do Paraná

Profª Drª do Programa de Mestrado em Saúde e Produção de Ruminantes da Universidade Norte do Paraná, UNOPAR, Arapongas, PR.

Celso Koetz Junior, Universidade Norte do Paraná

Prof. M. e da UNOPAR, Arapongas, PR.

Edson Luis de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia da Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Pesquisador do CNPq.

Camila Constantino, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Laís Belan, Universidade Norte do Paraná

Discente de Mestrado do Programa de Mestrado em Saúde e Produção de Ruminantes, UNOPAR, Arapongas, PR.

Marta Juliane Gasparine, Universidade Norte do Paraná

Discente de Graduação do curso de Medicina Veterinária, UNOPAR, Arapongas, PR.

Ana Flavia Sanchez, Universidade Norte do Paraná

Discente de Graduação do curso de Medicina Veterinária, UNOPAR, Arapongas, PR.

Marilice Zundt, Universidade do Oeste Paulista

Profª Drª da Universidade do Oeste Paulista, UNOESPE, Presidente Prudente, SP.

Published

2013-12-17

How to Cite

Lima, L. D. de, Rêgo, F. C. de A., Koetz Junior, C., Ribeiro, E. L. de A., Constantino, C., Belan, L., Gasparine, M. J., Sanchez, A. F., & Zundt, M. (2013). Interference from high-grain diet on carcass and meat characteristics of Texel lambs. Semina: Ciências Agrárias, 34(6Supl2), 4053–4064. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl2p4053

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