Energetic values of different corn cultivar for poultry

Authors

  • Jeffersson Rafael Henz Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Ricardo Vianna Nunes Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Paulo Cesar Pozza Universidade Estadual de Maringá
  • Antonio Claudio Furlan Universidade Estadual de Maringá
  • Carina Scherer Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Cinthia Eyng Universidade Estadual de Maringá
  • Wagner Thiago Mozzer da Silva Universidade Estadual do Oeste do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n5p2403

Keywords:

Broiler chicken, Metabolizability coefficients, Metabolizable energy.

Abstract

Due of the high cost that the feeding represents on poultry production, the knowledge about chemical and energy food composition is required to get accurate ration formulas, aiming a better performance and high economy. So, the aim of this work was determine the chemical composition, energetic values and the values of metabolizability coefficients of different corn cultivar for poultries. The total excreta collecting method was used to determine the energetic values, with nine different corn cultivars, one reference ration, four replicates and five birds per experimental unit. The values for apparent metabolizable energy (AME) and AME nitrogen corrected (AMEn), variety from 3113 to 3550 kcal/kg MN and from 3069 to 3473 kcal/kg MN, respectively. Differences (P<0.05) were found between the metabolizability coefficients, with variation from 75.80 to 86.65% for AME and from 74.75 to 84.96% for AMEn, respectively.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Jeffersson Rafael Henz, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado no Programa de Pós Graduação Stricto Sensu em Zootecnia da Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Ricardo Vianna Nunes, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof. do Programa de Pós Graduação Stricto Sensu em Zootecnia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Paulo Cesar Pozza, Universidade Estadual de Maringá

Prof. do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR.

Antonio Claudio Furlan, Universidade Estadual de Maringá

Prof. do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR.

Carina Scherer, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Bolsista do PNPD no Programa de Pós Graduação Stricto Sensu em Zootecnia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Cinthia Eyng, Universidade Estadual de Maringá

Prof. do no Curso de Zootecnia, Universidade Federal da Grande Dourados, UFGD, Mato Grosso do Sul, MS.

Wagner Thiago Mozzer da Silva, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado no Programa de Pós Graduação Stricto Sensu em Zootecnia da Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Published

2013-10-17

How to Cite

Henz, J. R., Nunes, R. V., Pozza, P. C., Furlan, A. C., Scherer, C., Eyng, C., & Silva, W. T. M. da. (2013). Energetic values of different corn cultivar for poultry. Semina: Ciências Agrárias, 34(5), 2403–2414. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n5p2403

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.