Fermentation pattern of tropical grass haylage and digestibility compared to hay in equine diet

Authors

  • Maria Lindomárcia Leonardo da Costa Universidade Federal da Paraíba
  • Adalgiza Souza Carneiro de Rezende Universidade Federal de Minas Gerais
  • Mayara Gonçalves Fonseca Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Jéssica Lage Universidade Federal de Minas Gerais
  • Patrícia Guimarães Pimentel Universidade Federal do Ceará
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Guilherme Passos de Freitas Faculdade de Ciências Médicas de Minas Gerais
  • Guilherme Rocha Moreira Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Ângela Maria Quintão Lana Universidade Federal de Minas Gerais
  • Eloísa de Oliveira Simões Saliba Universidade Federal de Minas Gerais

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n5p2125

Keywords:

Ensiled forage, Grass, Horse, Intake, Wilting.

Abstract

Hay production is the most common form of forage conservation methods for horse feeding. However, haylage can be an alternative to hay. The present research assessed the nutritional value of Tifton-85 haylage by fermentation pattern, bromatological composition, and apparent digestibility compared to hay in the diet of Quarter Horse mares. Haylage was prepared with 700.0 g of dry matter (DM) kg-1 added with a biological inoculum and was assessed at 1, 3, 7, 14, 28, and 56 days of production. At 14 days, the protein content had decreased from 192.0 to 173.2 g kg-1 DM. The opposite was found for ammoniacal nitrogen, which rose from 0.61 to 1.14 g kg-1 DM of total nitrogen. No differences were found for the variables NDF, ADF, hemicellulose, pH, acetic acid, propionic acid and butyric acid, whose values were 734.3, 316.5 and 416.9 g kg-1 DM, pH 5.47 and 0.06, 0.003, 0.03 g kg-1 DM, respectively. Lactic acid contents were higher after 28 days of haylage production, reaching 2.39 g kg-1 DM at the last assessment. The contents of aflatoxins, fumonisin, and zearalenone in the plant were similar to those in the haylage at 0.95 µg kg-1, 0.60 mg kg-1, and 0.71 µg kg-1, respectively. The digestibility assay showed an increase in protein digestibility in the diet with haylage (675.1 g kg-1 DM) compared to hay (579.1 g kg-1 DM) of the same grass. Haylage can potentially be used to feed horses and its use is recommended starting at 28 days of production.

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Author Biographies

Maria Lindomárcia Leonardo da Costa, Universidade Federal da Paraíba

Profª, Departamento de Zootecnia, Universidade Federal da Paraíba, UFPB, Areia, PB, Brasil.

Adalgiza Souza Carneiro de Rezende, Universidade Federal de Minas Gerais

Profa, Escola de Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG, Brasil.

Mayara Gonçalves Fonseca, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP, Campus Jaboticabal, SP, Brasil.

Jéssica Lage, Universidade Federal de Minas Gerais

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UFMG, Belo Horizonte, MG, Brasil.

Patrícia Guimarães Pimentel, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª, Departamento de Zootecnia, Universidade Federal do Ceará, UFCE, Ceará, CE, Brasil.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª, Departamento de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Guilherme Passos de Freitas, Faculdade de Ciências Médicas de Minas Gerais

Discente do Curso de Graduação em Medicina, Faculdade de Ciências Médicas de Minas Gerais, FCMMG, Belo Horizonte, MG, Brasil.

Guilherme Rocha Moreira, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Prof., Departamento de Estatística e Informática, Universidade Federal Rural de Pernambuco, UFRPE, Recife, PE, Brasil.

Ângela Maria Quintão Lana, Universidade Federal de Minas Gerais

Profa, Escola de Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG, Brasil.

Eloísa de Oliveira Simões Saliba, Universidade Federal de Minas Gerais

Profa, Escola de Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG, Brasil.

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Published

2018-08-20

How to Cite

Costa, M. L. L. da, Rezende, A. S. C. de, Fonseca, M. G., Lage, J., Pimentel, P. G., Mizubuti, I. Y., … Saliba, E. de O. S. (2018). Fermentation pattern of tropical grass haylage and digestibility compared to hay in equine diet. Semina: Ciências Agrárias, 39(5), 2125–2132. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n5p2125

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