Levels of metabolizable energy and digestible lysine for broiler chicks 8-21 days of age

Autores/as

  • Ricardo Vianna Nunes Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Thaís Lorana Savoldi Universidade Estadual de Maringá
  • Cláudio Yuji Tsutsumi Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Sharon Karla Luders Meza Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Jomara Broch Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Cleison de Souza Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Jefferson Rafael Henz Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Cleverson de Souza Universidade do Estado de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6p3935

Palabras clave:

Performance, Broiler, Intestinal morphology.

Resumen

The experiment was conducted with the objective of evaluating the effect of metabolizable energy (ME) levels and digestible lysine (DL) levels on the performance of 8-21 days old broiler chicks. Eight hundred and sixty four broiler chicks were used, with average weight of 160 ± 5g, randomly distributed in 48 boxes (experimental unit), experimental unit in a factorial 4x4 with four levels of ME (2,700, 2,825, 2,950, and 3,075 kcal kg-1) and four levels of DL (1,080; 1,187; 1,295 and 1,403%) resulting in 16 treatments with three replications. Increases in levels of ME and DL in the diets caused significant interaction (P <0.05) in weight gain and feed conversion. Increasing levels of ME and DL caused significant interaction (P <0.05) for the deposition rate of protein and fat in the carcass. The simultaneous increases of ME and DL in the diet promoted a linear increase (P <0.05) in villus height of the duodenum, jejunum, and villous:crypt ileum. It is recommended the use of 3,075 kcal kg-1 ME and 1,403% of LD for best performance, protein deposition rate, and intestinal morphometric characteristics of 8-21 days old broiler chicks.

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Biografía del autor/a

Ricardo Vianna Nunes, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação Stricto sensu em Zootecnia, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Thaís Lorana Savoldi, Universidade Estadual de Maringá

M.e em Zootecnia, Profª do Curso de Medicina Veterinária, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Umuarama, PR, Brasil.

Cláudio Yuji Tsutsumi, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof. Dr., Curso de Agronomia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Sharon Karla Luders Meza, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

M.e em Zootecnia, Umuarama, PR, Brasil.

Jomara Broch, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação Stricto sensu em Zootecnia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Cleison de Souza, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação Stricto sensu em Zootecnia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Jefferson Rafael Henz, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

M.e em Zootecnia, Cooperativa Primato, Nova Santa Rosa, PR, Brasil.

Cleverson de Souza, Universidade do Estado de Santa Catarina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação Stricto sensu em Ciência Animal, Universidade do Estado de Santa Catarina, UDESC, Lages, SC, Brasil.

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Publicado

2015-12-09

Cómo citar

Nunes, R. V., Savoldi, T. L., Tsutsumi, C. Y., Meza, S. K. L., Broch, J., Souza, C. de, Henz, J. R., & Souza, C. de. (2015). Levels of metabolizable energy and digestible lysine for broiler chicks 8-21 days of age. Semina: Ciências Agrárias, 36(6), 3935–3946. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6p3935

Número

Sección

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