The poultry sector in Brazil and its regional distribution
DOI:
https://doi.org/10.5433/2317-627X.2020v8n1p183Keywords:
Poultry industry, Production Specialization, Export of chicken meat.Abstract
The national production of broiler chicken has been outstanding among the other productive sectors in the last decades. The exponential performance of the sector enabled Brazil to take a leading position in the world ranking, as the largest exporter and third largest producer of chicken meat. Although all Brazilian states produce chicken meat, production is concentrated in the Southern Region of the country, with Paraná being the main producer and exporter of poultry in the country. In this scenario, this article had as main objective the analysis of the evolution of the poultry production in Brazil from 1995 to 2015, for that the analysis of the specialization of the production of broiler chicken was made through the Locational Quotient (QL) and the analysis of the productive concentration of the exports was made through Market-Share (MS). The main results obtained indicate that the advances in technology in production, improvement of feed conversion, genetic indexes, among others, contributed to the evolution of the sector, both in terms of production and exports. In this sense, the South region is the most developed and specialized in this segment. The integration contract system facilitated the link between rural producers and agribusiness, with the supply of raw material and technical assistance, and the producer with the necessary manpower and structure.
Downloads
References
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE PROTEÍNA ANIMAL - ABPA. Relatórios anuais 2015. Disponível em: http://abpa- br.com.br/files/publicacoes/c59411a243d6dab1da8e605be58348ac.pdf. Acesso em 10 set. 2016.
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE PROTEÍNA ANIMAL - ABPA. Relatórios anuais 2016. Disponível em: http://abpa-br.com.br/storage/files/versao_final_para_envio_digital_1925a_final_abpa_relatorio_anual_2016_portugues_web1.pdf. Acesso em: 15 abr. 2017.
BANDEIRA, P. S. A economia da Região Sul. In: AFFONSO, R. de B. A.; SILVA, P. L. B. (orgs.) Desigualdades regionais e desenvolvimento. São Paulo: FUNDAP: Editora da Universidade Estadual Paulista, 1995, p. 225-251.
BATALHA, M. O. Gestão agroindustrial: GEPAI: Grupo de Estudos e Pesquisas Agroindustriais. 2 ed. São Paulo: Atlas, 1999, 323 p.
BELUSSO, D.; HESPANHOL, A. N. A evolução da avicultura industrial brasileira e seus efeitos territoriais. Maringá, 2010. Disponível em: http://www2.fct.unesp.br/nivaldo/Publica%E7%F5es-nivaldo/2010/AVICULTURA-2010.pdf. Acesso em: 03 nov. 2017.
BORTOLIN, S. E. Estimação de equação de oferta de exportação de frango para o Brasil (1991/2000). Piracicaba/SP. (Dissertação Mestrado) – Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”. 2002.
BUARQUE. S. Cadeia produtiva da avicultura: Cenários econômicos e estudos setoriais. Recife, 2008. Disponível em: http://189.39.124.147:8030/downloads/avicultura.pdf. Acesso em: 03 nov. 2017.
BURANELLO, R. Sistemas agroindustriais e contratos de integração vertical. 2014. Publicado em AgriForum. Disponível em: http://agriforum.agr.br/sistemas- agroindustrias-e-contratos-de-integracao-vertical/. Acesso em: 13 jun. 2015.
CARNEIRO, R. Desenvolvimento em crise: a economia brasileira no último quarto do século XX. São Paulo: Editora Unesp, IE - Unicamp, 2002.
COLUSSI, J. Sistema americano aumenta produção de aves, 2014. Disponível em: http://zh.clicrbs.com.br/rs/noticias/campo-e-lavoura/noticia/2014/11/sistema-americano-aumenta-producao-eaves4644602.html. Acesso em: 16 out. 2017.
DE ZEN, S.; IGUMA, M. D.; ORTELAN, C. B.; DOS SANTOS, V. H. S.; FELLI, C. B. Evolução da avicultura no Brasil. Informativo CEPEA, Análise trimestral, custos de produção da avicultura. Ano 1, Ed. 1, Universidade de São Paulo, 2014.
DUARTE, K. F. Avanços em nutrição de frangos de corte e poedeiras. 2011. Disponível em: http://www.agrolink.com.br/colunistas/avancos-em-nutricao-de-frangos-de-corte-e-poedeiras_3996.html. Acesso em 11 set. 2017.
FACHINELLO. A. L.; FERREIRA FILHO, J. B. S. Gripe aviária no Brasil: uma análise econômica de equilíbrio geral. 2010. Rev. Econ. Sociol. Rural, vol. 48, n. 3, Brasília, 2010. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-20032010000300003. Acesso em: 03 mar. 2015.
FRANÇA, L. R. A evolução da base técnica da avicultura de corte no Brasil: transformações, determinantes e impactos. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Econômico), Uberlândia, 2000. Disponível em: http://levy.blog.br/arquivos/artigo-download/downs-33-0.pdf. Acesso em: 04 out. 2017.
FRANÇA, L. R.; FERNANDES FILHO, J. F. A evolução da avicultura de corte em Goiás. In: PEREIRA, S. L. O agronegócio nas Terras de Goiás. Uberlândia: EDUFU, 2003.
GRAZIANO DA SILVA, J. F. O Progresso técnico na agricultura. Campinas: UNICAMP/IE. 1990. Disponível em: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/cct/article/viewFile/9119/5161. Acesso em 04 out. 2017.
HADDAD, P. R.; ANDRADE, T. A.; Métodos de Análise Regional. In: HADDAD, P. R. Org. Economia Regional: Teorias e Métodos de Análise. Fortaleza, Banco do Nordeste do Brasil. ETENE, 1989.
INSTITUTO DE ECONOMIA AGRÍCOLA - IEA. Preços médios. 2016. Disponível em: http://ciagri.iea.sp.gov.br/nia1/precos_medios.aspx?cod_sis=4. Acesso em: 26 out. 2017.
MENDES, A. A. Curso de atualização em manejo de frangos de corte. Campinas: AONCO, 1989.
MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO - MAPA. Aves 2014. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/animal/especies/aves. Acesso em: 10 mai. 2017.
MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO - MAPA. Mercado interno. 2015. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/animal/mercado-interno. Acesso em: 04 out. 2016.
MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO - MAPA. AGROSTAT - Estatísticas de Comércio Exterior do Agronegócio Brasileiro, Indicadores. 2016. Disponível em: http://indicadores.agricultura.gov.br/agrostat/index.htm. Acesso em: 10 set. 2017
NOBREGA, M. Dark house com cortina e de parede. 2016. Disponível em: http://www.resumaodeveterinaria.com.br/dark-house/. Acesso em: 05 nov. 2017.
RIZZI, A. T. Mudanças tecnológicas e reestruturação da indústria alimentar: o caso da indústria de frangos no Brasil. (Tese de Doutorado) – Universidade de Campinas. Campinas, 1993.
SAKOMURA, N. K. Avicultura. 2014. Disponível em: http://www.fcav.unesp.br/Home/departamentos/zootecnia/NILVAKAZUESAKOMURA/a ula_1_evolucaosituacao_perspectivas_da_avicultura_2013.pdf. Acesso em: 09 mai. 2015.
SILVA, C. L. da. Competitividade e estratégias internacionais: discutindo a cadeia de valor. Curitiba Juruá, 2004.
SILVA, P. F. M. da. Diagnóstico da avicultura de corte brasileira. Minas Gerais, 2016. Disponível em: https://www.google.com.br/search?q=universidade+federal+de+lavras+%e2%80%93+3rlab&oq=universidade+federal+de+lavras+%e2%80%93+3rlab&aqs=chrome..69i57.33 7j0j7&sourceid=chrome&ie=utf-8. Acesso em: 03 nov. 2017.
SOUZA FILHO, H. M. de; BATALHA, M. O. (Org). Gestão integrada da agricultura familiar. São Carlos: EdUSCar, 2005.
UNIÃO BRASILEIRA DE AVICULTURA - UBA. Relatório anual 2010. Disponível em: http://abpa-br.com.br/files/publicacoes/bf03265d81def3449cc962c36dabdd8d.pdf. Acesso em: 05 abr. 2017.
UNIÃO BRASILEIRA DE AVICULTURA - UBA. Relatório anual 2013. Disponível em: http://abpa- br.com.br/files/publicacoes/732e67e684103de4a2117dda9ddd280a.pdf. Acesso em: 20 mar. 2015.
UNIÃO BRASILEIRA DE AVICULTURA - UBA. Relatório anual 2014. Disponível em: http://abpa-br.com.br/files/publicacoes/8ca705e70f0cb110ae3aed67d29c8842.pdf. Acesso em: 22 abr. 2017.
WINTER, M. Contratos de integração vertical. São Paulo, 2011. Disponível em: http://www.agroanalysis.com.br/especiais_detalhe.php?idEspecial=86&ordem=3. Acesso em: 13 jun. 2015.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Economia & Região adota a Licença Creative Commons Attribution CC-BY 4.0 International, portanto, os direitos autorais relativos aos artigos publicados são do(s) autor(es), que cedem à Revista Economia & Região o direito de exclusividade de primeira publicação.
Sob essa licença é possível: Compartilhar - copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato. Adaptar - remixar, transformar, e criar a partir do material, atribuindo o devido crédito e prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas.