Detecção de resíduos antimicrobianos no leite cru e pasteurizado tipo C, comercializado na região de Londrina, Paraná, Brasil

Authors

  • Jacinta Sanchez Pélayo Universidade Estadual de Londrina
  • Halha Ostrensky Saridakis Universidade Estadual de Londrina
  • Lúcio Alberto Forti Antunes Universidade Estadual de Londrina
  • Deise Passeto Falcão Universidade Estadual Paulista

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0367.1990v11n2p89

Keywords:

Raw milk, Pasteurized milk, Antimicrobial residues.

Abstract

The one hundred thirty samples of bovine milk from a dairy plant in Londrina the were studied during the period from March 1986 to March 1987 consisted of 78 raw milk samples which are used in the processing of pasteurized milk type C, 26 samples collected at the end of the pasteurizer, and 26 samples of pasteurized milk - type C, which is commercially available in this city. The method used was the VILELA & SANTOS (1981), based on the diffusion of antibiotics in agar, using the spore form of Bacillus stearothermophilus var. calidolactis, as a testing microorganism. Antimicrobial residues were detected in 4 samples (5.1%) of row milk and I (3,85%) of commercially available pasteurized milk, hut they were not detected in samples from the pasteurizer


Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Jacinta Sanchez Pélayo, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Patologia Geral – CCB – Universidade Estadual de Londrina.

 

Halha Ostrensky Saridakis, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Patologia Geral – CCB – Universidade Estadual de Londrina.

Lúcio Alberto Forti Antunes, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Tecnologia de Alimentos e Medicamentos – CCA – Universidade Estadual de Londrina.

Deise Passeto Falcão, Universidade Estadual Paulista

Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Araraquara – Universidade Estadual Paulista– UNESP/Araraquara.

Published

2004-12-15

How to Cite

1.
Pélayo JS, Saridakis HO, Antunes LAF, Falcão DP. Detecção de resíduos antimicrobianos no leite cru e pasteurizado tipo C, comercializado na região de Londrina, Paraná, Brasil. Semin. Cienc. Biol. Saude [Internet]. 2004 Dec. 15 [cited 2024 Nov. 21];11(2):89-91. Available from: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/seminabio/article/view/6934

Issue

Section

Artigos