Quantification of minerals and tocopherols isomers in chestnuts approach chemometrics

Autores

  • Nilson Evelazio de Souza UEM e UTFPR
  • Angela Claudia Rodrigues Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • Aloisio Henrique Pereira Souza Universidade Estadual de Maringá
  • Makoto Matsushita Universidade Estadual de Maringá
  • Mayka Reghiany Pedrão Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • Lucia Felicidade Dias Universidade Tecnológica Federal do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n5p2427

Palavras-chave:

Principal component analysis, Antioxidants, Selenium, Zinc.

Resumo

The levels of the ?, ?, and (?+?)-tocopherol isomers and the amounts of the minerals Se, Zn, Ca, Fe, K, Mn, Mg, and Cu were analyzed in chestnuts. High contents of Zn (>65%) relative to the recommended dietary intake (RDI) were found in all chestnuts except macadamia nuts (25% of the RDI). All samples had Se contents higher than the RDI: Brazil nuts > macadamia nuts, cashew nuts > pecans > almonds > pistachio nuts > hazelnuts > European nuts. A greater concentration of ?-tocopherol was found in almonds (30% of RDI). All samples, except for hazelnuts, almonds, and macadamia nuts, had (?+?)- tocopherols, with the largest amount found in pistachios. Only pecan nuts and European nuts had ?-tocopherol and only in low amounts. Multivariate analysis allowed for better characterization and distinction of the chestnuts.

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Biografia do Autor

Nilson Evelazio de Souza, UEM e UTFPR

Prof. do Mestrado em Tecnologia de Alimentos, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, UTFPR, Londrina, PR, Brasil.

Angela Claudia Rodrigues, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Profª, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, UTFPR, Medianeira, PR, Brasil.

Aloisio Henrique Pereira Souza, Universidade Estadual de Maringá

Discente Doutorando em Ciências de alimentos da Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Makoto Matsushita, Universidade Estadual de Maringá

Profª, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Mayka Reghiany Pedrão, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Profª do Mestrado em Tecnologia de Alimentos, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, UTFPR, Londrina, PR, Brasil.

Lucia Felicidade Dias, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Profª do Mestrado em Tecnologia de Alimentos, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, UTFPR, Londrina, PR, Brasil.

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Publicado

2014-11-05

Como Citar

Souza, N. E. de, Rodrigues, A. C., Souza, A. H. P., Matsushita, M., Pedrão, M. R., & Dias, L. F. (2014). Quantification of minerals and tocopherols isomers in chestnuts approach chemometrics. Semina: Ciências Agrárias, 35(5), 2427–2436. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n5p2427

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