Relative weight and length of digestive tract and intestinal histomorphometric measurements of slow-growing broilers of different genotypes

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n1p319

Keywords:

Breeding, Digestion, Genetics, Physiology.

Abstract

An experiment was conducted to investigate the development of the digestive system in slow-growing broilers of different strains. The experiment involved a total of 544 one-day-old chicks, 136 of each of four genotypes, namely, Label Rouge Pesadão, Label Rouge Pescoço Pelado, Carijó and Carijó Pescoço Pelado. The birds were distributed in a completely randomized design with four treatments (genotypes) and eight replicates of 17 animals each. Live weight, digestive tract development and intestinal histomorphometric measurements were evaluated at different ages. Significant differences (p < 0.05) were observed between the strains for live weight, relative weight and length of digestive tract organs and intestinal histomorphometric measurements at one, seven and 28 days of age. The Carijó strain showed greater weight and development of digestive organs than the Carijó Pescoço Pelado strain. There was a difference (p < 0.05) for histomorphometric measurements of the small intestine between the strains at the evaluated ages. The Carijó Pescoço Pelado and Label Rouge Pescoço Pelado strains showed higher villi and higher villus:crypt ratios in the duodenum, jejunum and ileum. The slow-growing strains differ in performance regarding the relative weights and lengths of digestive tract organs and intestinal histomorphometric measurements.

Author Biographies

Saullo Diogo Assis, Instituto Federal de Educação,, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso

Prof. Dr., Departamento de Ensino, Instituto Federal de Educação,, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso, IFMT, Campus São Vicente, Cuiabá, MT, Brasil.

Nadja Susana Mogyca Leandro, Universidade Federal de Goiás

Profa, Dra, Escola de Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Goiás, UFG, Goiânia, GO, Brasil.

Emmanuel Arnhold, Universidade Federal de Goiás

Prof. Dr., Escola de Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Goiás, UFG, Goiânia, GO, Brasil.

Marcos Barcellos Café, Universidade Federal de Goiás

Prof. Dr., Escola de Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Goiás, UFG, Goiânia, GO, Brasil.

Fabyola Barros de Carvalho, Universidade Federal de Goiás

Profa, Dra, Escola de Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Goiás, UFG, Goiânia, GO, Brasil.

José Henrique Stringhni, Universidade Federal de Goiás

Prof. Dr., Escola de Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Goiás, UFG, Goiânia, GO, Brasil.

Raphael Rodrigues dos Santos, Universidade Federal de Goiás

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UFG, Goiânia, GO, Brasil.

References

Boleli, I. C., & Morita, V. S. (2017). Mucosa gastrintestinal: crescimento, renovação, reparo e defesa. In: Macari, M., Maiorka, A. Fisiologia das aves comerciais (pp. 205-218). Jaboticabal: FUNEP.

Cançado, S. V., & Baião, N. C. (2002). Efeitos do período de jejum entre o nascimento e o alojamento de pintos de corte e da adição de óleo à ração sobre o desenvolvimento do trato gastrintestinal e concentração de lipase. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 54(6), 623-629. doi: 10.1590/S0102-09352002000600011

Guerra, R. R. (2018). Morfofisiologia do sistema digestório de não ruminantes. In: N. K. Sakomura, F. G. P Costa, J. B. K. Fernandes, & L. Hauschild (Eds.), Produção de não ruminantes (pp. 225-246). João Pessoa: Editora UFPB.

Mendonça, M. O., Sakomura, N. K., Santos, F. R., Freitas, E. R., Fernandes, J. B. K., & Barbosa, N. A. A. (2008). Níveis de energia metabolizável para machos de corte de crescimento lento criados em semiconfinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(8), 1433-1440. doi: 10.1590/S1516-359820080 00800014

Murakami, A. E., Fernandes, J. I. M., Hernandes, L., & Santos, T. C. (2012). Effects of starter diet supplementation with arginine on broiler production performance and on small intestine morphometry. Pesquisa Veterinária Brasileira, 32(3), 259-266. doi: 10.1590/S0100-736X2012000300014

Oliveira, M. D., Zavarize, K. C., Gomes, N. A., Rocha, F. R. T., Martins, J. M. S., Litz, F. H., & Castilhano, H. (2012). Aditivos alternativos na alimentação de aves. Pubvet, 6(27), 1425. doi: 10.22256/pubvetv6 n27.1425

R Core Team (2017). R: A language and environment for statistical computing. Vienna, Austria: R Foundation for Statistical Computing. Retrieved from http://www.R-project.org/.2017

Reis, T. L., Calixto, L. F. L., Alves, O. S., Lemos, M. J., Lima, M. F., Torres-Cordido, K. A. A., Sousa, F. D. R. (2015). Uso de aditivos nas fases pré-alojamento e pré-inicial sobre o peso corporal e do trato digestório de pintos de corte. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 16(4), 811-817. doi: 10. 1590/S1519-99402015000400005

Rocha, P. M. C., Barros, M. E. G., & Evencio, J., Neto. (2016). Análise morfométrica da parede intestinal e dinâmica de mucinas secretadas no jejuno de frangos suplementados com probiótico Bacillus subtilis cepa C3102. Pesquisa Veterinária Brasileira, 36(4), 312-316. doi: 10.1590/S0100-736X20160004000 10

Rostagno, H. S., Albino, L. F. T., Donzel, J. L., Gomes, P. C., Oliveira, R. F., Lopes, D. C.,... Euclides, R. F. (2011). Tabelas Brasileiras para Aves e Suínos Composição de alimentos e exigências nutricionais. Viçosa, UFV.

Santos, F. R., Stringhini, J. H., Freitas, N. F., Minafra, C. S., Oliveira, P. R., Duarte, E. F., & Guimarães, G. S. (2015). Aspectos morfológicos e morfométricos do aparelho digestório, perfil bioquímico sérico e atividade de enzimas pancreáticas de frangos de crescimento lento e rápido. Agrária - Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 10(2), 322-327. doi: 10.5039/agraria.v10i2a4370

Santos, I. I., Corção, G., Kessler, A. M., Laranjeira, V. S., & Lima, M. S. (2012). Microbiota ileal de frangos de corte submetidos a diferentes dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(3), 643-647. doi: 10.1590/ S1516-35982012000300025

Sousa, D. C., Oliveira, N. L. A., Santos, E. T., Guzzi, A., Dourado, L. R. B., & Ferreira, G. J. B. C. (2015). Caracterização morfológica do trato gastrointestinal de frangos de corte da linhagem Cobb 500®. Pesquisa Veterinária Brasileira, 35(Suppl. 1), 61-68. doi: 10.1590/S0100-736X2015001300011

Uni, Z., Noy, Y., & Sklan, D. (1999). Posthatch development of small intestine function in the poultry. Poultry Science, 78(1), 215-222. doi: 10.1093/ps/78.2.215

Verdal, H., Mignon-Grasteau, S., Jeulin, C., Bihan-Duval, E., Leconte, M., Mallet, S.,… Narcy, A. (2010). Digestive tract measurements and histological adaptation in broiler lines divergently selected for digestive efficiency. Poultry Science, 89(9), 1955-1961. doi: 10.3382/ps.2010-813

Zocche, A. T., Souza, C. D., & Gewehr, C. E. (2016). Efeito da idade da matriz e da temperatura de alojamento sobre a absorção do saco vitelino e desempenho zootécnico de frangos de corte. Archives of Veterinary Science, 21(2). doi: 10.5380/avs.v21i2.44467

Downloads

Published

2021-01-19

How to Cite

Assis, S. D., Leandro, N. S. M., Arnhold, E., Café, M. B., Carvalho, F. B. de, Stringhni, J. H., & Santos, R. R. dos. (2021). Relative weight and length of digestive tract and intestinal histomorphometric measurements of slow-growing broilers of different genotypes. Semina: Ciências Agrárias, 42(1), 319–334. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n1p319

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.