Relative weight and length of digestive tract and intestinal histomorphometric measurements of slow-growing broilers of different genotypes
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n1p319Keywords:
Breeding, Digestion, Genetics, Physiology.Abstract
An experiment was conducted to investigate the development of the digestive system in slow-growing broilers of different strains. The experiment involved a total of 544 one-day-old chicks, 136 of each of four genotypes, namely, Label Rouge Pesadão, Label Rouge Pescoço Pelado, Carijó and Carijó Pescoço Pelado. The birds were distributed in a completely randomized design with four treatments (genotypes) and eight replicates of 17 animals each. Live weight, digestive tract development and intestinal histomorphometric measurements were evaluated at different ages. Significant differences (p < 0.05) were observed between the strains for live weight, relative weight and length of digestive tract organs and intestinal histomorphometric measurements at one, seven and 28 days of age. The Carijó strain showed greater weight and development of digestive organs than the Carijó Pescoço Pelado strain. There was a difference (p < 0.05) for histomorphometric measurements of the small intestine between the strains at the evaluated ages. The Carijó Pescoço Pelado and Label Rouge Pescoço Pelado strains showed higher villi and higher villus:crypt ratios in the duodenum, jejunum and ileum. The slow-growing strains differ in performance regarding the relative weights and lengths of digestive tract organs and intestinal histomorphometric measurements.Downloads
References
Cançado, S. V., & Baião, N. C. (2002). Efeitos do período de jejum entre o nascimento e o alojamento de pintos de corte e da adição de óleo à ração sobre o desenvolvimento do trato gastrintestinal e concentração de lipase. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 54(6), 623-629. doi: 10.1590/S0102-09352002000600011
Guerra, R. R. (2018). Morfofisiologia do sistema digestório de não ruminantes. In: N. K. Sakomura, F. G. P Costa, J. B. K. Fernandes, & L. Hauschild (Eds.), Produção de não ruminantes (pp. 225-246). João Pessoa: Editora UFPB.
Mendonça, M. O., Sakomura, N. K., Santos, F. R., Freitas, E. R., Fernandes, J. B. K., & Barbosa, N. A. A. (2008). Níveis de energia metabolizável para machos de corte de crescimento lento criados em semiconfinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(8), 1433-1440. doi: 10.1590/S1516-359820080 00800014
Murakami, A. E., Fernandes, J. I. M., Hernandes, L., & Santos, T. C. (2012). Effects of starter diet supplementation with arginine on broiler production performance and on small intestine morphometry. Pesquisa Veterinária Brasileira, 32(3), 259-266. doi: 10.1590/S0100-736X2012000300014
Oliveira, M. D., Zavarize, K. C., Gomes, N. A., Rocha, F. R. T., Martins, J. M. S., Litz, F. H., & Castilhano, H. (2012). Aditivos alternativos na alimentação de aves. Pubvet, 6(27), 1425. doi: 10.22256/pubvetv6 n27.1425
R Core Team (2017). R: A language and environment for statistical computing. Vienna, Austria: R Foundation for Statistical Computing. Retrieved from http://www.R-project.org/.2017
Reis, T. L., Calixto, L. F. L., Alves, O. S., Lemos, M. J., Lima, M. F., Torres-Cordido, K. A. A., Sousa, F. D. R. (2015). Uso de aditivos nas fases pré-alojamento e pré-inicial sobre o peso corporal e do trato digestório de pintos de corte. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 16(4), 811-817. doi: 10. 1590/S1519-99402015000400005
Rocha, P. M. C., Barros, M. E. G., & Evencio, J., Neto. (2016). Análise morfométrica da parede intestinal e dinâmica de mucinas secretadas no jejuno de frangos suplementados com probiótico Bacillus subtilis cepa C3102. Pesquisa Veterinária Brasileira, 36(4), 312-316. doi: 10.1590/S0100-736X20160004000 10
Rostagno, H. S., Albino, L. F. T., Donzel, J. L., Gomes, P. C., Oliveira, R. F., Lopes, D. C.,... Euclides, R. F. (2011). Tabelas Brasileiras para Aves e Suínos Composição de alimentos e exigências nutricionais. Viçosa, UFV.
Santos, F. R., Stringhini, J. H., Freitas, N. F., Minafra, C. S., Oliveira, P. R., Duarte, E. F., & Guimarães, G. S. (2015). Aspectos morfológicos e morfométricos do aparelho digestório, perfil bioquímico sérico e atividade de enzimas pancreáticas de frangos de crescimento lento e rápido. Agrária - Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 10(2), 322-327. doi: 10.5039/agraria.v10i2a4370
Santos, I. I., Corção, G., Kessler, A. M., Laranjeira, V. S., & Lima, M. S. (2012). Microbiota ileal de frangos de corte submetidos a diferentes dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(3), 643-647. doi: 10.1590/ S1516-35982012000300025
Sousa, D. C., Oliveira, N. L. A., Santos, E. T., Guzzi, A., Dourado, L. R. B., & Ferreira, G. J. B. C. (2015). Caracterização morfológica do trato gastrointestinal de frangos de corte da linhagem Cobb 500®. Pesquisa Veterinária Brasileira, 35(Suppl. 1), 61-68. doi: 10.1590/S0100-736X2015001300011
Uni, Z., Noy, Y., & Sklan, D. (1999). Posthatch development of small intestine function in the poultry. Poultry Science, 78(1), 215-222. doi: 10.1093/ps/78.2.215
Verdal, H., Mignon-Grasteau, S., Jeulin, C., Bihan-Duval, E., Leconte, M., Mallet, S.,… Narcy, A. (2010). Digestive tract measurements and histological adaptation in broiler lines divergently selected for digestive efficiency. Poultry Science, 89(9), 1955-1961. doi: 10.3382/ps.2010-813
Zocche, A. T., Souza, C. D., & Gewehr, C. E. (2016). Efeito da idade da matriz e da temperatura de alojamento sobre a absorção do saco vitelino e desempenho zootécnico de frangos de corte. Archives of Veterinary Science, 21(2). doi: 10.5380/avs.v21i2.44467
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Semina: Ciências Agrárias
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Semina: Ciências Agrárias adopts the CC-BY-NC license for its publications, the copyright being held by the author, in cases of republication we recommend that authors indicate first publication in this journal.
This license allows you to copy and redistribute the material in any medium or format, remix, transform and develop the material, as long as it is not for commercial purposes. And due credit must be given to the creator.
The opinions expressed by the authors of the articles are their sole responsibility.
The magazine reserves the right to make normative, orthographic and grammatical changes to the originals in order to maintain the cultured standard of the language and the credibility of the vehicle. However, it will respect the writing style of the authors. Changes, corrections or suggestions of a conceptual nature will be sent to the authors when necessary.