Leucine levels in low protein diets for pigs in the initial phase

Autores/as

  • Laura Marcela Diaz Huepa Universidade Estadual de Maringá http://orcid.org/0000-0003-1031-9405
  • Marcelise Regina Fachinello Universidade Estadual de Maringá
  • Lucas Antonio Costa Esteves Universidade Estadual de Maringá
  • Vinicius Ricardo Cambito de Paula Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
  • Silvia Leticia Ferreira Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
  • Tiago Junior Pasquetti Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul
  • Leandro Dalcin Castilha Universidade Estadual de Maringá
  • Ricardo de Souza Vasconcellos Universidade Estadual de Maringá
  • Paulo Cesar Pozza Universidade Estadual de Maringá

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n6p3829

Palabras clave:

Antagonism, Blood parameters, Branched chain amino acids, Performance.

Resumen

The objective of this study was to evaluate the standardized ileal digestible (SID) leucine levels in low crude protein diets on Performance, backfat thickness, longissimus dorsi depth and biochemical blood parameters of starting pigs. A total of 50 pigs, with initial weight of 11.14±0.24 kg; were distributed in a randomized blocks design with five treatments (1.10; 1.25; 1.40; 1.55 and 1.70% SID leucine), five replicates and two animals per experimental unit, comprised for a barrow and a gilt. The feed conversion ratio (FCR) reduced (P=0.018) due to the increasing SID leucine levels, without affecting other growth performance parameters (final weight, average daily feed intake, average daily gain, backfat thickness, longissimus dorsi depth and lean meat percentage). There was a quadratic effect for plasma triglyceride (P=0.049) and plasma urea (P=0.001). The optimal SID leucine levels obtained for triglycerides and urea were 1.16% and 1.24%, respectively, by associating the quadratic model with the Linear Response Plateu. Low crude protein diets with SID leucine levels up to 1.70% improved the feed conversion with desired urea and triglycerides concentration in blood plasmas achieved at 1.16% and 1.24%, respectively.

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Biografía del autor/a

Laura Marcela Diaz Huepa, Universidade Estadual de Maringá

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Marcelise Regina Fachinello, Universidade Estadual de Maringá

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Lucas Antonio Costa Esteves, Universidade Estadual de Maringá

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Vinicius Ricardo Cambito de Paula, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

Discente, Curso de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho", UNESP, Campus de Botucatu, Botucatu, SP, Brasil.

Silvia Leticia Ferreira, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

Discente, Curso de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho", UNESP, Campus de Botucatu, Botucatu, SP, Brasil.

Tiago Junior Pasquetti, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, UEMS, Aquidauana, PR, Brasil.

Leandro Dalcin Castilha, Universidade Estadual de Maringá

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Ricardo de Souza Vasconcellos, Universidade Estadual de Maringá

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Paulo Cesar Pozza, Universidade Estadual de Maringá

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, UEM, Maringá, PR, Brasil.

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Publicado

2017-11-23

Cómo citar

Diaz Huepa, L. M., Fachinello, M. R., Esteves, L. A. C., Paula, V. R. C. de, Ferreira, S. L., Pasquetti, T. J., Castilha, L. D., Vasconcellos, R. de S., & Pozza, P. C. (2017). Leucine levels in low protein diets for pigs in the initial phase. Semina: Ciências Agrárias, 38(6), 3829–3840. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n6p3829

Número

Sección

Artigos

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