In vitro antimicrobial activity of essential oils from oregano, garlic, clove and lemon against pathogenic bacteria isolated from Anomalocardia brasiliana

Authors

  • Juliana Cantalino Santos Universidade Federal da Bahia
  • Celso Duarte Carvalho Filho Universidade Federal da Bahia
  • Tânia Fraga Barros Universidade Federal da Bahia
  • Alaíse Gil Guimarães Universidade Federal da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n4p1557

Keywords:

Essential oil, Anomalocardia brasiliana, Antibacterial activity.

Abstract

Natural preservative substances are an efficient and economic alternative, because the aromatical plants and rich spices in essential oils characterized by a notable are gotten from antimicrobial activity, and for this reason, its derived products can be used to delay or to inhibit the growth of microorganisms. The objective of this study was to evaluate the antibacterial activity of essential oils of clove, limon, oregano (Origanum vulgare ssp. Hirtum) and garlic several species of bacteria like Staphylococcus aureus and Escherichia coli isolated of vongole (Anomalocardia Brasiliana) and bacteria standard ATCC (American Type Culture Collection): Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella cholerasuis, through diffusion test and after it was determinate the Minimum Inhibitory Concentration (MIC). In this study it was observed that the garlic essential oil presented antibacterial activity front the S. aureus and the S. cholerasuis.; already the oils of clove and oregano (Origanum vulgare ssp. Hirtum) had presented activity front to all the analyzed bacteria, however the oregano oil presented the bigger bacterial inhibition, 26.7mm e 29,3mm for E. coli e S. aureus respectively. The essential oil of lemon did not demonstrate antibacterial activity. In such a way the oregano and clove essential oils that they had presented antibacterial activity appeared to be the most preferable agent for future research.

Author Biographies

Juliana Cantalino Santos, Universidade Federal da Bahia

Discente, curso de Pós-graduação em Ciência de Alimentos da Faculdade de Farmácia da Universidade Federal da Bahia, UFBA.

Celso Duarte Carvalho Filho, Universidade Federal da Bahia

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal da Bahia (1984), mestrado em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (1996), doutorado em Engenharia Agrícola pela Universidade Estadual de Campinas (2000) e Pós-Doutorado em Biologia Molecular de Microrganismos pela Universidade Estadual de Londrina (2010). Atualmente é professor adjunto da Universidade Federal da Bahia do Departamento de Análises Bromatológicas. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Microbiologia de Alimentos, Termobacteriologia, Teconologia pós - colheita e Tecnologia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: Sistemas de qualidade (BPF e APPCC), Segurança dos alimentos, Embalagens para alimentos, Tecnologia das Fermentações.

Tânia Fraga Barros, Universidade Federal da Bahia

Possui graduação em Farmácia Bioquimica Opção Análises Clínicas e Saúd pela Universidade Federal da Bahia (1987), mestrado em Ciências Biológicas (Microbiologia) pela Universidade Federal de Minas Gerais (1991) e doutorado em Microbiologia e Imunologia pela Universidade Federal de São Paulo (2001). Atualmente é professor adjunto da Universidade Federal da Bahia do departamento de Análises Clínicas. Tem experiência na área de Microbiologia, com ênfase em Microbiologia Médica, atuando principalmente nos seguintes temas: atividade antimicrobiana, candida albicans, paracoccidioides brasiliensis, plantas medicinais e candida spp.

Alaíse Gil Guimarães, Universidade Federal da Bahia

Possui graduação em Ciências Biológicas Licenciatura pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1975), graduação em Ciências Biológicas Modalidade Médica pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1976), mestrado em Ciências Biológicas (Microbiologia) pela Universidade Federal de Minas Gerais (1989) e doutorado em Tecnologia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2002). Atualmente é professora Adjunto da Universidade Federal da Bahia e coordenadora do Programa de Pós-graduação em Ciência de Alimentos. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Microbiologia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: segurança alimentar,microbiologia de alimentos e patógenos em alimentos.

Published

2011-10-14

How to Cite

Santos, J. C., Carvalho Filho, C. D., Barros, T. F., & Guimarães, A. G. (2011). In vitro antimicrobial activity of essential oils from oregano, garlic, clove and lemon against pathogenic bacteria isolated from Anomalocardia brasiliana. Semina: Ciências Agrárias, 32(4), 1557–1564. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n4p1557

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