Evaluation of the utilization of raw pigeon pea ground (Cajanus cajan (L.) Millsp) on the productivity indirect index of broilers.

Authors

  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Nilva Aparecida Nicolao Fonseca Universidade Estadual de Londrina
  • João Waine Pinheiro Universidade Estadual de Londrina
  • Carlos Armênio Khatounian Instituto Agronômico do Paraná
  • Luciana Tonelotto Universidade Estadual de Londrina.
  • Marco Aurélio Romagnole de Araújo Universidade Estadual de Londrina.
  • Maria Monica M. Ioshimitsu Universidade Estadual de Londrina.

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.1995v16n1p56

Keywords:

Raw Pigeon pea, Broilers productivity, Cajanus cajan.

Abstract

The experiment was carried out at Universidade Estadual de Londrina, Paraná, with the objective of evaluating the effects of the utilization of raw pigeon pea ground (RPPG) variety IAPAR 43-Aratã, in the ration, on the productive indirect index of broilers at period 1 (1-28 days) and its influence on the period 2(29-45 days) and also on the total period (TP= 1-45 days). 270 chicks of Arbor Acres line were used, located in metalic batteries, consisting of 6 treatments repeated 3 times in randomized blocks, each experimental unit consisting of 15 chicks. The levels of RPPG tested were 0, 10, 20, 30, 40 and 50% in rations. All the rations were formulated to contain 20.1% of crude protein (CP) and 2910 kcal of metabolizable energy (ME)/kg. In the period 2 (P2) all the chicks of the treatments of period 1 received only commercial ration containing 19% of CP. The studied characteristics were, mean body weight (MBW), viability (V), daily mean weight gain (DMWG), production per unit of area (PUA) and productive efficiency index (PEI). At P1, quadratics effects were observed (P<0.05) of the treatments on the MBW (Y = 892.198 + 3.90441X-0.119305X2; R2 = 0.80); on the DMWG (Y = 30.2807 + 0.137373X - 0.00423176X2; R2=0.80); on the PUA (Y - 12.5828 + 0.0555773X - 0.00192518X2; R2 = 0.85); and on the PEI (Y = 155.727 + 1.05705X - 0.0386427X2; R2 = 0,84). On the TP the effect was linear (P<0.05) on the PUA (Y = 28.5481 -0.0482253X; R2=0.60) and on the PEI (Y = 220.470 - 0.529862X; R2=0.46).

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Author Biographies

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia/ Centro de Ciências Agrárias/ Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, Londrina, PR, Brasil. CEP 86051-970.

Nilva Aparecida Nicolao Fonseca, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia/ Centro de Ciências Agrárias/ Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, Londrina, PR, Brasil. CEP 86051-970.

João Waine Pinheiro, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia/ Centro de Ciências Agrárias/ Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, Londrina, PR, Brasil. CEP 86051-970.

Carlos Armênio Khatounian, Instituto Agronômico do Paraná

Instituto Agronômico do Paraná. Londrina, PR.

Luciana Tonelotto, Universidade Estadual de Londrina.

Aluna de Graduação do Curso de Medicina Veterinária/ Universidade Estadual de Londrina. Bolsista do CNPq

Marco Aurélio Romagnole de Araújo, Universidade Estadual de Londrina.

Aluno de Graduação do Curso de Medicina Veterinária/ Universidade Estadual de Londrina. Bolsista do CNPq.

Maria Monica M. Ioshimitsu, Universidade Estadual de Londrina.

Aluna de Graduação do Curso de Medicina Veterinária/ Universidade Estadual de Londrina.

Published

1995-01-25

How to Cite

Mizubuti, I. Y., Fonseca, N. A. N., Pinheiro, J. W., Khatounian, C. A., Tonelotto, L., Araújo, M. A. R. de, & Ioshimitsu, M. M. M. (1995). Evaluation of the utilization of raw pigeon pea ground (Cajanus cajan (L.) Millsp) on the productivity indirect index of broilers. Semina: Ciências Agrárias, 16(1), 56–63. https://doi.org/10.5433/1679-0359.1995v16n1p56

Issue

Section

Articles