Antimicrobial activity of essential oils extracted from clove and lemongrass against pathogenic bacteria isolated from bovine, swine and poultry feces

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n5p1937

Keywords:

Antimicrobial, Clove, Cymbopogon flexuosus, Lemongrass, Syzygium aromaticum.

Abstract

The objective was to verify the antibacterial activity of lemongrass and clove oils against Escherichia coli isolated from poultry feces, Staphylococcus aureus isolated from swine and poultry feces and Salmonella sp. isolated from swine and bovine feces. The antimicrobial activity was evaluated by the disc diffusion test using different concentrations of the oils: 160, 80, 40, 20 and 10 ?l ml -1. The multi-resistance of strains relative to that of conventional antimicrobials was also evaluated by the disk diffusion technique, using Multiple Antibiotic Resistance (MAR) index. The oils were characterized based on the results of chromatographic analyses, of which, analysis of lemongrass has been previously published (AZEVEDO et al., 2016). Lemongrass and clove essential oils presented citral and eugenol as the major compound, respectively. The concentrations of the essential oils had a significant effect on the extent of the growth inhibition halo and the coefficient of determination (r²) was higher than 0.80. Clove essential oil generated the largest zone of inhibition when tested against Escherichia coli and S. aureus from poultry feces and Salmonella sp. from the feces of swine, while lemongrass essential oil presented better results against S. aureus isolated from swine feces and Salmonella sp. from bovine feces. S. aureus and Salmonella sp. were multi-resistant to the antimicrobials tested. It is concluded that the essential oils tested have antimicrobial activity against bacteria isolated from bovine, swine, and poultry feces and that this activity is proportional to the concentration of oils and the microorganisms studied.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Stephanie Pedrosa de Oliveira, Universidade Federal de Minas Gerais

Discente do Curso de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Produção Animal, Instituto de Ciências Agrárias, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Montes Claros, MG, Brasil.

Gabriel Santos Persiquini Cunha, Universidade Federal de Minas Gerais

M.e em Produção Animal, Instituto de Ciências Agrárias, UFMG, Montes Claros, MG, Brasil.

João Paulo Bicalho Prates, Universidade Federal de Minas Gerais

M.e em Produção Animal, Instituto de Ciências Agrárias, UFMG, Montes Claros, MG, Brasil.

Francine Souza Alves Fonseca, Universidade Federal de Minas Gerais

Pós-Doutora em Produção Vegetal, Docente Visitante Instituto de Ciências Agrárias, UFMG, Montes Claros, MG, Brasil

Keicy Sandy Silvestre de Souza, Universidade Federal de Minas Gerais

M.e em Produção Animal, Instituto de Ciências Agrárias, UFMG, Montes Claros, MG, Brasil.

Alcinei Místico Azevedo, Universidade Federal de Minas Gerais

Prof., Instituto de Ciências Agrárias, UFMG, Montes Claros, MG, Brasil.

Alessandra Rejane Ericsson de Oliveira Xavier, Universidade Estadual de Montes Claros

Profa., Centro de Ciências Biológicas e da Saúde, Departamento de Fisiopatologia, Laboratório de Microbiologia, Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Montes Claros, MG, Brasil.

Eliane Macedo Sobrinho Santos, Instituto Federal do Norte de Minas Gerais

Profa., Instituto Federal do Norte de Minas Gerais, IFNMG, Araçuai, MG, Brasil.

Hércules Otacílio Santos, Instituto Federal do Norte de Minas Gerais

Médico Veterinário, IFNMG, Araçuai, MG, Brasil.

Anna Christina de Almeida, Universidade Federal de Minas Gerais

Profa., Instituto de Ciências Agrárias, UFMG, Montes Claros, MG, Brasil.

References

AFFONSO, R. S.; RENNÓ, M. N.; SLANA, G. B. C. A.; FRANÇA, T. C. C. Chemical and biological aspects of the essential oil of indian cloves. Revista Virtual de Química, Rio de Janeiro, v. 4, n. 2, p. 146-161, 2012. DOI: 10.5935/1984-6835.20120012.

AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA - ANVISA. Ministério de Saúde e a Organização Pan-Americana da Saúde. Organização Mundial da Saúde - Representação do Brasil. Controle interno de qualidade para testes de sensibilidade a antimicrobianos. Termo de Cooperação n° 37 (TC 37). Brasília: OPAS/ANVISA/SVS, mar. 2006. Disponível em: goo.gl/6eTzLf. Acesso em: 10 fev. 2018.

AJIBOYE, T. O.; MOHAMMED, A. O.; BELLO, S. A.; YUSUF, I. I.; IBITOYE, O. B.; MURITALA, H. F.; ONAJOBI, I. B. Antibacterial activity of Syzygium aromaticum seed: Studies on oxidative stress biomarkers and membrane permeability. Microbial Pathogenesis, v. 95, p. 208-215, jun. 2016. DOI: 10.1016/j.micpath.2016.03.011.

ALMEIDA, A. C.; OLIVEIRA, L.; PAULO, P. D.; MARTINS, E. R.; SOUZA, R. M.; FIGUEIREDO, L. D. S.; SANTOS, C. A.; FONSECA, H. C. Potencial antimicrobiano dos óleos essenciais de cravo-da-índia (Syzygium aromaticum L.) e alfavacão (Ocimum gratissimum L.) em carne moída de ovinos contaminada experimentalmente com Staphylococcus aureus. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, Niterói, v. 20, n. 4, p. 248-251, out./dez. 2013. DOI: 10.4322/rbcv.2014.010.

ALMEIDA, E. H.; MARTINS, E. R.; ALMEIDA, A. C.; NOGUEIRA, W. C. L.; AZEVEDO, I. L.; ASSIS, Y. P. A. Influência dos óleos essenciais de capim-limão e chá-de-pedestre na saúde intestinal de frangos de corte. Revista Científica de Avicultura e Suinocultura, Manaus, v. 3, n. 2, p. 43-54, jul. 2018. Disponível em: http://www.periodicos.ufam.edu.br/RECAS/article/view/4484. Acesso em: 17 abr. 2019.

ASSIS, Y. P. A. S.; ALMEIDA, A. C.; NOGUEIRA, W. C. L.; SOUZA, C. N.; GONÇALVES, S. F.; SILVA, F. E. G.; SANTOS, V. K. F. R.; MARTINS, E. R. Antibacterial activity and stability of microencapsulated lemongrass essential oil in feeds for broiler chickens. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 18, n. 4, p. 587-593, dez. 2017. DOI: 10.1590/s151999402017000400009.

AZEVEDO, I. L.; ALMEIDA, A. C.; MARTINS, E. R.; NOGUEIRA, W. C. L.; FARIA FILHO, D. E.; OLIVEIRA, S. P.; PRATES, J. P. B.; SOUZA, C. N. Eficácia in vitro do óleo essencial de capim-limão (Cymbopogon flexuosussteud. wats.) frente a bactérias entéricas de origem avícola. Acta Veterinaria Brasilica, Mossoró, v. 10, n. 1, p. 25-31, mar. 2016. DOI: 10.21708/avb.2016.10.1.5467.

BLAIR, J. M.; WEBBER, M. A.; BAYLAY, A. J.; OGBOLU, D. O.; PIDDOCK, L. J. Molecular mechanisms of antibiotic resistance. Nature Reviews Microbiology, v. 13, n. 1, p. 42-51, dez. 2014. DOI: 10.1038/nrmicro3380.

BURT, S. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods a review. International Journal of Food Microbiology, Torino, v. 94, n. 3, p. 223-253, ago. 2004. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2004.03.022.

CHOWDHURY, S.; MANDAL, G. P.; PATRA, A. K. Different essential oils in diets of chickens: 1. Growth performance, nutrient utilisation, nitrogen excretion, carcass traits and chemical composition of meat. Animal Feed Science And Technology, v. 236, p. 86-97, fev. 2018. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2017.12.002.

CLINICAL AND LABORATORY STANDER INSTITUTE - CLSI. M02-A12 Performance standards for antimicrobial disk susceptibility tests. Clinical and Laboratory Stander Institute, Wayne, v. 35, n. 1, p. 1-236, jan. 2015. Available at: goo.gl/stUv3r. Accessed at: 15 fev. 2018.

COMISSÃO EUROPEIA. Regulamento de Execução (UE) n. ° 872/2012 da Comissão, de 1 de outubro de 2012. Adota a lista das substâncias aromatizantes prevista no Regulamento (CE) n. ° 2232/96 do Parlamento Europeu e do Conselho, inclui essa lista no anexo I do Regulamento (CE) n. ° 1334/2008 do Parlamento Europeu e do Conselho e revoga o Regulamento (CE) n. ° 1565/2000 e a Decisão 1999/217/CE (texto relevante para efeitos do EEE). Jornal Oficial [da] União Europeia, Bruxelas, 2 out. 2012. Disponível em: goo.gl/HK6gCV. Acesso em: 1 mar. 2018.

COSTA, L. B.; TSE, M. L. P.; MIYADA, V. S. Extratos vegetais como alternativas aos antimicrobianos promotores de crescimento para leitões recém-desmamados. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 36, n. 3, p. 589-595, jun. 2007. DOI: 10.1590/s1516-35982007000300011.

COX, S. D.; MANN, C. M.; MARKHAM, J. L.; BELL, H. C.; GUSTAFSON, J. E.; WARMINGTON, J. R.; WYLLIE, S. G. The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (tea tree oil). Journal of Applied Microbiology, v. 88, n. 1, p. 170-175, dez. 2000. DOI: 10.1046/j.1365-2672.2000.00943.x.

CRAVEIRO, A. A.; FERNANDES, A. G.; ANDRADE, C. H. S.; MATOS, F. J. A.; ALENCAR, J. W.; MACHADO, M. I. L. Óleos essenciais de plantas do Nordeste. Fortaleza: UFC- Departamento de Química Orgânica e Inorgânica, 1981. 210 p.

DESAI, M. A.; PARIKH, J. Hydrotropic extraction of citral from Cymbopogon flexuosus (Steud.) wats. Industrial Engineering Chemistry Research, v. 51, n. 9, p. 3750-3757, fev. 2012. DOI: 10.1021/ie202025b.

DEVI, K. P.; NISHA, S. A.; SAKTHIVEL, R.; PANDIAN, S. K. Eugenol (an essential oil of clove) acts as an antibacterial agent against Salmonella typhi by disrupting the cellular membrane. Journal of Ethnopharmacology, v. 130, n. 1, p. 107-115, jul. 2010. DOI: 10.1016/j.jep.2010.04.025.

DI PASQUA, R.; HOSKINS, N.; BETTS, G.; MAURIELLO, G. Changes in membrane fatty acids composition of microbial cells induced by addiction of thymol, carvacrol, limonene, cinnamaldehyde, and eugenol in the growing media. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Washington v. 54, n. 7, p. 2745-2749, abr. 2006. DOI: 10.1021/jf052722l

FALEIRO, M. L.; MIGUEL, M. G. Use of essential oils and their components against multidrug-resistant bacteria. In: RAJ, M.; KON, K. Fighting multidrug resistance with herbal extracts, essential oils and their components. Oxford: Academic Press, 2013. p. 65-94.

FISHER, K.; PHILLIPS, C. A. The effect of lemon, orange and bergamot essential oils and their components on the survival of Campylobacter jejuni, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus in vitro and in food systems. Journal of Applied Microbiology, v. 101, n. 6, p. 1232-1240, dez. 2006. DOI: 10.1111/j.1365-2672.2006.03035.x.

GONZALES, E.; MELLO, H. H. C.; CAFÉ, M. B. Uso de antibióticos promotores de crescimento na alimentação e produção animal. Revista UFG: Dossiê Pecuária, Goiânia, v. 13, n. 13, p. 48-53, dez. 2012. Disponível em: goo.gl/S4Rrnz. Acesso em: 2 fev. 2018.

GUO, N.; ZANG, Y. P.; CUI, Q.; GAI, Q. Y.; JIAO, J.; WANG, W.; GANG ZU, Y.; FU, Y. J. The preservative potential of Amomumtsaoko essential oil against E. coil, its antibacterial property and mode of action. Food Control, v. 75, p. 236-245, maio 2017. DOI: 10.1016/j.foodcont.2016.12.013.

HOLMES, A. H.; MOORE, L. S.; SUNDSFJORD, A.; STEINBAKK, M.; REGMI, S.; KARKEY, A.; GUERION, P. J.; PIDDOCK, L. J. Understanding the mechanisms and drivers of antimicrobial resistance. The Lancet, London, v. 387, n. 10014, p. 176-187, jan. 2016. DOI: 10.1016/s0140-6736(15)00473-0.

HUDSON, J. A.; FREWER, L. J.; JONES, G.; BRERETON, P. A.; WHITTINGHAM, M. J.; STEWART, G. The agri-food chain and antimicrobial resistance: a review. Trends in Food Science Technology, Cambridge, v. 69, p. 131-147, nov. 2017. DOI: 10.1016/j.tifs.2017.09.007.

HUSSEIN, M. M.; ABD EL-HACK, M. E.; MAHGOUB, S. A.; SAADELDIN, I. M.; SWELUM, A. A. Effects of clove (Syzygium aromaticum) oil on quail growth, carcass traits, blood components, meat quality, and intestinal microbiota. Poultry Science, Savoy, v. 98, n. 1, p. 319-329, ago. 2018. DOI: 10.3382/ps/pey348.

HYLDGAARD, M.; MYGIND, T.; MEYER, R. L. Essential oils in food preservation: mode of action, synergies, and interactions with Food Matrix Components. Frontiers in Microbiology, v. 3, p. 1-12, jan. 2012. DOI: 10.3389/fmicb.2012.00012.

KNEZEVIC, P.; ALEKSIC, V.; SIMIN, N.; SVIRCEV, E.; PETROVIC, A.; MIMICA-DUKIC, N. Antimicrobial activity of Eucalyptus camaldulensis essential oils and their interactions with conventional antimicrobial agents against multi-drug resistant Acinetobacter baumannii. Journal of Ethnopharmacology, Ireland, v. 178, p. 125-136, fev. 2016. DOI: 10.1016/j.jep.2015.12.008.

KRUMPERMAN, P. H. Multiple antibiotic resistance indexing of Escherichia coli to identify high-risk sources of fecal contamination of foods. Applied and Environmental Microbiology, Washington, v. 46, n. 1, p. 165-170, jul. 1983. Available at: goo.gl/i8sVXd. Accessed at: 20 fev. 2018.

MAGIORAKOS, A. P.; SRINIVASAN, A.; CAREY, R. B.; CARMELI, Y.; FALAGAS, M. E.; GISKE, C. G.; HARBARTH, S.; HINDLER, J. F.; KAHLMETER, G.; OLSSON-LILJEQUIST, B.; PATERSON, D. L.; RICE, L. B.; STELLING, J.; STRUELENS, M. J.; VATOPOULOS, A.; WEBER, J. T.; MONNET, D. L. Multidrug-resistant, extensively drug-resistant and pandrug-resistant bacteria: an international expert proposal for interim standard definitions for acquired resistance. Clinical Microbiology and Infection, v. 18, n. 3, p. 268-281, mar. 2012. DOI: 10.1111/j.1469-0691.2011.03570.x.

MORSY, T. A.; KHOLIF, S. M.; MATLOUP, O. H.; ABDO, M. M.; EL-SHAFIE, M. H. Impacto dos óleos de anis, cravo e zimbro como aditivos na alimentação no desempenho produtivo das cabras em lactação. International Journal of Dairy Science, v. 7, n. 1, p. 20-28, 2012. DOI: 10.3923/ijds.2012.20.28

MUKHTAR, M. A. The effect of dietary clove oil on broiler performance. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, Faisalabad, v. 5, n. 7, p. 49-51, 2011. Available at: http://www.insipub.com/.../49-51.pdf

NOGUEIRA, W. C. L.; RIPPEL, D. N.; ALMEIDA, A. C.; SANTOS, E. V.; WENCESLAU, R. R.; FERREIRA, F. Lemon grass essential oil on productive characteristics of broiler chickens. Acta Veterinaria Brasilica, Mossoró, v. 11, n. 2, p. 93-97, jun. 2017. DOI: 10.21708/avb.2017.11.2.6511

PATTERSON, J. E.; MCELMEEL, M. L.; WIEDERHOLD, N. P. In vitro susceptibility testing of essential oils against gram-positive and gram-negative clinical isolates, including Carbapenem-Resistant Enterobacteriaceae (CRE). Open Forum Infectious Diseases, v. 4, n. 1, p. 370-370, out. 2017. DOI: 10.1093/ofid/ofx163.907.

PICKLER, L.; SANTIN, E.; SILVA, A. V. F. Alternativas aos antibióticos para equilibrar a microbiota gastrointestinal de frangos. Archives of Veterinary Science, Curitiba, v. 16, n. 3, p. 1-13, dez. 2011. DOI: 10.5380/avs.v16i3.18300.

QUINN, P. J.; MARKEY, B. K.; CARTER, M. E.; DONNELLY, W. J.; LEONARD, F. C. Agentes microbianos e produção de doença: causas bacterianas de mastite bovina. In: QUINN, P. J.; MARKEY, B. K.; CARTER, M. E.; DONNELLY, W. J.; LEONARD, F. C. (Ed.). Microbiologia veterinária e doenças infecciosas. Porto Alegre: Artmed, 2005. p. 451-460.

SANTOS, P. H. A. S.; CUNHA, G. S. P.; OLIVEIRA, S. P.; SILVA, L. M. V.; SOUZA, C. N.; NOGUEIRA, M. O.; SILVA, J. M. A.; PORTO, R. R.; ALMEIDA, A. C. Sensibilidade de Staphylococcus sp. oxacilina resistentes ao óleo essencial de capim-limão (Cymbopogonflexuosus (steud) watts). Revista Eletrônica Acervo Saúde/Electronic Journal Collection Health, Campinas, v. 8, n. 8, p. 573-577, 2017. Disponível em: https://www.acervosaude.com.br/doc/REAS43.pdf. Acesso em: 20 fev. 2018.

SILVA, K. C.; LINCOPAN, N. Epidemiologia das betalactamases de espectro estendido no Brasil: impacto clínico e implicações para o agronegócio. Jornal Brasileiro de Patologia e Medicina Laboratorial, Rio de Janeiro, v. 48, n. 2, p. 91-99, abr. 2012. DOI: 10.1590/s1676-24442012000200004

SILVEIRA, S. M. D.; CUNHA JÚNIOR, A.; SCHEUERMANN, G. N.; SECCHI, F. L.; VIEIRA, C. R. W. Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils from selected herbs cultivated in the South of Brazil against food spoilage and foodborne pathogens. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 7, p. 1300-1306, jul. 2012. DOI: 10.1590/s0103-84782012000700026.

SOLARTE, A. L.; ASTORGA, R. J.; AGUIAR, F.; GALÁN-RELAÑO, Á.; MALDONADO, A.; HUERTA, B. Combination of antimicrobials and essential oils as an alternative for the control of Salmonella enteric multiresistant strains related to foodborne disease. Foodborne Pathogens and Disease, v. 14, n. 10, p. 558-563, out. 2017. DOI: 10.1089/fpd.2017.2295

SOMOLINOS, M.; GARCÍA, D.; CONDÓN, S.; MACKEY, B.; PAGÁN, R. Inactivation of Escherichia coli by citral. Journal of Applied Microbiology, v. 108, n. 6, p. 1928-1939, out. 2009. DOI: 10.1111/j.1365-2672.2009.04597.x.

VARGHESE, M.; ROYMON, M. G. Studies on antibiotic resistance profiles of thermotolerant Escherichia coli and multiple antibiotic resistance index of different water sources. Recent Research in Science and Technology, v. 5, n. 2, p. 68-72, 2013. Available at: goo.gl/9HD88w. Accessed at: 24 fev. 2018.

XIE, Y.; YANG, Z.; CAO, D.; RONG, F.; DING, H.; ZHANG, D. Antitermitic and antifungal activities of eugenol and its congeners from the flower buds of Syzgium aromaticum (clove). Industrial Crops and Products, v. 77, p. 780-786, dez. 2015. DOI: 10.1016/j.indcrop.2015.09.044.

YAP, P. S. X.; YIAP, B. C.; PING, H. C.; LIM, S. H. E. Essential oils, a new horizon in combating bacterial antibiotic resistance. The Open Microbiology Journal, v. 8, n. 1, p. 6-14, fev. 2014. DOI: 10.2174/1874285801408010006.

Downloads

Published

2019-07-04

How to Cite

Oliveira, S. P. de, Cunha, G. S. P., Prates, J. P. B., Fonseca, F. S. A., Souza, K. S. S. de, Azevedo, A. M., … Almeida, A. C. de. (2019). Antimicrobial activity of essential oils extracted from clove and lemongrass against pathogenic bacteria isolated from bovine, swine and poultry feces. Semina: Ciências Agrárias, 40(5), 1937–1950. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n5p1937

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.