Production performance of crossbred dairy cows fed palm kernel cake in feedlots

Authors

  • Leidiane Reis Pimentel Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Fabiano Ferreira da Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Robério Rodrigues Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Antônio Ferraz Porto Junior Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Evely Giovanna Leite Costa Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Alex Resende Schio Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Dicastro Dias de Souza Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Eli Santana de Oliveira Rodrigues Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Gonçalo Mesquita da Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Murilo de Almeida Menezes Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n5p2103

Keywords:

By-product, Digestibility, Intake, Milk composition.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the effect of inclusion of palm kernel cake in the diet on dietary intake and digestibility and performance of lactating crossbred cows. Twelve Holstein × Zebu crossbred cows were distributed in three 4 × 4 Latin squares with the following treatments: control (no inclusion of palm kernel cake in the diet); inclusion of 50 g of palm kernel cake kg-1 in the total dry matter, 100 g of palm kernel cake kg-1 in the total dry matter, and 150 g of palm kernel cake kg-1 in the total dry matter. There was no effect of palm kernel cake on the intakes of dry matter, corrected neutral detergent fiber, non-fibrous carbohydrates, and total digestible nutrients. The intakes of crude protein and ether extract increased linearly. Inclusion of palm kernel cake in the diet did not influence the digestibility coefficients of dry matter, protein, ether extract, and non-fibrous carbohydrates, or milk production, feed efficiency, and body weight change. Fat-corrected milk yield increased linearly with the addition of palm kernel cake. Inclusion of up to 150 g of palm kernel cake in diets did not influence the dietary intake and performance of lactating cows or the composition of their milk.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Leidiane Reis Pimentel, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Fabiano Ferreira da Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UESB, Itapetinga. BA, Brasil. Bolsista de produtividade do CNPq.

Robério Rodrigues Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UESB, Itapetinga. BA, Brasil. Bolsista de produtividade do CNPq.

Antônio Ferraz Porto Junior, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Evely Giovanna Leite Costa, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Alex Resende Schio, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Dicastro Dias de Souza, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Eli Santana de Oliveira Rodrigues, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Gonçalo Mesquita da Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Murilo de Almeida Menezes, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Downloads

Published

2018-08-20

How to Cite

Pimentel, L. R., Silva, F. F. da, Silva, R. R., Porto Junior, A. F., Costa, E. G. L., Schio, A. R., … Menezes, M. de A. (2018). Production performance of crossbred dairy cows fed palm kernel cake in feedlots. Semina: Ciências Agrárias, 39(5), 2103–2112. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n5p2103

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >> 

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.