Fungal cell wall polysaccharides: purification and characterization

Authors

  • Eliane Kaori Fukuda Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Flora Dalberto Vasconcelos Universidade Estadual Paulista
  • Andreza Cândido Matias Universidade Estadual Paulista
  • Aneli de Melo Barbosa Universidade Estadual de Londrina
  • Robert Frans Huibert Dekker Universidad de Castilla-La Mancha
  • Maria de Lourdes Corradi da Silva Universidade Estadual Paulista

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n1p117

Keywords:

Biomass, Fungal cell wall, Polysaccharides, Chemical characterization.

Abstract

The cell wall is a rigid structure essential for the survival of fungi. A knowledge of its composition is therefore useful for the development of novel anti-fungal drugs. In this context, polysaccharides as main components of the fungal cell wall have been the subject of intense scientific study over the years. The information gained from the knowledge of the structure of these macrobiomolecules could therefore be valuable in elucidating the mechanisms of their biosynthesis in the cell walls of pathogenic fungi infecting plants and animals alike. Determination of the chemical structures of these polysaccharides (endo) is preceded by their extraction and purification. The extractions, generally lead to neutral and/ or alkaline soluble biopolymers in groups according to their solubilities. Mixtures of polysaccharides in these extracts can then be purified by a combination of chemical and chromatographic methods. Following purification, the polysaccharides, considered homogeneous, can be characterized structurally using conventional techniques of carbohydrate chemistry, such as hydrolysis, methylation analysis, and FT-IR, 13C- and 1H- NMR spectroscopy. This review surveys the main scientific literature that characterizes polysaccharides constituting the fungal cell wall.

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Author Biographies

Eliane Kaori Fukuda, Universidade Estadual de Londrina

Programa de pós-graduação em Biotecnologia, Departamento de Bioquímica e Biotecnologia, Centro de Ciências Exatas, Universidade Estadual de Londrina.

Ana Flora Dalberto Vasconcelos, Universidade Estadual Paulista

Departamento de Física, Química e Biologia, Faculdade de Ciências e Tecnologia, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho.

Andreza Cândido Matias, Universidade Estadual Paulista

Departamento de Física, Química e Biologia, Faculdade de Ciências e Tecnologia, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho.

Aneli de Melo Barbosa, Universidade Estadual de Londrina

Programa de pós-graduação em Biotecnologia, Departamento de Bioquímica e Biotecnologia, Centro de Ciências Exatas, Universidade Estadual de Londrina.

Robert Frans Huibert Dekker, Universidad de Castilla-La Mancha

Universidad de Castilla-La Mancha – IRICA, 13071 Ciudad Real, España.

Maria de Lourdes Corradi da Silva, Universidade Estadual Paulista

Programa de pós-graduação em Biotecnologia, Departamento de Bioquímica e Biotecnologia, Centro de Ciências Exatas, Universidade Estadual de Londrina, Departamento de Física, Química e Biologia, Faculdade de Ciências e Tecnologia, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho.

Published

2009-07-30

How to Cite

Fukuda, E. K., Vasconcelos, A. F. D., Matias, A. C., Barbosa, A. de M., Dekker, R. F. H., & Silva, M. de L. C. da. (2009). Fungal cell wall polysaccharides: purification and characterization. Semina: Ciências Agrárias, 30(1), 117–134. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n1p117

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