Immunoassays: an alternative for toxigenic fungi detection in foods

Authors

  • Paula Garcia Meirelles Universidade Estadual de Londrina
  • Luciana Biazon Universidade Estadual de Londrina
  • Mario Augusto Ono Universidade Estadual de Londrina
  • Elisa Yoko Hirooka Universidade Estadual de Londrina
  • Elisabete Yurie Sataque Ono Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2006v27n4p613

Keywords:

Immunoassays, Toxigenic fungi, Mould detection, Immunodetection.

Abstract

Constant monitoring of mould contamination is essential in order to assure the food quality and safety and reduce the economic losses, as well as to minimize the potential hazards to human and animal health. The traditional methods for mould identification and detection (culture in several media, microscopic examination and chemical analysis) are usually time-consuming and require trained staff. Immunoassays, particularly enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) could be a promising alternative to the traditional methods due to high sensitivity, specificity, reproducibility and potential for use in rapid quality control. Among ELISAs, those based on exoantigens are the most employed in the resolution of taxonomic problems, detection and identification of toxigenic fungi. This review discusses the basic principles of immunoassays, methods of mould detection and the several ELISAs developed for toxigenic fungi detection in food.

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Author Biographies

Paula Garcia Meirelles, Universidade Estadual de Londrina

Bacharel em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual de Londrina, Mestre em Biotecnologia pela Universidade Estadual de Londrina.

Luciana Biazon, Universidade Estadual de Londrina

Bacharel em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual de Londrina, Mestre em Biotecnologia pela Universidade Estadual de Londrina.

Mario Augusto Ono, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Programa de Pós-Graduação em Patologia Experimental – Departamento de Ciências Patológicas / CCB/UEL.

Elisa Yoko Hirooka, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos – Departamento de Tecnologia de Alimentos e Medicamentos/CCA/ UEL.

Elisabete Yurie Sataque Ono, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia do Departamento de Bioquímica e Biotecnologia/CCE/UEL, CampusUniversitário.

Published

2006-07-30

How to Cite

Meirelles, P. G., Biazon, L., Ono, M. A., Hirooka, E. Y., & Ono, E. Y. S. (2006). Immunoassays: an alternative for toxigenic fungi detection in foods. Semina: Ciências Agrárias, 27(4), 613–628. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2006v27n4p613

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