Levels of metabolizable energy and digestible lysine for broiler chicks 1-10 days of age

Authors

  • Ricardo Vianna Nunes Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Thaís Lorana Savoldi Universidade Estadual de Maringá
  • Cláudio Yuji Tsutsumi Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Cleison de Souza Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Jomara Broch Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Sharon Karla Lüders Meza Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Liliane Borsatti Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • José Luiz Schneiders Universidade Estadual do Oeste do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2691

Keywords:

Amino acid, Poultry farming, Energy density, Morphology.

Abstract

This study evaluated the effect of different levels of metabolizable energy (ME) and digestible lysine (DL) on the rate of protein deposition, rate deposition body fat and intestinal morphology of broiler chicks 1 to 10 days of age. The study design consisted of 1,152 broilers, weighing 52 ± 5 g, distributed in a completely randomized, 4x4 factorial design, consisting of four levels of ME (2700; 2825; 2950 and 3075 kcal/kg) and four levels of DL (1,080; 1,187; 1,295 and 1,403%), with 16 treatments and three replicates, with 24 poultry in each experimental unit. The protein deposition rate (PDR) and fat deposition rate (FDR) were not affected (P > 0.05) by the ME, however, PDR was influenced linearly (P < 0.05) by increasing lysine. There was an interaction (P < 0.05) between the levels of ME and DL, whose increase resulted in a higher villus height of the duodenum, jejunum and a greater relation villus: crypt ratio of the ileum. Therefore, levels of DL and ME had positive effects on the intestinal development of broiler chicks in the pre-starter phase.

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Author Biographies

Ricardo Vianna Nunes, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Thaís Lorana Savoldi, Universidade Estadual de Maringá

Profª, Curso de Zootecnia, M.e em Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Umuarama, PR, Brasil.

Cláudio Yuji Tsutsumi, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof. Dr., Curso de Agronomia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Cleison de Souza, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Jomara Broch, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Sharon Karla Lüders Meza, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Mestre em Zootecnia, Umuarama, PR, Brasil.

Liliane Borsatti, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Drª em Zootecnia, Porto Alegre, RS, Brasil.

José Luiz Schneiders, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Mestre em Zootecnia, Umuarama, PR, Brasil.

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Published

2016-09-02

How to Cite

Nunes, R. V., Savoldi, T. L., Tsutsumi, C. Y., Souza, C. de, Broch, J., Meza, S. K. L., Borsatti, L., & Schneiders, J. L. (2016). Levels of metabolizable energy and digestible lysine for broiler chicks 1-10 days of age. Semina: Ciências Agrárias, 37(4Supl1), 2691–2700. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2691

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