The quality of lipid ingredients for pig diets: effects on performance, carcass and meat traits and adipocyte diameter

Authors

  • Daniel Pigatto Monteiro Universidade Estadual de Londrina
  • Aliny Ketilim Novais Universidade Estadual de Londrina
  • Louise Manha Peres Universidade Estadual de Londrina
  • Nayara Andreo Universidade Estadual de Londrina
  • Luiz Gustavo Aristidis Universidade Estadual de Londrina
  • Adriana Lourenço Soares Russo Univerisdade Estadual de Londrina
  • Julie Gabriela Nagi Universidade Estadual de Londrina
  • Alexandre Oba Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Maria Bridi Universidade Estadual de Londrina
  • Caio Abércio da Silva Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4p2209

Keywords:

Chemical composition, Marbling, Recycled frying oil, Swine nutrition.

Abstract

This study aimed to evaluate the viability of using four lipid products (refined soybean oil, RO; degummed soybean oil, DO; pig lard, PL; and recycled frying oil, FO) as ingredients for pig feed during the finishing phase. The products were previously evaluated for the presence of insoluble impurities, peroxide levels, and total acidity as well as dioxin group, polychlorinated biphenyl, and polycyclic aromatic hydrocarbon contaminants. Eighty 110 day-old pigs, including 40 castrated males and 40 females, with a mean initial weight of 59.01 ± 5.09 kg, were subjected to four treatments (feed containing RO, DO, PL, and FO) for 32 days to evaluate the effect on growth performance, carcass and meat traits and adipocyte diameter. The results for the products did not reveal any degradation or presence of contaminants within the use restriction levels. There were no differences regarding performance, carcass and meat traits, and adipocyte diameter among the treatments. The animals fed FO feed exhibited a poorer loin area and marbling (P < 0.07). The tested lipid raw materials are viable for use as ingredients in feed.

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Author Biographies

Daniel Pigatto Monteiro, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Aliny Ketilim Novais, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Louise Manha Peres, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Nayara Andreo, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Luiz Gustavo Aristidis, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Adriana Lourenço Soares Russo, Univerisdade Estadual de Londrina

Profª Drª, Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Julie Gabriela Nagi, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Alexandre Oba, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Ana Maria Bridi, Universidade Estadual de Londrina

Profa Dra, Departamento de Zootecnia, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Caio Abércio da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, UEL, Londrina, PR. Brasil.

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Published

2016-08-30

How to Cite

Monteiro, D. P., Novais, A. K., Peres, L. M., Andreo, N., Aristidis, L. G., Russo, A. L. S., … Silva, C. A. da. (2016). The quality of lipid ingredients for pig diets: effects on performance, carcass and meat traits and adipocyte diameter. Semina: Ciências Agrárias, 37(4), 2209–2220. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4p2209

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