Physicochemical composition and fatty acid profile of milk from F1 Holstein x Zebu cows fed with increasing concentrations of urea

Authors

  • Vanice Mendes de Souza Universidade Estadual de Montes Claros
  • Vicente Ribeiro Rocha Júnior Universidade Estadual de Montes Claro
  • Luciana Albuquerque Caldeira Universidade Estadual de Montes Claro
  • Ana Paula da Silva Antunes Universidade Estadual de Montes Claros
  • José Reinaldo Mendes Ruas Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais
  • Criszoel Ferreira Souza Universidade Estadual de Montes Claro
  • Ana Cássia Rodrigues de Aguiar Universidade Estadual de Montes Claros
  • Dante Pazzanese Duarte Lanna Universidade Estadual de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6Supl2p4435

Keywords:

Physicochemical composition, Soybean meal, Non-protein nitrogen.

Abstract

We evaluated the physicochemical composition and fatty acid profile of milk from F1 Holstein × Zebu cows that were fed increasing levels of urea (0%, 33%, 66% and 100%, corresponding to 0%, 0.92%, 1.84% and 2.77% CP as NPN) as a substitute for soybean meal. Eight lactating F1 Holstein × Zebu cows producing an average of 10 kg of milk per day corrected to 3.5% fat, were placed in two 4 × 4 Latin squares (4 animals, 4 diets and 4 periods). Each experimental period lasted 18 days. Milk samples from each cow were collected from morning and afternoon milkings and analyzed for composition and fatty acid concentration. Milk urea nitrogen increased linearly (P < 0.05) with increasing dietary urea. Other variables including fat content, protein, fixed mineral residues, lactose, total nonfat solids, acidity, density, casein, cryoscopic index, somatic cell count, and milk fatty acid concentrations, were not affected by treatment. Thus, urea provides a viable alternative to soybean meal that does not affect the characteristics of milk from primiparous F1 Holstein × Zebu cows, producing up to 10 kg of milk corrected to 3.5% fat day-1.

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Author Biographies

Vanice Mendes de Souza, Universidade Estadual de Montes Claros

Mestre em Zootecnia pelo Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Campus de Janaúba, MG, Brasil. 

Vicente Ribeiro Rocha Júnior, Universidade Estadual de Montes Claro

Prof., Deptº de Ciências Agrárias, UNIMONTES, Campus de Janaúba, MG, Brasil; Bolsistas de Produtividade em Pesquisa do CNPq e FAPEMIG.

Luciana Albuquerque Caldeira, Universidade Estadual de Montes Claro

Profa, Deptº de Ciências Agrárias, UNIMONTES, Campus de Janaúba, MG, Brasil; Bolsistas de Produtividade em Pesquisa do CNPq e FAPEMIG.

Ana Paula da Silva Antunes, Universidade Estadual de Montes Claros

Mestre em Zootecnia pelo Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Campus de Janaúba, MG, Brasil.

José Reinaldo Mendes Ruas, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais

Pesquisador, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, EPAMIG, Nova Porterinha, MG, Brasil; Bolsistas de Produtividade em Pesquisa do CNPq. 

Criszoel Ferreira Souza, Universidade Estadual de Montes Claro

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UNIMONTES, Campus de Janaúba, MG, Brasil. FAPEMIG. 

 

Ana Cássia Rodrigues de Aguiar, Universidade Estadual de Montes Claros

Mestre em Zootecnia pelo Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Campus de Janaúba, MG, Brasil.

Dante Pazzanese Duarte Lanna, Universidade Estadual de São Paulo

Prof., Universidade Estadual de São Paulo, ESALQ, Campus Piracicaba, SP, Brasil. 

 

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Published

2015-12-16

How to Cite

Souza, V. M. de, Rocha Júnior, V. R., Caldeira, L. A., Antunes, A. P. da S., Ruas, J. R. M., Souza, C. F., … Lanna, D. P. D. (2015). Physicochemical composition and fatty acid profile of milk from F1 Holstein x Zebu cows fed with increasing concentrations of urea. Semina: Ciências Agrárias, 36(6Supl2), 4435–4446. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6Supl2p4435

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