Proteic supplements with and without sulfur sources on intake behavior of steers fed with low quality hay

Authors

  • Fernanda Granzotto Universidade Estadual de Maringá
  • Antonio Ferriani Branco Universidade Estadual de Maringá
  • Alexandre Leseur dos Santos Universidade Estadual de Maringá
  • Julio Cesar Barreto Universidade Estadual de Maringá
  • Silvana Teixeira Universidade Estadual de Maringá
  • Roman Castaneda Serrano Universidade Estadual de Maringá
  • Orlando Rus Barbosa Universidade Estadual de Maringá
  • Daniel Suzigan Mano Universidade Estadual de Maringá
  • Fernanda Ferelli Universidade Estadual de Maringá
  • Sabrina Marcantonio Coneglian Universidade Estadual de Maringá

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n3p1151

Keywords:

Feeding, Sulfur, Rumination, Sulfate.

Abstract

This experiment was conduct to study the effects of proteic supplementation and different sulfur sources added to supplements on the intake behavior, for cattle. Seven Holstein steers, weighing 442 kg ± 59 kg of live weight. The statistical design was a Latin square 7 x 7, and treatments consisted of the supplements use or no with addition or no of different sulfur sources: hay + supplement without sulfur (SWS), hay + sulfur 70S (S70), hay + sulfur 98S (S98), hay + calcium sulfate hemi-hydrated (CSH), hay + calcium sulfate di-hydrated (CSD), hay + ammonium sulfate (SFA) and hay without supplement (FSS). The Supplements affected in a positive way the feeding, chewing and resting activities. Steers without supplement (HWS) showed shorter total time of feeding, lower total time of chewing, and resting than steers with supplements. They had shorter meals and spent more time for rumination chewing per ruminal bolus, had lower efficiency of feeding (g DM/hour) and lower rumination efficiency (g of DM/hour and g of NDF/hour) as well as of the lower intake. SWS showed higher total time of rumination then supplements with different sulfur sources. The animals that had consumed supplements with sulfur, had presented lower number of rumination chews per day and per bolus, but they had not different to feeding efficiency and rumination.

Author Biographies

Fernanda Granzotto, Universidade Estadual de Maringá

Doutoranda do Programa de Pós-graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR. Bolsista CNPq.

Antonio Ferriani Branco, Universidade Estadual de Maringá

Prof. Dr. do Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR.

Alexandre Leseur dos Santos, Universidade Estadual de Maringá

Doutorando do Programa de Pós-graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, UEM. Maringá, PR.

Julio Cesar Barreto, Universidade Estadual de Maringá

Doutorando do Programa de Pós-graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, UEM. Maringá, PR.

Silvana Teixeira, Universidade Estadual de Maringá

Doutorando do Programa de Pós-graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, UEM. Maringá, PR.

Roman Castaneda Serrano, Universidade Estadual de Maringá

Doutorando do Programa de Pós-graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, UEM. Maringá, PR.

Orlando Rus Barbosa, Universidade Estadual de Maringá

Prof. Dr. do Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR.

Daniel Suzigan Mano, Universidade Estadual de Maringá

Mestre em Produção Animal pelo Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR.

Fernanda Ferelli, Universidade Estadual de Maringá

Mestre em Produção Animal pelo Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR.

Sabrina Marcantonio Coneglian, Universidade Estadual de Maringá

Doutorado em Produção Animal pelo Programa de Pós-graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá.

Published

2011-08-25

How to Cite

Granzotto, F., Branco, A. F., Santos, A. L. dos, Barreto, J. C., Teixeira, S., Serrano, R. C., … Coneglian, S. M. (2011). Proteic supplements with and without sulfur sources on intake behavior of steers fed with low quality hay. Semina: Ciências Agrárias, 32(3), 1151–1162. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n3p1151

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2