Effect of stocking density and genetic group on mineral composition and development of long bones of broilers

Authors

  • Andréia Fróes Galuci Oliveira Universidade Estadual de Maringá
  • Luís Daniel Giusti Bruno Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Elias Nunes Martins Universidade Estadual de Maringá
  • Elis Regina de Moraes Garcia Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul
  • Ana Carolina Monteiro Universidade Estadual de Maringá
  • Meiby Carneiro de Paula Leite Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Paulo César Pozza Universidade Estadual de Maringá
  • Cleiton Pagliari Sangali Universidade Estadual do Oeste do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n2p1023

Keywords:

Broiler chickens, Development, Femur, Humerus, Tibia.

Abstract

The objective of this experiment was to evaluate the mineral composition, volume, bone breaking strenght and optical radiographic density of long bones (humerus, tibia and fêmur) of broiler chickens from three genetic groups and two rearing densities. The experimental design was a splitj-splot where the main plots were a combination of three genetic groups (Isa Label JA57, Ross 308 and Hybro PG) and two rearing densities ( 10 and 16 birds/m2) in a factorial arrangement, and age was considered a secondary plot, so there was six treatments with 5 replications per each treatment, totalizing 30 experimental units. The results founded showed that there were no differences in the studied genetic groups when submitted to two rearing densities for all evaluated parameters, with exception for bone breaking strength of tibia from Isa Label JA57. Bone volume increased with broiler age, while bone breaking strength and bone density showed a decreased from 28 to 35 days of age. Bone mineral content for all treatments showed up growing in the first three weeks, decreasing in the end of the experimental period. The pattern of bone development was the same for all genetic groups, despite the rearing density used, showing that broilers had a standard bone growth curve that is not affected by genetic or rearing density.

Author Biographies

Andréia Fróes Galuci Oliveira, Universidade Estadual de Maringá

Profª do Curso de Agronomia, Unidade de Cassilândia da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, UEMS, Cassilândia, MS.

Luís Daniel Giusti Bruno, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof. do Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Elias Nunes Martins, Universidade Estadual de Maringá

Profª da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, UEMS, Unidade Universitária de Aquidauana, Aquidauana, MS.

Elis Regina de Moraes Garcia, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Profª do Deptº de Zootecnia, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, UFRB, Cruz das Almas, BA.

Ana Carolina Monteiro, Universidade Estadual de Maringá

Profª do Curso de Agronomia, Unidade de Cassilândia da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, UEMS, Cassilândia, MS.

Meiby Carneiro de Paula Leite, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Profª Drª do Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas, CCAAB, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, UFRB, Cruz das Almas, BA.

Paulo César Pozza, Universidade Estadual de Maringá

Prof. do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR.

Cleiton Pagliari Sangali, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof. do Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Published

2014-04-28

How to Cite

Oliveira, A. F. G., Bruno, L. D. G., Martins, E. N., Garcia, E. R. de M., Monteiro, A. C., Leite, M. C. de P., … Sangali, C. P. (2014). Effect of stocking density and genetic group on mineral composition and development of long bones of broilers. Semina: Ciências Agrárias, 35(2), 1023–1034. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n2p1023

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