Contents of iodine in wet and dry foods for adult cats marketed in Rio de Janeiro, Brazil

Authors

  • Priscila Cardim de Oliveira Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Rita de Cassia Campbell Machado Botteon Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Flávio Lopes da Silva Universidade do Estado de São Paulo
  • Paulo de Tarso Landgraf Botteon Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Cristiano Chaves Pessoa da Veiga Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n4p1823

Keywords:

Iodine, Feed, Food, Nutrition, Cats.

Abstract

Were analyzed 29 samples, 16 wet and 13 dry cat food of different flavors. The iodine levels ranged from 2.7 to 3.4 (average 2.95 mg/kg/MS) in dry food and 2.9 to 4.0 (average 3.4 mg/kg/MS) in the wet food. Eight samples (27.6%) specified on the package the assurance level (maximum) of iodine, with a dry (2.0 mg/kg/diet) and seven wet (0.04 mg/kg/diet). All non-compliant, because the values were higher than declared. Cats fed commercial diets consume proportionally more iodine in wet food than cats fed dry diets, but both with high levels of iodine. All samples analyzed were above the amounts stated on the labels. Accordingly, the wet and dry commercial food for cats show no reliable values with those reported, resulting in a possible excessive intake of this trace element for animals in question.

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Author Biographies

Priscila Cardim de Oliveira, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Médica Veterinária, Discente de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Medicina Veternária, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, UFRRJ, Seropédica, RJ.

Rita de Cassia Campbell Machado Botteon, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Profª da UFRRJ, Seropédica, RJ.

Flávio Lopes da Silva, Universidade do Estado de São Paulo

Médico Veterinário, M.e. em Medicina Veterinária, Universidade do Estado de São Paulo, USP, Jaboticabal, SP.

Paulo de Tarso Landgraf Botteon, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Médico Veterinário, UFRRJ, Seropédica, RJ.

Cristiano Chaves Pessoa da Veiga, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Médico Veterinário. Mestrado em Medicina Veterinária.

Especialista em diagnóstico por imagem.

Published

2013-08-30

How to Cite

Oliveira, P. C. de, Botteon, R. de C. C. M., Silva, F. L. da, Botteon, P. de T. L., & Veiga, C. C. P. da. (2013). Contents of iodine in wet and dry foods for adult cats marketed in Rio de Janeiro, Brazil. Semina: Ciências Agrárias, 34(4), 1823–1828. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n4p1823

Issue

Section

Communication

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