Talisia esculenta seed quality in function of drying temperatures and times
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n1p7Keywords:
Recalcitrant seeds, Pitomba, Longevity, Desiccation.Abstract
Talisia esculenta Radlk is a species of the Sapindaceae family native to the Amazon region. Its fruits are principally obtained by collecting in natura; its propagation is by seeds, which are of the recalcitrant type, with low longevity and sensitivity to dehydration. We evaluated the effects of different drying times and temperatures on T. esculenta seeds. The seeds were dried in a forced-air oven at 40, 45, and 50°C for periods of 0, 6, 12, 24, 30, and36 hours, using four replications of 25 seeds each. Tests were conducted to determine seed quality: moisture contents, emergence percentage, first counts, emergence speed index and the length and dry weight of the seedlings. The data was submitted to analysis of variance and polynomial regression, at a 5% level of probability. T. esculenta seeds should be dried at 40 or 45°C for no more than six hours for best initial seedling growth.
Metrics
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2015 Semina: Ciências Agrárias
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
O Copyright dos manuscritos publicados pertence ao periódico. Como são publicados em um periódico de acesso aberto, eles estão disponíveis gratuitamente, para uso privado ou para fins educacionais e não comerciais.
A revista tem o direito de fazer, no documento original, alterações referentes às normas lingüísticas, ortografia e gramática, com o objetivo de garantir as normas padrão do idioma e a credibilidade da revista. No entanto, respeitará o estilo de escrita dos autores.
Quando necessário, alterações conceituais, correções ou sugestões serão encaminhadas aos autores. Nesses casos, o manuscrito deve ser submetido a uma nova avaliação após revisão.
A responsabilidade pelas opiniões expressas nos manuscritos é inteiramente dos autores.