Ruminal degradability of oat (Avena sativum L.), Coast cross (Cynodon dactilon L.), and Esmeralda grass (Joysia japonica) hay pellet or not

Authors

  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Fernanda Barros Moreira Universidade Estadual de Londrina
  • Edson Luis de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Elzânia Sales Pereira Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Alex Martins Varela de Arruda Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Marco Antonio da Rocha Universidade Estadual de Londrina
  • José Moura Filho Universidade Estadual de Londrina
  • Andréa Pereira Pinto Universidade Estadual de Londrina
  • Rafael Salmazo Universidade Estadual de Londrina
  • Tiago Rodrigues Casimiro Universidade Estadual de Maringá
  • Teresa Cristina Alves Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2006v27n2p307

Keywords:

Degradation, Food, Forage, Ruminant.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the ruminal degradability of dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) of the oat hay (OH), Coast cross hay (CCH), pellet Esmeralda grass hay (PEH) and Esmeralda grass hay (EH). The in situ technique was used, with four bovines, castrated, rumen fistulated, distributed in an Latin square 4x4 experimental design. The material was incubated in the rumen in the times 0, 6, 24, 48, 72 and 144 hours. There was no difference between hays on the degradation rate (c, %/h) for the CP, NDF and ADF. For the DM, the OH and PEH presented higher degradation rate. There was difference on the effective degradability (ED, %) of the hays, and the observed values were: OH, 48.74%; PEH, 42.44%; EH, 35.13%; CCH, 30.24%. It can be concluded that oat hay presented the highest values for the soluble fraction and for the ED of all nutrients evaluated. The pellet process of the Esmeralda grass resulted in higher ED of the DM and of the fiber, with no alteration on the CP ED.

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Author Biographies

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia, Programa de Pós-graduação em Ciência Animal. Universidade Estadual de Londrina (UEL), PR.

Fernanda Barros Moreira, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia, Programa de Pós-graduação em Ciência Animal. Universidade Estadual de Londrina (UEL), PR.

 

Edson Luis de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia, Programa de Pós-graduação em Ciência Animal. Universidade Estadual de Londrina (UEL), PR.

Elzânia Sales Pereira, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE), Campus de Marechal Cândido Rondon, PR.

Alex Martins Varela de Arruda, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA). Mossoró – Rio Grande do Norte.

Marco Antonio da Rocha, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia, Programa de Pós-graduação em Ciência Animal. Universidade Estadual de Londrina (UEL), PR.

José Moura Filho, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Zootecnia, Programa de Pós-graduação em Ciência Animal. Universidade Estadual de Londrina (UEL), PR.

Andréa Pereira Pinto, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmica do Programa de Pós-graduação em Ciência animal/ UEL. Nível: Doutorado.

Rafael Salmazo, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmico do Programa de Pós-graduação em Ciência animal/ UEL. Nível: Mestrado.

Tiago Rodrigues Casimiro, Universidade Estadual de Maringá

Mestrandos em Zootecnia, respectivamente, na UEM, PR e USP, SP.

 

 

Teresa Cristina Alves, Universidade de São Paulo

Mestrandos em Zootecnia, respectivamente, na UEM, PR e USP, SP.

 

Published

2006-06-30

How to Cite

Mizubuti, I. Y., Moreira, F. B., Ribeiro, E. L. de A., Pereira, E. S., Arruda, A. M. V. de, Rocha, M. A. da, … Alves, T. C. (2006). Ruminal degradability of oat (Avena sativum L.), Coast cross (Cynodon dactilon L.), and Esmeralda grass (Joysia japonica) hay pellet or not. Semina: Ciências Agrárias, 27(2), 307–314. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2006v27n2p307

Issue

Section

Articles