Heart rate variability indices in the time domain in healthy dogs supplemented with omega n-3

Autores

  • Thiago Hideky Yamauti dos Santos Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Maíra Mont`Alvão Guedes de Araújo Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Renato Souza Gonçalves Faculdade de Medicina de Botucatu
  • Mateus José Sudano Faculdade de Medicina Veterinária
  • Luiz Henrique de Araújo Machado Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Lídia Raquel de Carvalho Instituto de Biociências de Botucatu
  • Maria Lucia Gomes Lourenço Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n4Suplp2453

Palavras-chave:

Dog, HRV, PUFAs, Holter.

Resumo

The analysis of heart rate variability (HRV) in the time domain was performed by dynamic electrocardiographic monitoring for twenty-four hours (Holter method) in ten male and ten female healthy mixed-breed dogs before and after four weeks of oral supplementation with long-chain polyunsaturated fatty acids (PUFAs) derived from omega n-3 [497 mg docosahexaenoic acid (DHA) and 780 mg eicosapentaenoic acid (EPA)]. Males received an average dose of 34.9 mg DHA/kg and 22.2 mg EPA/kg, whereas females received an average of 27 mg DHA/kg and 43 mg EPA/kg. HRV indices calculated in the time domain were the following: NN, SDNN, SDANN, SDNN index, pNN50, rMSSD and heart rate, taking into account the effects of gender and supplementation. The results showed no significant effects of supplementation or gender on the indices; thus, dietary supplementation with omega PUFAs derived from n-3 over four weeks did not decrease heart rate and did not increase heart rate variability in healthy dogs.

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Biografia do Autor

Thiago Hideky Yamauti dos Santos, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Residente do Deptº de Clínica Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Maíra Mont`Alvão Guedes de Araújo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Residente do Deptº de Clínica Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Renato Souza Gonçalves, Faculdade de Medicina de Botucatu

Médico do Deptº de Clínica Médica, Faculdade de Medicina de Botucatu, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Mateus José Sudano, Faculdade de Medicina Veterinária

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Federal do Pampa, Uruguaiana, RS, Brasil.

Luiz Henrique de Araújo Machado, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Prof. do Deptº de Clínica Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Lídia Raquel de Carvalho, Instituto de Biociências de Botucatu

Profª do Deptº de Bioestatística, Instituto de Biociência de Botucatu, Botucatu, SP, Brasil.

Maria Lucia Gomes Lourenço, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Profª do Deptº de Clínica Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

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Publicado

2014-09-04

Como Citar

Santos, T. H. Y. dos, Araújo, M. M. G. de, Gonçalves, R. S., Sudano, M. J., Machado, L. H. de A., Carvalho, L. R. de, & Lourenço, M. L. G. (2014). Heart rate variability indices in the time domain in healthy dogs supplemented with omega n-3. Semina: Ciências Agrárias, 35(4Supl), 2453–2462. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n4Suplp2453

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