From Territory to Commodity: The Restructuring of Brazilian Coffee Production and the Geography of Prices (1950-2025)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/got.2025.v11.53349

Keywords:

Coffee, Territorial restructuring, Commodification, Food sovereignty

Abstract

Grounded in Critical Geography, this article analyzes the dynamics that led to the increase in coffee prices in Brazil between 2021 and 2025, despite high harvests and record exports. A qualitative approach is adopted, integrating documentary analysis and statistical data from the Brazilian Institute of Geography and Statistics (IBGE), the Brazilian Coffee Industry Association (ABIC), and the Ministry of Agriculture, Livestock and Food Supply (MAPA), crossing official data on production, consumption, prices, and exports. The results show that the rise in coffee prices stems from exclusionary territorial restructuring, prioritization of an export-oriented model, financialization, reduction of cultivated area, productive concentration, and sector deregulation. This configuration weakens domestic supply, deepens regional inequalities, and compromises the country's food sovereignty. The article advocates the need for effective public policies, such as the creation of regulatory stocks, support for family farming, and incentives for productive and regional diversification, in order to rebalance the relations between production, consumption, and social justice, ensuring the population's right of access to coffee.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Zaqueu Luiz Bobato, Universidade Estadual de Ponta Grossa

Professor Formador no curso de Geografia Licenciatura UAB da Universidade Estadual de Ponta Grossa-UEPG. Doutor em Geografia pela Universidade Federal do Paraná-UFPR. Mestre em Geografia pela Universidade Estadual de Ponta Grossa-UEPG. Graduado em Geografia Licenciatura pela Universidade Estadual do Centro-Oeste (Unicentro) campus Irati-PR. ORCID: https://orcid.org/0009-0003-0961-3137      / E-mail: zaqueudegeo@gmail.com       

References

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ (ABIC). Preços médios de café torrado e moído no varejo (séries históricas 2017-2025). Rio de Janeiro: ABIC, 2025a. Disponível em: https://www.abic.com.br/estatisticas/preco-no-varejo/. Acesso em: 10 maio 2025.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ (ABIC). Consumo do café no Brasil: séries históricas 2010-2024. Rio de Janeiro: ABIC, 2025b. Disponível em: https://www.abic.com.br/. Acesso em: 10 maio 2025.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ (ABIC). Exportações brasileiras de café: volume mensal (2001-2022). Rio de Janeiro: ABIC, 2025c. Disponível em: https://www.abic.com.br/estatisticas/exportacoes-brasileiras-de-cafe-volume/. Acesso em: 10 maio 2025.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ (ABIC). Exportações brasileiras de café: volume mensal (2001-2022). Rio de Janeiro: ABIC, 2023. Disponível em: https://www.abic.com.br/estatisticas/exportacoes-brasileiras-de-cafe-volume/. Acesso em: 10 maio 2025.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ (ABIC). Indicadores da Indústria de Café - 2024. Rio de Janeiro: ABIC, 2024. Disponível em: https://www.abic.com.br/estatisticas/indicadores-da-industria/. Acesso em: 10 maio 2025.

BEDUSCHI FILHO, Luiz Carlos; ABRAMOVAY, Ricardo. Desafios para o desenvolvimento das regiões rurais. Nova Economia, Belo Horizonte, v. 14, n. 3, p. 35-70, set./dez. 2004. Disponível em: https://revistas.face.ufmg.br/index.php/novaeconomia/article/view/436. Acesso em: 19 maio 2025.

COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO (Conab). Safras e Produção de Café. Brasília: Companhia Nacional de Abastecimento, 2025. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/cafe. Acesso em: 10 maio 2025.

CONSÓRCIO PESQUISA CAFÉ. Sumário Executivo do Café - Abril de 2025. Brasília: Embrapa Café, 2025. Disponível em: http://www.consorciopesquisacafe.com.br/images/stories/noticias/2021/2025/Abril/Sumario_Cafe_abril_2025.pdf. Acesso em: 10 maio 2025.

CUNHA, Luiz Alexandre Gonçalves. Por um projeto sócio-espacial de desenvolvimento. Revista de História Regional, v. 3, n. 2, p. 91-114, 1998. Disponível em: https://www.faneesp.edu.br/site/documentos/revista_historia_regional87.pdf. Acesso em: 20 jul. 2013.

CUNHA, Luiz Alexandre Gonçalves. Desenvolvimento rural e desenvolvimento territorial: o caso do Paraná Tradicional. 2003. 398 f. Tese (Doutorado em Geografia) - Universidade Estadual Paulista, Presidente Prudente, 2003.

CUNHA, Luiz Alexandre Gonçalves. Território, desenvolvimento territorial e o "novo mundo rural". Emancipação, Ponta Grossa, v. 7, n. 1, p. 165-176, jan./jun. 2007. Disponível em: https://revistas.uepg.br/index.php/emancipacao/article/view/91/89. Acesso em: 19 maio 2025.

DEAN, Warren. A ferro e fogo: a história e a devastação da Mata Atlântica brasileira. São Paulo: Companhia das Letras, 1996.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA (Embrapa). Projeções do Agronegócio: Brasil 2020/21 a 2030/31. Brasília, 2021. Disponível em: http://www.sapc.embrapa.br/arquivos/consorcio/informe_estatistico/Projecoes_do_Agronegocio_2020_21_a_2030_31.pdf. Acesso em: 10 maio 2025.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA (Embrapa). Embrapa Café. Brasília, DF. Disponível em: https://www.embrapa.br/cafe. Acesso em: 21 maio 2025. (2025a)

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA (Embrapa). Cafés do Brasil têm receita bruta estimada em R$ 127,88 bilhões para o ano cafeeiro 2025. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/100619287/a---cafes-do-brasil-tem-receita-bruta-estimada-em-r-12788-bilhoes-para-o-ano-cafeeiro-2025. Acesso em: 24 maio 2025. (2025b)

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA (Embrapa). Exportações dos Cafés do Brasil atingem 13,81 milhões de sacas no primeiro quadrimestre de 2025. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/100523843/artigo---exportacoes-dos-cafes-do-brasil-atingem-1381-milhoes-de-sacas-no-primeiro-quadrimestre-de-2025. Acesso em: 24 maio 2025. (2025c)

FREDERICO, Samuel. Território e cafeicultura no Brasil: uma proposta de periodização. Boletim Campineiro de Geografia, Campinas, v. 4, n. 2, p. 161-190, jul./dez. 2017. DOI: https://doi.org/10.11606/issn.2179-0892.geousp.2017.98588. Disponível em: https://revistas.usp.br/geousp/article/view/98588. Acesso em: 10 maio 2025.

FURTADO, Celso. Formação econômica do Brasil. 32. ed. São Paulo: Companhia Editora Nacional, 2005.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA (IBGE). Censo Agropecuário: séries históricas de área colhida por produto - Brasil, 1950 a 2017. Rio de Janeiro: IBGE, 2025. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/economicas/agricultura-e-pecuaria/2017-np-censo-agropecuario/9827-censo-agropecuario.html?=&t=series-historicas. Acesso em: 10 maio 2025.

INTERNATIONAL COFFEE ORGANIZATION. Historical background of the International Coffee Agreement. Disponível em: https://www.ico.org. Acesso em: 20 maio 2025.

MALUF, Renato Sérgio. Atribuindo sentido à noção de desenvolvimento econômico. Revista Estudos Sociedade e Agricultura, Rio de Janeiro, n. 15, p. 53-80, 2000. Disponível em: https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/177. Acesso em: 19 maio 2025.

OLIVEIRA, Ariovaldo Umbelino de. Os agrocombustíveis e a produção de alimentos. In: SIMONETTI, M. C. L. (org). A (in)sustentabilidade do desenvolvimento - Meio ambiente, agronegócio e movimentos sociais. Marília: Oficina Universitária; São Paulo: Cultura Acadêmica, 2011. p. 159-179. Disponível em: https://ebooks.marilia.unesp.br/index.php/lab_editorial/catalog/view/20/48/3201. Acesso em: 19 maio 2025.

OLIVEIRA, Ariovaldo Umbelino de. A mundialização da agricultura brasileira. 3. ed. São Paulo: Iãnde Editorial, 2016. Disponível em: https://agraria.fflch.usp.br/sites/agraria.fflch.usp.br/files/LIVRO%20%20MUNDIALIZAÇÃO%20pronto.pdf. Acesso em: 19 maio 2025.

PICOLOTTO, Everton Lazzaretti. Os atores da construção da categoria agricultura familiar no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, Piracicaba, v. 52, supl. 1, p. S063-S084, 2014. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-20032014000600004. Disponível em: https://www.scielo.br/j/resr/a/TrnbnVLQJSdyX8Y7pkM475v/?lang=pt. Acesso em: 19 maio 2025.

PRADO JÚNIOR, Caio. História econômica do Brasil. 43. ed. São Paulo: Brasiliense, 2011.

SANTOS, Milton. A natureza do espaço: técnica e tempo, razão e emoção. 4. ed. São Paulo: Hucitec, 1996.

SANTOS, Milton; SILVEIRA, Maria Laura. O Brasil: território e sociedade no início do século XXI. Rio de Janeiro: Record, 2001.

TAUNAY, Afonso d'Escragnolle. Pequena história do café no Brasil (1727-1937). Rio de Janeiro: Departamento Nacional do Café, 1945. Disponível em: https://fundar.org.br/wp-content/uploads/2021/06/pequena-historia-do-cafe-no-brasil.pdf. Acesso em: 19 maio 2025.

WANDERLEY, Maria Nazareth Baudel. A emergência de uma nova ruralidade nas sociedades modernas avançadas: o "rural" como espaço singular e ator coletivo. Economia e Sociedade, Campinas, v. 9, n. 1, p. 87-139, jun. 2000. Disponível em: https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/178/174. Acesso em: 19 maio 2025.

WANDERLEY, Maria Nazareth Baudel. O campesinato brasileiro: uma história de resistência. Revista de Economia e Sociologia Rural, Piracicaba, v. 52, supl. 1, p. S025-S044, 2014. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-20032014000600002. Disponível em: https://www.scielo.br/j/resr/a/4Hn3FCvFdb9VBYwSwJfKSGJ/?lang=pt. Acesso em: 19 maio 2025.

Published

2025-11-13

How to Cite

Bobato, Z. L. (2025). From Territory to Commodity: The Restructuring of Brazilian Coffee Production and the Geography of Prices (1950-2025). Geographia Opportuno Tempore, 11(1), e53349. https://doi.org/10.5433/got.2025.v11.53349