Herb Mate Culture and Impacts of the Growing Soybean Production in Rio Grande do Sul

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/got.2023.v9.48861

Keywords:

mate herb, soy, production

Abstract

The expansion of soybean production in Rio Grande do Sul has had significant impacts on the traditional culture of yerba mate. The growing global demand for soybeans as an agricultural commodity has led to the conversion of areas previously dedicated to yerba mate cultivation into extensive soybean plantations. This territorial displacement has altered the agricultural landscape, affecting yerba mate production and culture in Rio Grande do Sul. In addition to the physical transformation of the rural environment, competition for natural resources and labor has directly impacted local communities that historically relied on yerba mate as a source of livelihood and cultural identity. The advancement of soybean monoculture has also brought environmental challenges, such as loss of biodiversity, intensive use of agrochemicals, and changes in land use patterns. The impact of soybean expansion on yerba mate highlights the intricate interaction between commodity agriculture, the local economy, and traditional cultural practices. In this regard, this study aims to underscore the impacts of soybean production in Rio Grande do Sul on yerba mate culture, using map displays and literature reviews on the subject.

References

ANDRADE, F, M. A Exploração e Utilização do Recurso //Ilex paraguariensis St. Hill – Erva Mate, seus Impactos Sócio-Econômicos Atuais Potencialidades de Manejo Sustentável. Anais do I Seminário Nacional sobre Recursos Florestais da Mata Atlântica: A exploração e utilização dos recursos, seus impactos sócio-econômicos atuais e potencialidade de manejo sustentável. São Paulo, 1999, p. 24 - 33. Disponível em: < https://acervo.socioambiental.org/sites/default/files/documents/13D00178.pdf> Acesso em: 12 de Junho de 2023.

BOGUSZEWSKI, J, H. Uma História Cultural da erva mate: o alimento e suas representações. Dissertação ( Mestrado em História) – Universidade Federal do Paraná, Curitiba, 2007. Disponível em: <https://acervodigital.ufpr.br/bitstream/handle/1884/10382/Disserta%c3%a7%c3%a3o.pdf?sequence=1&isAllowed=y>. Acesso em: 13 de junho de 2023.

COSTA, Samuel Guimarães da. A Erva Mate. – Curitiba: Secretaria de Estado do Planejamento e Coordenação Geral; Scientia Et Labor – Editora da UFPR, Curitiba, PR, 1989.

GARHARDT, Marcos. História Ambiental da Erva Mate. Tese (Doutorado no Programa de Pós Graduação em História)- Centro de Filosofia e Ciências Humanas da Universidade Federal de Santa Catarina, Santa Catarina, SC, 2013. Disponível em: < https://repositorio.ufsc.br/bitstream/handle/123456789/107480/318857.pdf?sequence=1&isAllowed=y >. Acesso em: 01de Junho de 2023.

GOLIN, T. Mateando: os ervais dos povos indígenas: história da erva-mate e do chimarrão. – Passo Fundo: Méritos, 2022 (Coleção A Fronteira, v.4, t.1).

LEFF, E. Ecologia, capital e cultura: a territorialização da racionalidade ambiental. Petrópolis, RJ: Vozes, 2009

LINHARES, T. História Econômica do Mate. Rio de Janeiro: José Olympio, 1969.

LUZ, M, Da. Carijos e Barbaquás no Rio Grande do Sul: Resistência Camponesa e Conservação Ambiental no Âmbito da Fabricação Artesanal de Erva Mate. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Rural) - Faculdade de Ciências Econômicas da UFRGS, Porto Alegre, p. 223, 2011. Disponível em: < https://lume.ufrgs.br/bitstream/handle/10183/40234/000821221.pdf?sequence=1&isAllowed=y >. Acesso em: Julho de 2023.

MORESI, E. Metodologia da Pesquisa. 2003. Disponível em: < http://www.inf.ufes.br/~pdcosta/ensino/2010-2-metodologia-de-pesquisa/MetodologiaPesquisa-Moresi2003.pdf> Acesso em: 26 de Agosto de 2023.

SANTOS, M. Pensando o Espaço do Homem. 4 ed. São Paulo: HUCITEC, 1997.

RIO GRANDE DO SUL. Informativo Roda de Mate. ed. n°82. Abril de 2023. Disponível em: < https://www.agricultura.rs.gov.br/upload/arquivos/202304/24095717-informativo-roda-de-mate-82-2023.pdf >. Acesso em: 02 de Agosto de 2023.

OLIVEIRA, A, U, de. A mundialização da Agricultura Brasileira. Anais do XII Coloquio Internacional de Geocrítica - Universidade Nacional de Colombia, Bogotá – 2012. Disponível em:< https://www.ub.edu/geocrit/coloquio2012/actas/14-A-Oliveira.pdf > Acesso em: Agosto de 2023.

PORTO-GONÇALVES, C, W. A Globalização da Natureza e a Natureza da Globalização. 2ª ed. Rio de Janeiro: Civilização Brasileira, 2011.

Published

2023-09-29

How to Cite

Vielmo Severo, M., & Bergamo Siqueira, J. V. (2023). Herb Mate Culture and Impacts of the Growing Soybean Production in Rio Grande do Sul . Geographia Opportuno Tempore, 9(2), e48861. https://doi.org/10.5433/got.2023.v9.48861