Efeito da glucose-oxidase sobre a produção de celulase

Authors

  • Maria Célia de Oliveira Hauly Universidade Estadual de Londrina
  • Antonio Sérgio de Oliveira Universidade Estadual de Londrina
  • Rui Sérgio dos Santos Ferreira da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Rosângela Caminotto Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.1983v4n14p444

Keywords:

Glucose, Cellulose.

Abstract

With the object to decrease the glucose inhibitory effect over cellulose, Trichoderma reesei QM 9414 was cultivated in the presence of 72,000 units (4g) of glucose-oxidase per liter culture media. Measurements were made for enzyme activity, protein and residual cellulose for all the fermentations in the presence or in the absence of glucose-oxidase. Analysis of va­riance (F-testj had shown that the enzyme activity and specific activity were not statistically significant at 5% level (p<0,05) under these two different fermentation conditions.

 

Author Biographies

Maria Célia de Oliveira Hauly, Universidade Estadual de Londrina

Mestre em Ciências de Alimentos, Professora do Departamento de Química da UEL.

Antonio Sérgio de Oliveira, Universidade Estadual de Londrina

Professor Assistente do Departamento de Química da UEL.

Rui Sérgio dos Santos Ferreira da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Doutor em Ciências de Alimentos, Professor do Departamento de Tecnologia de Alimentos e Medicamentos da UEL.

Rosângela Caminotto, Universidade Estadual de Londrina

Estagiária do Departamento de Química, UEL.

Published

1983-04-14

How to Cite

Hauly, M. C. de O., Oliveira, A. S. de, Silva, R. S. dos S. F. da, & Caminotto, R. (1983). Efeito da glucose-oxidase sobre a produção de celulase. Semina: Ciências Agrárias, 4(14), 444–448. https://doi.org/10.5433/1679-0359.1983v4n14p444

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.