Physical and microbiological quality and oxidative stability in different storage periods of Angus-Nellore heifer meat in an integrated livestock-forest system

Authors

  • Patrícia Aparecida da Luz Zanetti Universidade do Oeste Paulista https://orcid.org/0000-0002-3323-5274
  • Gustavo Pavan Mateus Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios
  • Gelci Carlos Lupatini Universidade Estadual Paulista
  • Leonardo Henrique Zanetti Universidade do Oeste Paulista https://orcid.org/0000-0002-7115-3974
  • Natália Carolina Vieira Universidade do Oeste Paulista https://orcid.org/0000-0003-4592-0161
  • Franciely de Oliveira Neves Universidade do Oeste Paulista
  • Juliana Mara de Freitas Santos Universidade do Oeste Paulista
  • Gustavo Antunes Trivelin Universidade Estadual Paulista
  • Estevão Moretti Mazetti Universidade Estadual Paulista
  • Cristiana Andrighetto Universidade do Oeste Paulista https://orcid.org/0000-0001-6543-9696

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2024v44n2p591

Keywords:

Industrial crossing, Longissimus thoracis, pH, Silvopastoral system, Total bacteria count.

Abstract

This study aimed to evaluate the physical and microbiological quality as well as the oxidative stability of meat stored frozen (30, 60, 90, 180, and 360 days) and obtained from Angus-Nelore heifers kept in a conventional system (CS; no shade available) and Integrated Livestock-Forest (ILF-1L and ILF-3L). Forty-eight ½ Nellore ½ Angus heifers with an average initial weight of approximately 276.70 ± 20.1 kg and an average age of nine months were distributed across a randomized block design with three treatments and four replicates. After slaughter, the Longissimus thoracis muscle was collected from each carcass for pH, lipid oxidation, meat color, and microbiological analyses. The physical and microbiological quality and oxidative stability of the meat were not affected by the tree component present in the pasture. Regarding the duration of frozen storage, it was found that the pH, meat color (a*, b*, C*, H*, O/M), and lipid oxidation increased as the period of storage increased (P<0.05). The physical and microbiological quality, as well as the oxidative stability of the meat, was not affected by the tree component present in the pasture. However, the meat changed as the frozen storage time increased.

Author Biographies

Patrícia Aparecida da Luz Zanetti, Universidade do Oeste Paulista

Profa. Dra., Department of Agricultural Sciences, Universidade do Oeste Paulista, UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

Gustavo Pavan Mateus, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios

Researcher, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Polo Regional Extremo Oeste, Andradina, SP, Brasil.

Gelci Carlos Lupatini, Universidade Estadual Paulista

Prof. Dr., Departamento de Produção Animal, Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Dracena, SP, Brasil.

Leonardo Henrique Zanetti, Universidade do Oeste Paulista

Prof. Dr., Department of Agricultural Sciences, Universidade do Oeste Paulista, UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

Natália Carolina Vieira, Universidade do Oeste Paulista

Student of the Doctoral Course of the Postgraduate Program in Animal Science, UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

Franciely de Oliveira Neves, Universidade do Oeste Paulista

Student of the Master's Course of the Postgraduate Program in Animal Science, Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas, UNESP, Dracena, SP, Brasil.

Juliana Mara de Freitas Santos, Universidade do Oeste Paulista

Student of the Master's Course of the Postgraduate Program in Animal Science, Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas, UNESP, Dracena, SP, Brasil.

Gustavo Antunes Trivelin, Universidade Estadual Paulista

Student of the Master's Course of the Postgraduate Program in Animal Science, Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas, UNESP, Dracena, SP, Brasil.

Estevão Moretti Mazetti, Universidade Estadual Paulista

Graduated in Animal Science, Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas, UNESP, Dracena, SP, Brasil.

Cristiana Andrighetto, Universidade do Oeste Paulista

Profa. Dra., Animal Production Department, Universidade do Oeste Paulista, UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

References

Agência Nacional de Vigilância Sanitária (2019). Instrução Normativa N° 60, de 23 de Dezembro de 2019. chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://cvs.saude.sp.gov.br/zip/U_IN-MS-ANVISA-60_231219.pdf

Alcantara, M. de, Morais, I. C. L. de, Matos, C. de, & Souza, O. da C. C. de. (2012). Principais microrganismos envolvidos na deterioração das características sensoriais de derivados cárneos. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, 6(1), 1-20. doi: 10.5935/rbhsa.v6i1.15

Alvares, C. A., Stape, J. L., Sentelhas, P. C., Moraes Gonçalves, J. L. de, & Sparovek, G. (2013). Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, 22(6), 711-728. doi: 10.1127/0941-2948/2013/0507 DOI: https://doi.org/10.1127/0941-2948/2013/0507

American Meat Science Association (2012). Meat color measurement guidelines. AMSA. https://meatscience.org/docs/default-source/publications-resources/hot-topics/2012_12_meat_clr_guide.pdf?sfvrsn=d818b8b3_0

Barbosa, F. A., Costa, P. M., Andrade, V. J. de, Maia Filho, G. H. B., Maciel, I. C. de F., & Lopes, S. Q. (2015). Avaliação econômica e produtiva dos sistemas integrados de lavoura-pecuária-floresta. Caderno De Ciências Agrárias, 7(1), 151-165. https://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/2847

Beltrán, J. A., Jaime, I., Santolaria, P., Sañudo, C., Albertí, P., & Roncalés, P. (1997). Effect of stress-induced high post-mortem pH on protease activity and tenderness of beef. Meat Science, 45(2), 201-207. doi: 10.1016/s0309-1740(96)00103-9 DOI: https://doi.org/10.1016/S0309-1740(96)00103-9

Domiciano, L. F., Mombach, M. A., Carvalho, P., Silva, N. M. F., Pereira, D. H., Cabral, L. S., Lopes, L. B., & Pedreira, B. C. (2016). Performance and behaviour of Nellore steers on integrated systems. Animal Production Science, 58(5), 920-929. doi: 10.1071/an16351 DOI: https://doi.org/10.1071/AN16351

Domínguez, A., Torner, N., Ruiz, L., Martínez, A., Bartolomé, R., Sulleiro, E., Teixidó, A., & Plasencia, A. (2007). Foodborne Salmonella-caused outbreaks in Catalonia (Spain), 1990 to 2003. Journal of Food Protection, 70(1), 209-213. doi: 10.4315/0362-028x-70.1.209 DOI: https://doi.org/10.4315/0362-028X-70.1.209

Downes, F. P., & Ito, K. (2001). Compendium of methods for the examination of foods (2nd ed.). APHA. DOI: https://doi.org/10.2105/9780875531755

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (2013). Sistema brasileiro de classificação de Solos (3a ed.). EMBRAPA Solos. http://livimagens.sct.embrapa.br/amostras/00053080.pdf

Fernandes, R. de P. P., Freire, M. T. de A., Guerra, C. C., Carrer, C. da C., Balieiro, J. C. de C., & Trindade, M. A. (2012). Estabilidade físico-química, microbiológica e sensorial de carne ovina embalada a vácuo estocada sob refrigeração. Ciência Rural, 42(4), 724-729. doi: 10.1590/S0103-84782012000400025 DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782012000400025

Food and Agriculture Organization of the United Nations (2016). Integrated Crop-Livestock Systems (ICLS). FAO. http://www.fao.org/agriculture/crops/core-themes/theme/spi/scpihome/managing-ecosystems/integrated-crop-livestock-systems/en/

Forrest, J. C., Aberle, E. D., Hedrick, H. B., Judge, M. D., & Merkel, R. A. (1979). Fundamentos de ciencia de la carne. Acribia.

Forsythe, S. J. (2013). Microbiologia da segurança dos alimentos. Artmed.

Geay, Y., Bauchart, D., Hocquette, J.-F., & Culioli, J. (2001). Effect of nutritional factors on biochemical, structural and metabolic characteristics of muscles in ruminants, consequences on dietetic value and sensorial qualities of meat. Reproduction Nutrition Development, 41(1), 1-26. doi: 10.1051/rnd:2001108 DOI: https://doi.org/10.1051/rnd:2001108

Gomide, L. A. M., & Ramos, E. M. (2017). Avaliação da qualidade de carnes: fundamentos e metodologias. Editora UFV.

Gomide, L. A. M., Ramos, E. M., & Fontes, P. R. (2014). Tecnologia de abate e tipificação de carcaças. Editora UFV.

Gregory, N. G. (2010). How climatic changes could affect meat quality. Food Research International, 43(7), 1866-1873. doi: 10.1016/j.foodres.2009.05.018 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2009.05.018

Hassan, A. H. A., Hozzein, W. N., Mousa, A. S. M., Rabie, W., Alkhalifah, D. H. M., Selim, S., & AbdElgawad, H. (2020). Heat stress as an innovative approach to enhance the antioxidant production in Pseudooceanicola and Bacillus isolates. Scientific Reports, 10(1), 15076 doi: 10.1038/s41598-020-72054-y DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-020-72054-y

Hodgson, J. (1990). Grazing management: science practice. Longman Scientific & Technical.

Honikel, K. O. (1998). Reference methods for the assessment of physical characteristics of meat. Meat Science, 49(4), 447-457. Doi: 10.1016/s0309-1740(98)00034-5 DOI: https://doi.org/10.1016/S0309-1740(98)00034-5

Janni, M., Gullì, M., Maestri, E., Marmiroli, M., Valliyodan, B., Nguyen, H. T., & Marmiroli, N. (2020). Molecular and genetic bases of heat stress responses in crop plants and breeding for increased resilience and productivity. Journal of Experimental Botany, 71(13), 3780-3802. doi: 10.1093/jxb/eraa034 DOI: https://doi.org/10.1093/jxb/eraa034

Leão, L. L., Oliveira, F. S., Souza, R. S., Farias, P. K. S., Fonseca, F. S. A. da, Martins, E. R., & Souza, R. M. de. (2017). Uso de antioxidantes naturais em carnes e seus subprodutos. Caderno de Ciências Agrárias, 9(1), 94-100. doi: https://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/2951

Lu, Z., He, X., Ma, B., Zhang, L., Li, J., Jiang, Y., Zhou, G., & Gao, F. (2017). Chronic heat stress impairs the quality of breast-muscle meat in broilers by affecting redox status and energy-substance metabolism. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 65(51), 11251-11258. doi: 10.1021/acs.jafc.7b04428 DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b04428

MacDougal, D. B. (1994). Colour meat. In A. M. Pearson, & T. R. Dutson (Orgs.), Quality attributes and their measurement in meat, poultry and fish products (Cap. 9, pp. 79-93). Boston, MA: Advances in Meat Research Series. Blackie Academic & Professional. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4615-2167-9_3

Melo, A. F., Moreira, J. M., Ataídes, D. S., Guimarães, R. A. M., Loiola, J. L., & Oliveira, R. Q. de. (2016). Fatores que influenciam na qualidade da carne bovina: revisão. Pubvet, 10(10), 785-794. doi: 10.22256/pubvet.v10n10.785-794 DOI: https://doi.org/10.22256/pubvet.v10n10.785-794

Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (2003). Métodos oficiais para análise de produtos de origem animal. https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/lfda/legislacao-metodos-da-rede-lfda/poa/metodos_oficiais_para_analise_de_produtos_de_origem_animal-_1a_ed-_2022_assinado.pdf

Mott, G. O., & Lucas, H. L. (1952). The design conduct and interpretation of grazing trials on cultivated and improved pastures. Proceedings of the International Grassland Congress, State College, PA, USA, 6.

Oliveira, A. F., Menezes, G. L., Gonçalves, L. C., Araújo, V. E., Ramirez, M. A., Guimarães, R. G., Jr., Jayme, D. G., & Lana, A. M. Q. (2022). Pasture traits and cattle performance in silvopastoral systems with Eucalyptus and Urochloa: systematic review and meta-analysis. Livestock Science, 262(2), 104973. doi: 10.1016/j.livsci.2022.104973 DOI: https://doi.org/10.1016/j.livsci.2022.104973

Olivo, R., & Shimokomaki, M. (2001). Carnes: no caminho da pesquisa. Imprint.

Pedrão, M. R., Kato, T., Soares, A. L., Ida, E. I., Coró, F. A. G., Grespan, M., Paião, F., & Shimokomaki, M. (2015). Influence of cooling on the glycolysis rate and development of PSE (Pale, Soft, Exudative) meat. Brazilian Archives of Biology and Technology, 58(2), 272-277. doi: 10.1590/s1516-8913201400154 DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-8913201400154

Porfírio-da-Silva, V., Medrado, M. J. S., Nicodemo, M. L. F., & Dereti, R. M. (2010). Arborização de pastagens com espécies florestais madeireiras: implantação e manejo. EMBRAPA Florestas.

Portugal, T. B., Carvalho, P. C. F., Campos, B. M., Szymczak, L. S., Savian, J. V., Zubieta, A. S., Souza, W. S., Fº., Rosseto, J., Bremm, C., Oliveira, L. B., Moraes, A., Bayer, C., & Monteiro, A. L. G. (2023). Methane emissions and growth performance of beef cattle grazing multi-species swards in different pesticide-free integrated crop-livestock systems in southern Brazil. Journal of Cleaner Production, 414(4), 137536. doi: 10.1016/j.jclepro.2023.137536 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.137536

Prändl, O., Fischer, A., Schmidhofer, T., & Sinell, H. J. (1994). Tecnologia e higiene de la carne. Acribia.

Silva, N., Junqueiro, V. C. A., & Silveira, N. F. A. (2001). Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos (2a ed.). Varela.

Silva, S. C. (2004). Fundamentos para o manejo do pastejo de plantas forrageiras dos gêneros Brachiaria e Panicum. Anais do Simpósio sobre Manejo Estratégico da Pastagem, Viçosa, MG, Brasil.

Statistical Analysis System Institute (2010). SAS User’s guide: Statistics. Version 9.4. SAS Institute.

Tomasevic, I., Tomovic, V., Milovanovic, B., Lorenzo, J., Đorđević, V., Karabasil, N., & Djekic, I. (2019). Comparison of a computer vision system vs. traditional colorimeter for color evaluation of meat products with various physical properties. Meat Science, 148(2), 5-12. doi: 10.1016/j.meatsci.2018.09.015 DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.09.015

Universidade Estadual de Campinas (2012). Clima dos municípios paulistas. Centro de Pesquisas Meteorológicas e Climáticas Aplicadas a Agricultura. UNICAMP. http://www.cpa.unicamp.br/outras-informacoes/clima_muni_024.html.

Van der Pol, A., Van Gilst, W. H., Voors, A. A., & Van der Meer, P. (2019). Treating oxidative stress in heart failure: past, present and future. European Journal of Heart Failure, 21(4), 425-435. doi: 10.1002/ejhf.1320 DOI: https://doi.org/10.1002/ejhf.1320

Van Raij, B., Cantarella, H., Quaggio, J. Á., & Furlani A. M. C. (1997). Recomendações de adubação e calagem para o Estado de São Paulo (2a ed. rev. e atual.). Instituto Agronômico/Fundação IAC.

Wyncke, W. (1970). Direct determination of the thiobarbituric acid value in trichloroacetic acid extracts of fish as a measure of oxidative rancidity. Fette, Seifen, Anstrichmittel., 72, 1084-1087. doi: 10.1002/lipi.19700721218 DOI: https://doi.org/10.1002/lipi.19700721218

Downloads

Published

2024-05-06

How to Cite

Zanetti, P. A. da L., Mateus, G. P., Lupatini, G. C., Zanetti, L. H., Vieira, N. C., Neves, F. de O., … Andrighetto, C. (2024). Physical and microbiological quality and oxidative stability in different storage periods of Angus-Nellore heifer meat in an integrated livestock-forest system. Semina: Ciências Agrárias, 44(2), 591–610. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2024v44n2p591

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.