Periods and dry environments in the seeds quality of Genipa americana L.
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n2p495Keywords:
Desiccation, Jenipapo, Humitidy degree.Abstract
Genipa americana L. is a tropical tree belonging to Rubiaceae family, providing fruit that are consumed in natura and is being increasingly explored as raw material to liquor, wine, soft drink and also the use of white wood for making various products. The seeds drying this species can be made using natural and or artificial methods. Thus, this study aimed to evaluate the effects of natural drying, in different periods and ambient, in the physiological quality of Genipa americana seeds. Seeds were submitted to the determination of moisture content after processing and drying of each period (0, 24, 48, 72, 96, 120, 144 and 168 hours). To evaluate the effects of ambient (laboratory and greenhouse) and drying periods were performed the following tests: emergence in greenhouse, emergence speed index, seedling length and dry weight. Drying seed genipa can be done in a greenhouse (temperature of 33°C with relative humidity of 70%) for 24 hours or laboratory environment (temperature of 28°C with relative humidity of 75%) for 48 hours without compromising the physiological quality.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
O Copyright dos manuscritos publicados pertence ao periódico. Como são publicados em um periódico de acesso aberto, eles estão disponíveis gratuitamente, para uso privado ou para fins educacionais e não comerciais.
A revista tem o direito de fazer, no documento original, alterações referentes às normas lingüísticas, ortografia e gramática, com o objetivo de garantir as normas padrão do idioma e a credibilidade da revista. No entanto, respeitará o estilo de escrita dos autores.
Quando necessário, alterações conceituais, correções ou sugestões serão encaminhadas aos autores. Nesses casos, o manuscrito deve ser submetido a uma nova avaliação após revisão.
A responsabilidade pelas opiniões expressas nos manuscritos é inteiramente dos autores.